Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Επιτέλους τι άλλο πρέπει να συμβεί για να καταλάβουν;

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Ο τρόπος με τον οποίο ελήφθησαν οι αποφάσεις για την Ελλάδα από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια αποδεικνύει και ποιοι είναι οι πραγματικοί φίλοι της χώρας μας.
Και καταρρίπτει όλα τα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ περί των συμμαχιών του και των ανά την Ευρώπη υποστηρικτών του.
Έχουμε και λέμε, λοιπόν:
Στο γαλλικό κοινοβούλιο (που ψήφισε πρώτο, ενώ στην Αθήνα η Βουλή «πάλευε» με την πρόεδρό της) το «ναι» για την Ελλάδα ήταν συντριπτικό: 412 ψήφοι, από τους… Ολαντρέου και τους Σαρκοζήδες.

Στο γερμανικό κοινοβούλιο η μεν Μέρκελ ζήτησε ανοιχτά από τους βουλευτές να ψηφίσουν θετικά, ο δε Σόιμπλε είπε συγκεκριμένα «παρακαλώ όλους να πουν ναι στο αίτημα, πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε, η προσπάθεια της Ελλάδας ξεκινά τώρα».
Έτσι, πήραμε 241 ναι από το CDU/CSU και 175 από το SPD. Αλλά από τους «συμμάχους» του ΣΥΡΙΖΑ, το αριστερό κόμμα Die Linke εισπράξαμε τον μεγαλοπρεπή αριθμό των 53 όχι, με τον «μεγάλο φίλο» του κ. Τσίπρα, τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής τους Ομάδας Γκρεγκόρ Γκίζι να δηλώνει ότι… «η Γερμανία χρειάζεται τα ευρώ περισσότερο από την Ελλάδα»! Όσο για τους άλλους «συμμάχους», τους Πράσινους, από εκεί λάβαμε 23 ναι, 2 όχι και 33 μεγαλοπρεπέστατες αποχές.
Η Σουηδία, άναψε το πράσινο φως μέσω της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (έχει και αυτό τη σημασία του). Εκεί, υπέρ του ελληνικού αιτήματος ψήφισαν τα δύο κυβερνητικά κόμματα (Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι) και τα τέσσερα κόμματα της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης. Κατά ψήφισαν το Κόμμα της Αριστεράς και οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες.
Στην Ολλανδία, ο ίδιος ο υπουργός των Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ήταν αυτός που υπερασπίστηκε το ελληνικό αίτημα ενώπιον του κοινοβουλίου.
Στη Φινλανδία, η έγκριση ήλθε από τη Μεγάλη Επιτροπή του κοινοβουλίου, παρά το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εταίρος του κόμματος των Φινλανδών (πρώην «Αληθινοί Φινλανδοί») διαφωνούσε, αλλά τελικά υποχώρησε.
Στην Αυστρία, υπέρ ψήφισαν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (Σοσιαλδημοκρατικό και Λαϊκό). Κατά ψήφισαν και τα τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης (το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων, οι Πράσινοι, το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) και ο «Ομάδα Στρόναχ» (του γνωστού πολυεκατομμυριούχου).
Η Δανία δήλωσε έτοιμη να βοηθήσει – εκεί δεν απαιτείται έγκριση του κοινοβουλίου.
Η Ισπανία θα ψηφίσει (αν και δεν είναι υποχρεωτικό) στα μέσα Αυγούστου, πριν από το Eurogroup.
Στο μεταξύ, αμέσως μετά την ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή, το Eurogroup έδωσε την έγκρισή του, η Κομισιόν άναψε το πράσινο φως για το δάνειο των 7,1 δις, ο Ρέγκλινγκ ανακοίνωσε ότι ο ESM θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας με 50 δις και ο Ντράγκι αύξησε τον ELA κατά 900 εκ., αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενταχθεί και η Ελλάδα στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης.
Επιτέλους, τι άλλο πρέπει να συμβεί για να καταλάβουν κάποιοι πως αυτά είναι τα μοναδικά χρήματα που μπορούμε να λάβουμε και αυτοί είναι οι μοναδικοί που μπορούν να μας τα δώσουν;

elzoni.gr