Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Η Κύπρος σε ρόλο διαμεσολαβητή για το ελληνικό αδιέξοδο

Η Κύπρος σε ρόλο διαμεσολαβητή για το ελληνικό αδιέξοδοΟ Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε αργά χθες βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις για τις εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα εν όψει των σημερινών επαφών που αναμένεται να έχει με ηγέτες κρατών- μελών για το θέμα της Ελλάδας στο πλαίσιο των προσπαθειών να βρεθεί λύση έστω και την ύστατη στιγμή.

«Αργά χθες βράδυ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα για το θέμα της Ελλάδας», ανάφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.  Σε άλλο του tweet ανέφερε ότι ο Κύπρος Πρόεδρος θα  έχει τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους Προέδρους θεσμικών οργάνων της ΕΕ και ηγέτες κρατών μελών για το θέμα της Ελλάδα
Ο κ. Αναστασιάδης  είχε δηλώσει νωρίτερα, «οπουδήποτε και σε οτιδήποτε μπορεί κατά το μέγεθός μας και τη δυνατότητά μας να συμβάλουμε στην παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αλλά και στη διαμόρφωση ενός προγράμματος που θα βοηθά, θα το πράξουμε». Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την κατάσταση στην Ελλάδα, ο Κύπριος Πρόεδρος επεσήμανε ότι «είναι πολύ κρίσιμες οι στιγμές». «Εμείς, πρωταγωνιστούμε στο να παραμείνει η Ελλάδα (στην Ευρωζώνη). Τη θέλουμε ισχυρή για όλους τους κατανοητούς λόγους, αλλά και γιατί απαιτείται ένα πρόγραμμα που θα δώσει την ευκαιρία ανάκαμψης της οικονομίας, αλλά και ανακούφισης, ιδιαίτερα των Ελλήνων πολιτών» πρόσθεσε.
Σε ερώτηση εάν εκτιμά πως υπάρχουν τα περιθώρια για να γεφυρωθούν οι διαφορές, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε: «Θέλω να ελπίζω, ναι. Βεβαίως, έχουμε μπροστά μας ένα δημοψήφισμα, το οποίο κάπου έχει αναστείλει τις διαπραγματεύσεις». «Αυτό θα ξεπεραστεί με αποφασιστικότητα από πλευράς του Έλληνα πρωθυπουργού, αλλά και από πλευράς των θεσμών με προτάσεις που θα βοηθούν τον Έλληνα πρωθυπουργό, ανάλογα και με την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, να διαπραγματευτεί ένα μνημόνιο ή ένα πρόγραμμα, αν θέλετε, με αξιοπρέπεια και με συνθήκες που δεν θα οδηγούν, δεν θα επιτρέπουν να θεωρηθεί ότι ταπεινώνεται, είτε ένας λαός, είτε μία κυβέρνηση», πρόσθεσε.
Επιστολή Θεοχάρους
Στο μεταξύ η ευρωβουλευτής του ΔHΣΥ και του ΕΛΚ, Ελένη Θεοχάρους, απαντώντας σε ερώτηση της EurActiv.gr για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, ανέφερε ότι έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker, καλώντας τον να αναλάβει άμεση πρωτοβουλία αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης που ζουν οι Έλληνες πολίτες, ανεξαρτήτως των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα.
>>Διαβάστε: Αλληλέγγυα προς τον ελληνικό λαό η Κύπρια ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους
Στην επιστολή της, η κα Θεοχάρους επισημαίνει ότι, πέραν του πολιτικού και οικονομικού ζητήματος, σημαντικότερες είναι η ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια. Αναφερόμενη στον κ. Γιούνκερ, η κα Θεοχάρους δηλώνει ότι κατανοεί ότι κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση έδωσε τον καλύτερο  εαυτό του για την εξεύρεση συμφωνίας.  Ωστόσο, τώρα, όπως τονίζει, αυτό που προέχει είναι η στήριξη των Ελλήνων πολιτών που υποφέρουν και των οποίων η ΕΕ θα πρέπει να απαλύνει τον πόνο και την δυστυχία.
EurActiv