Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Δημοσκόπηση – σοκ! Αλλάζουν όλα στο πολιτικό σκηνικό – «Πέφτει» η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ – «Φοβούνται» οι Έλληνες – Ζητούν συμφωνία «τώρα»


Στις 8 μονάδες πέφτει η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εξαιτίας της παρατεταμένης αβεβαιότητας σύμφωνα με πανελλαδική τηλεφωνική δημοσκόπηση της εταιρείας «METRISI», που πραγματοποιήθηκε από 10 έως και 12 Ιουνίου σε δείγμα 1.108 ατόμων για το protothema.gr.
Σύμφωνα με τη μέτρηση η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την απογοήτευση και την ανασφάλεια της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών -7 στους 10- λόγω της παρατεταμένης αβεβαιότητας και της αποτυχίας επίτευξης συμφωνίας με τους θεσμούς έως σήμερα.
Ενδεικτικό είναι επίσης το γεγονός ότι 1 στους 2 προτιμούν την αποδοχή της πρότασης των θεσμών έναντι της εξόδου από το ευρώ.
Αναλυτικά, τα συμπεράσματα είναι:

– Οι εξελίξεις των τελευταίων δύο εβδομάδων στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους «γεννούν» αισθήματα ανασφάλειας και φόβου σχεδόν σε 7 στους 10 πολίτες. Το 33,2% «δεν ξέρει, δεν έχει ιδέα» για τις προθέσεις και τους στόχους της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση.
– Παράλληλα, ολοένα και αυξάνονται οι πολίτες που διαφωνούν, το 61,4% έναντι του 59,4% της δημοσκόπησης της 29ης Μαΐου, με τους χειρισμούς της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού στη διαπραγμάτευση, ενώ μόλις το 22,8% επιθυμούν μια σκληρότερη στάση.
– Η δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση απεικονίζεται αφενός στο γεγονός ότι 6 στους 10 πιστεύουν ότι η κυβερνητική πολιτική των τελευταίων μηνών «αποδυνάμωσε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας», ενώ μόλις 3 στους 10 είναι ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις της.
– Το 69,9% των πολιτών, 10% περισσότεροι από την τελευταία δημοσκόπηση της 29ης Μαΐου, αισθάνεται φόβο από τη χρονική καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις, ενώ 5 στους 10 πιστεύουν ότι ευθύνεται η κυβέρνηση γι’ αυτή.
Δημοσκόπηση – σοκ: Νέο Μνημόνιο βλέπει το 68% των Ελλήνων – Φόβο αισθάνεται το 69% – Στις 8 μονάδες πέφτει η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ

– Παρότι το 68,3% πιστεύει ότι η συμφωνία που θα επέλθει θα είναι «άλλο ένα μνημόνιο, όπως τα προηγούμενα, μακριά από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ», η συντριπτική πλειοψηφία, 76,8%, θέλει να επέλθει συμφωνία με τους θεσμούς, το 58,2% πιστεύει ότι τελικά θα επιτευχθεί, ενώ μόλις 2 στους 10 πολίτες επιθυμούν και προβλέπουν ρήξη και έξοδο από το ευρώ.
– Σημαντικό εύρημα είναι το γεγονός ότι στο δίλημμα ανάμεσα στην αποδοχή των προτάσεων των θεσμών, όπως δημοσιεύθηκαν, και στην έξοδο από το ευρώ, το 49,7% επιθυμεί την αποδοχή της, ενώ το 27,2% επιλέγει τη ρήξη και την έξοδο από το ευρώ.
– Το 54% των πολιτών διαφωνεί με την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, εάν η διαπραγμάτευση οδηγηθεί σε αδιέξοδο, ενώ ολοένα και αυξάνονται όσοι επιθυμούν συγκρότηση κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας -53,4% από 48,8%, που ήταν το εύρημα του Μαΐου.
– Ακόμη, αυξάνεται η απογοήτευση για το μέλλον, με το 62,4% και το 64,3% να πιστεύουν ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει σε ένα χρόνο από σήμερα, στη χώρα και το νοικοκυριό τους, αντίστοιχα, ενώ παρουσιάζεται αυξανόμενη σε σχέση με τη μέτρηση του Μαΐου η ανασφάλεια για έξοδο από το ευρώ, για στάση πληρωμών και για χρεοκοπία, πιθανότατα λόγω των αρνητικών εξελίξεων στη διαπραγμάτευση των τελευταίων δύο ημερών.
– Στην πρόθεση ψήφου παραμένει κυρίαρχος, αλλά με πτωτική τάση ο ΣΥΡΙΖΑ (32,3%), με τη ΝΔ στο 24,2% και τη διαφορά στο 8,1%. Το Ποτάμι ακολουθεί σταθερά στην τρίτη θέση με 6,1% και εν συνεχεία είναι το ΚΚΕ 5,3% , οι ΑΝΕΛ με 5,1%,, η Χρυσή Αυγή με 5,0%, το ΠΑΣΟΚ με 3,1%, ενώ το «Άλλο Κόμμα» είναι στο 4,8% και η αδιευκρίνιστη ψήφος ολοένα αυξανόμενη, στο 14,1%.
Δείτε τα νέα στοιχεία:
dimoskopisi1_aftodioikisi dimoskopisi2_aftodioikisi dimoskopisi3_aftodioikisi dimoskopisi4_aftodioikisi dimoskopisi5_aftodioikisi dimoskopisi6_aftodioikisi