Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Η Ελλάδα πρότεινε διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας | Έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup στις 20:00

Η Ελλάδα πρότεινε διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας | Έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup στις 20:00
Διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας πρότεινε σήμερα η ελληνική κυβέρνηση, με στόχο την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους.

«Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τέλος θα διεκδικήσει βιώσιμη συμφωνία εντός του ευρώ. Αυτό θα είναι και το μήνυμα του “όχι” σε μια κακή συμφωνία στο δημοψήφισμα της Κυριακής» αναφέρει ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού, που ταυτόχρονα τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή είχε ξεκαθαρίσει πως η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν αποτελεί το τέλος αλλά τη συνέχεια της διαπραγμάτευσης.

«Η Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης» τονίζει χαρακτηριστικά η εν λόγω ανακοίνωση.

Τι σημαίνει αυτό το αίτημα

Με αυτό το αίτημα, η κυβέρνηση ουσιαστικά επιχειρεί να "διώξει" από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κάτι το οποίο το Βερολίνο έχει πολλές φορές διαμηνύσει ότι δεν θα γίνει αποδεκτό.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Λίγη ώρα μετά από την ανακοίνωση της κυβέρνησης, το γερμανικό πρακτορείο μετέδωσε ότι η Άνγκελα Μέρκελ μετέδωσε πως δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει από το γερμανικό κοινοβούλιο πρόγραμμα, στο οποίο να μην συμπεριλαμβάνεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Η κ. Μέρκελ έχει εκφράσει αρκετές φορές την θέση ότι δεν θα γίνει αποδεκτό κανένα πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ, το οποίο πιστεύει ότι έχει τεχνογνωσία αλλά και τη δυνατότητα να επιβλέπει την τήρηση του ελληνικού προγράμματος.

Από την πλευρά του, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup απόψε στις 20:00 για να συζητηθεί η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης.

e-typos.com