Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Forbes: H επόμενη μέρα για την Ελλάδα - Με ή χωρίς ευρώ τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα

Forbes: H επόμενη μέρα για την Ελλάδα
«Πώς θα είναι η επόμενη μέρα για την Ελλάδα;» αναρωτιέται σε άρθρο του το αμερικανικό περιοδικό Forbes το οποίο επιρρίπτει ευθύνες και στους δανειστές για το γεγονός ότι το χρέος της χώρας μας έφτασε σε δυσθεώρητα ύψη.
Η Ελλάδα, σημειώνει το Forbes, μπήκε στην ευρωζώνη με πλαστά στοιχεία και παρόλα αυτά οι δανειστές της εξακολουθούν να την αντιμετωπίζουν σαν φερέγγυο δανειολήπτη. Η ελληνική άποψη είναι ότι οι δανειστές θα πρέπει να αναλάβουν ένα μέρος του χρέους αυτού.


Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο σημειώνει το Forbes,  είναι πώς οι Έλληνες χρησιμοποίησαν όλα αυτά τα χρόνια τα κεφάλαια που δανείζονταν, τονίζοντας ότι η χώρα είναι μια «ανωμαλία» μέσα στην ευρωζώνη.

«Η οικονομία της ποτέ δεν εκσυγχρονίστηκε, τα ισχυρά συνδικάτα και η γραφειοκρατία αποθαρρύνουν τις επενδύσεις, ο δημόσιος τομέας είναι μεγάλος και αναποτελεσματικός, υπάρχει διαφθορά και φοροδιαφυγή κτλ»
Το αποτέλεσμα είναι, η παραγωγικότητα στην Ελλάδα να είναι στο μισό των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών, Η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει αξιοποιήσει αυτά τα κεφάλαια τα οποία σκορπίστηκαν σε πολιτικές χάρες, εξοπλισμούς κτλ.

Αυτά όμως είναι παρελθόν και η χώρα τώρα βρίσκεται λίγο μετά το δημοψήφισμα που είπε όχι στα νέα μέτρα λιτότητας. Τι ακολουθεί τώρα;
Υπάρχουν ορισμένοι αξιωματούχοι στην ΕΕ που θέλουν να δουν την Ελλάδα να βγαίνει από το ευρώ. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα αλλά μια καλή λύση για τα υπόλοιπα μέλη τα οποία θα μπορέσουν να απαλλαγούν  από ένα δυσλειτουργικό μέλος.

Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις και τελικά ίσως επιτευχθεί ένας συμβιβασμός. Ένας τέτοιος συμβιβασμός θα περιλαμβάνει διαγραφή χρέους με επιπλέον επενδύσεις αλλά τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα εξαρτώνται από τον τρόπο που κινηθεί η ελληνική κυβέρνηση.

Μέχρι τώρα οι κυβερνήσεις προτιμούσαν να δημιουργούν θέσεις εργασίας  με προσλήψεις στο δημόσιο κάτι που προφανώς δεν μπορεί να συνεχιστεί. Το πρόβλημα είναι ότι ενώ η Ελλάδα ξέρει ότι δεν μπορεί να προσχωρήσει χωρίς να εκσυγχρονιστεί, δεν υπάρχει η διάθεση από την κυβέρνηση αλλά και από τους πολίτες για εφαρμογή επίπονων μέτρων ώστε να γίνει η οικονομία ανταγωνιστική. Είτε μέσα είτε έξω από το ευρώ είναι σίγουρο ότι ο δρόμος της Ελλάδας θα είναι δύσκολος

 e-typos.com