Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Τσίπρας: Η πρόταση Γιούνκερ με εξέπληξε δυσάρεστα Παρά το προχθεσινό πισωγύρισμα, είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε συμφωνία"



Τη θέση ότι η πρόταση Γιούνκερ τον εξέπληξε δυσάρεστα, εξέφρασε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην προ ημερησίας διατάξεως για τη διαπραγμάτευση ο Αλέξης Τσίπρας. «Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η πρόταση αποτέλεσε μια κακιά στιγμή για την Ευρώπη ή έστω ένα κακό διαπραγματευτικό τρικ και πολύ σύντομα θα αποσυρθεί από τους ίδιους τους εμπνευστές του» ανέφερε ο πρωθυπουργός, ο οποίος χαρακτήρισε «μη ρεαλιστικές» τις προτάσεις των θεσμών και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να συναινέσει σε παράλογες προτάσεις.



«Δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα μας παρέδιδαν μια πρόταση που δεν θα ελάμβανε καθόλου υπόψη της το κοινό έδαφος της επί τρίμηνο διαπραγμάτευσης στα Brussels Group. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι η ειλικρινής προσπάθεια της Κυβέρνησης για μια έντιμη και συνολική λύση, από κάποιους θα εκλαμβάνονταν ως αδυναμία. Κυρίως όμως δεν μπορούσα να φανταστώ πως οι πολιτικοί και, όχι οι τεχνοκράτες, δεν θα μπορούσαν να κατανοήσουν ότι μετά από 5 καταστροφικά χρόνια της σκληρής λιτότητας του Μνημονίου, θα μπορούσε να βρεθεί Έλληνας βουλευτής που θα ψηφίσει σε αυτή εδώ την αίθουσα την κατάργηση του ΕΚΑΣ δηλαδή του μικρού αυτού επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους. Ή την αύξηση κατά 10 μονάδες στο ΦΠΑ του ηλεκτρικού ρεύματος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παρόλα αυτά, ισχυρίστηκε ότι  παρά το προχθεσινό πισωγύρισμα με την πρόταση των θεσμών, η χώρα είναι πιο κοντά από ποτέ στην επίτευξη συμφωνίας.

Την ίδια ώρα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η ελληνική πρόταση παραμένει η μοναδική ρεαλιστική βάση συζήτησης για συμφωνία και υπογράμμισε ότι όσοι δουλεύουν για να «υποτάξουν» έναν λαό, θα έχουν αντίθετα αποτελέσματα.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός κάλεσε ανοιχτά τα κόμματα της αντιπολίτευσης να δηλώσουν ή να απορρίψουν την πρόταση των θεσμών, αναφέροντας ταυτόχρονα ότι «όσοι δουλεύουν για να υποτάξουν έναν λαό θα έχουν αντίθετα αποτελέσματα».

«Δεν νομίζω πως θα μπορούσε να υπάρξει Έλληνας βουλευτής που θα τα ψηφίσει αυτά και αν κάνω λάθος ας με διαψεύσετε. Δυστυχώς οι προτάσεις που κατατέθηκαν από την πλευρά των θεσμών είναι σαφώς μη ρεαλιστικές και αποτελούν οπισθοχώρηση σε σχέση με το κοινό έδαφος που δημιουργήθηκε με μεγάλες δυσκολίες κατά τη διαπραγμάτευση. Είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συναινέσει σε παράλογες απαιτήσεις και προτάσεις μέσα από τις οποίες, ό,τι κερδίζεται από τον τερματισμό της λιτότητας με τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, επιστρέφει από το παράθυρο με εξοντωτικά μέτρα στους χαμηλοσυνταξιούχους και στη μεσαία ελληνική οικογένεια» είπε ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Όλο το προηγούμενο διάστημα ασκήσατε δριμεία κριτική γιατί δεν υπογράφουμε τη συμφωνία και περνάει ο χρόνος. Τώρα που γνωρίζετε με ακρίβεια τι μας ζητάνε να υπογράψουμε σας καλώ με την ίδια ακρίβεια να ξεκαθαρίσετε αν αποδέχεστε ή απορρίπτετε την προτεινόμενη συμφωνία».

Οι έξι άξονες στρατηγικής της κυβέρνησης 

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στους έξι άξονες στρατηγικής της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι μια από τις βασικές προτεραιότητες είναι τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα και η απομείωση-αναδιάρθρωση του χρέους. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός τόνισε για άλλη μια φορά ότι προέχει η προστασία των μισθών και των συντάξεων ενώ υπογράμμισε πως η κυβέρνηση προσβλέπει στην αναδιανομή εισοδήματος υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Την ίδια ώρα, ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι ιδιαίτερη σημασία έχει και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθώς και το επενδυτικό πρόγραμμα.

