Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Τελευταία ευκαιρία για λύση μέσα στο Σαββατοκύριακο μετά την αποτυχία του χθεσινού Eurogroup

Τελεσίγραφο των εταίρων για υπογραφή ή χρεοκοπία
Νέο αδιέξοδο στο ελληνικό ζήτημα χθες στο Εurogroup και πλέον όσο πιο ασφυκτικά γίνονται τα χρονικά περιθώρια τόσο μεγαλώνει και ο… λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες, γιατί η κυβέρνηση είναι υπό πίεση και λειτουργεί σε συνθήκες πανικού.
           
Το Εurogroup θα συνεδριάσει εκ νέου πιθανότατα αύριο, γιατί σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μέχρι την Κυριακή, διαφορετικά η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας.
           
Η χθεσινή μέρα, όπως και η προχθεσινή, κατέδειξε με τον πλέον σαφή τρόπο ότι η κυβέρνηση οδηγείται εκ των πραγμάτων σε μια κακή συμφωνία, γιατί σπατάλησε το χρόνο με αποτέλεσμα η εναλλακτική να είναι η χρεοκοπία.
           
Στις δύο πολύωρες συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους (Γιούνκερ, Ντράγκι, Ντάισελμπλουμ) και την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, θα διαπίστωσε ότι οι εταίροι και δανειστές δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν πίσω.
Μάλιστα, η ίδια η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι κάθε μέρα που περνάει φέρνουν και πιο αυστηρές προτάσεις. Μάλιστα, επικαλούνται νέα πρόταση των θεσμών να αυξηθεί στο 23% ο ΦΠΑ όχι μόνο στην εστίαση, αλλά και στα ξενοδοχεία.
           
Από κοινοτικής πλευράς, οι διαφορές εστιάζονται στον ΦΠΑ, συμπεριλαμβανομένων και των νησιών, καθώς επίσης και στο συνταξιοδοτικό και ειδικότερα στις πρόωρες συντάξεις, όπου οι Ευρωπαίοι ζητούν να αρχίσει από την 1η Ιουλίου η σταδιακή κατάργηση, ενώ η κυβέρνηση επικαλείται και συνταγματικό πρόβλημα επιμένοντας το μέτρο να εφαρμοσθεί από την 1η Ιανουαρίου 2016.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ / e-typos.com