Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ - ΕΥΡΩΣΤΙΝΗ: 14 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη

Η 14η Ιουνίου καθορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών και τον Διεθνή Οργανισμό Μετάγγισης Αίματος.
Αφορμή στάθηκαν τα γενέθλια του Αυστριακού ιατρού Καρλ Λαντστάινερ, που ανακάλυψε τις ομάδες αίματος το 1900 και αργότερα τα ρέζους, τιμήθηκε δε, με το Nobel Ιατρικής το 1930 για τη σημαντική αυτή ανακάλυψη.
Την ημέρα αυτή τιμάται ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό του, προσφέροντας δύο πολύτιμα αγαθά του χωρίς ανταμοιβή: 10 λεπτά χρόνο από τη ζωή του και 400 κ.ε. αίμα από τα 6 λίτρα που διαθέτει.
Κάθε χώρα, για να καλύψει τις ανάγκες της σε αίμα, χρειάζεται 60.000 φιάλες αίμα, σε 1.000.000 κατοίκους και άρα στην Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων απαιτούνται τουλάχιστον 600.000 μονάδες, από τις οποίες μόνο το 40% καλύπτεται από εθελοντές αιμοδότες.
Στο πλαίσιο του εορτασμού της ημέρας και με βασικό στόχο τη διάδοση του μηνύματος της εθελοντικής αιμοδοσίας, στο Ξυλόκαστρο από τις 9 το  πρωϊ σήμερα εθελοντές αιμοδότες προσέφεραν αίμα. Η αιμοδοσία που τελείωσε στις 1.30 το μεσημέρι, θα επαναληφθεί την Τετάρτη 17/6 από τις 4 μ.μ/ έως τις 8.30 το βράδυ.
Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη - Κυριακή 14 Ιουνίου 
 Απόψε στις 8μιση το βράδυ στην Πλατεία Αγίου Βλασίου στο Ξυλόκαστρο,  ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ  ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ», το ΝΠΔΔ ΗΛΙΑΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ και ο ΔΗΜΟΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ – ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ διοργανώνουν εκδήλωση  για την «Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη».Θα τιμηθούν οι πρωτοπόροι  Εθελοντές  Αιμοδότες, για την πολύχρονη  ανιδιοτελή συμμετοχή, στον αγώνα της Κοινωνικής Αλληλεγγύης και θα ακολουθήσει  Μουσική Εκδήλωση.