Η αποπληρωμή του ΔΝΤ

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα αποπληρωμής του ΔΝΤ, αναφέροντας ότι: «Δεν είναι μόνο όμως οι παράλογες προτάσεις του πρόσφατου κειμένου, μια κακιά στιγμή για την Ευρώπη. Και από την άλλη δεν είναι μόνο η ρεαλιστική πρόταση της κυβέρνησης που αποδεικνύει τη δέσμευσή της στην ευρωπαϊκή προοπτική με όρους ισοτιμίας και αλληλεγγύης. Από τη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση πληρώσαμε υποχρεώσεις ύψους περίπου 7,5 δισ. ευρώ, παρά τον χρηματοδοτικό στραγκαλισμό που επελέγη ως διαπραγματευτική τακτική από τους θεσμούς. Από τον Ιούνιο του 2014, θέλω να θυμίσω, δεν έχει εκταμιευθεί καμία δόση από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Ενώ από τις 18 Φλεβάρη υπάρχει σε ισχύ και περιορισμός από την ΕΚΤ ως προς τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Πλέον δεν έχει κανένα νομικό έρεισμα από την στιγμή που παρατάθηκε η ισχύς της δανειακής σύμβασης και η χώρα βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγματεύσεων εντός προγράμματος. Δεν πρόκειται πλέον απλώς για νομικό ζήτημα. Ούτε καν μόνο για πολιτικό ζήτημα. Ο χρηματοδοτικός στραγγαλισμός μιας χώρας αποτελεί πλέον και ζήτημα ηθικής τάξης που συγκρούεται με τις στοιχειώδεις ιδρυτικές αρχές της Ευρώπης. Ζήτημα που εγείρει εύλογα ερωτηματικά για το μέλλον της ίδιας της Ευρώπης».

Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός είπε πως δεν είναι πολλοί εκείνοι που στην Ευρώπη αισθάνονται υπερήφανοι με την τακτική αυτή, «είναι επομένως καιρός να αποδείξουν όλοι ότι δουλεύουν για την εξεύρεση λύσης και όχι για να υποτάξουν και να ταπεινώσουν έναν ολόκληρο λαό. Γιατί τότε αν δουλεύουν για να ταπεινώσουν ή να υποτάξουν να ξέρουν θα έχουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε, ταυτόχρονα, ότι θέση των πολιτών είναι η κυβέρνηση να μην υποκύψει στις παράλογες και εκβιαστικές απαιτήσεις των δανειστών.

«Επιμείναμε και αντέξαμε να διαπραγματευόμαστε όρθιοι και με ασφάλεια για τον ελληνικό λαό Και πλέον μετά και τη χθεσινή απόφαση για μεταφορά πληρωμών στο ΔΝΤ στο τέλος του μήνα, μετά την χθεσινή απόφαση, είναι πλέον σαφές σε όλους και το προεξοφλούν και οι ίδιες οι αγορές ότι κανείς δεν επιθυμεί τη ρήξη. Και ο χρόνος πια δεν λιγοστεύει μόνο για εμάς. Λιγοστεύει για όλους».

Η ελληνική πρόταση

Αναφερόμενος στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η πρόβλεψη για χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν ήδη γίνει αποδεκτά μειώνουν το κόστος για τον ελληνικό λαό κατά 8 δισ. για τον επόμενο ενάμισι χρόνο και κατά 14 δισ. στην 5ετία. Αναφέρθηκε στην απομείωση αναδιάρθρωση του χρέους, στην προστασία των συντάξεων και του πραγματικού μισθού, στην αναδιανομή εισοδημάτων προς όφελος της πλειοψηφίας ώστε να πληρώσουν όχι τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα αλλά τα υψηλά και όσοι δεν πλήρωσαν την 5ετία στο λογαριασμό της κρίσης. Αναφέρθηκε στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αντιστροφή της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων που ήταν βασικό ιδεολογικό οχυρό της μνημονιακής πολιτικής.

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε μάλιστα ότι σε διαβούλευση με τον ILO η κυβέρνηση είναι σε θέση τις επόμενες ημέρες να παρουσιάσει την τελική πρόταση η οποία θα έρθει και θα τοποθετηθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο που είναι κυρίαρχο και θα νομοθετήσει την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη ύπαρξης ισχυρού επενδυτικού προγράμματος που θα προκαλέσει ένα θετικό σοκ. Αυτοί, όπως είπε είναι οι άξονες που μπορεί να συνοψίζουν την προοπτική μιας οικονομικά βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης συμφωνία.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε σύνεση, ψυχραιμία και σωφροσύνη σε όσα θα ακουστούν τις επόμενες ημέρες. «Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης για όλους. Πρωτίστως για την Κυβέρνηση αλλά και για την αντιπολίτευση. Σας καλώ λοιπόν να στηρίξετε με ειλικρίνεια την εθνική προσπάθεια αφήνοντας κατά μέρους τη γραμμή της σκοπιμότητας και της κινδυνολογίας». Διαβεβαίωσε επίσης τον ελληνικό λαό ότι πέρα από περήφανος για την σκληρή προσπάθεια της κυβέρνησης πρέπει να είναι και ήσυχος. «Να είναι περήφανος γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει σε παράλογες απαιτήσεις. Αλλά και να είναι ήσυχος γιατί η επιμονή και υπομονή μας στη διαπραγμάτευση, η αντοχή μας αυτή σύντομα θα φέρει καρπούς. Θα υπερασπιστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το δικαίωμα ενός ολόκληρου λαού να ζήσει με αξιοπρέπεια κυρίως να ζήσει σε συνθήκες που θα δίνουν προοπτική ευημερίας και προόδου», είπε ο πρωθυπουργός.

e-typos.com