«Δώσαμε ως κυβέρνηση σκληρό αγώνα για να πείσουμε τους εταίρους ότι η προηγούμενη κατάσταση δεν ήταν βιώσιμη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, και συνέχισε: Θέλω να υπογραμμίσω ότι έχουμε αποδείξει έμπρακτα ότι εργαζόμαστε με ειλικρίνεια και αφοσίωση για την επίτευξη συμφωνίας…Παρότι βρισκόμαστε σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας, ύψους 8 δισ. ευρώ». Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «υπάρχουν δυνάμεις που δεν θέλουν συμφωνία, δυνάμεις με σχέδια διχαστικά για την Ευρώπη» ενώ τόνισε πως διατηρεί την ελπίδα ότι υπάρχουν φωνές που γνωρίζουν ότι η συμφωνία αφορά όλη την Ευρώπη.
«Πιστεύω ότι αυτές οι μέρες θα καταγραφούν ως επαναβεβαίωση της πεποίθησης για την Ευρώπη» είπε ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Προϋπόθεση η επίτευξη μιας συμφωνίας που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα. Συμφωνία που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα μακροπρόθεσμα και θα περιλαμβάνει αναδιάρθρωση του χρέους…Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για φέτος και του χρόνου. Συμφωνία που θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη. Συμφωνία που δεν θα επιβάλλει νέα μέτρα περικοπών σε μισθούς και συντάξεις».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο ζήτημα της έλλειψης ρευστότητας, το οποίο, όπως ανέφερε, δεν αποτελεί ούτε επιλογή ούτε ευθύνη της κυβέρνησης. «Πρόκειται για σκληρή διαπραγματευτική τακτική των εταίρων» ανέφερε χαρακτηριστικά, και συμπλήρωσε: «Όλοι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις ανέφερε ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζοντας πως προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η επίτευξη συμφωνίας. Τότε θα πραγματοποιηθεί το μεγάλο άλμα μπροστά, αφήνοντας πίσω την λιτότητα και περνώντας σε έναν "ενάρετο κύκλο" ανάπτυξης».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο τόνισε ότι θα εγγυάται την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή ως προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη. «Αυτή είναι η κεντρική ιδέα της ελληνικής κυβέρνησης, ανέφερε ο πρωθυπουργός. Χρειαζόμαστε ανάπτυξη που θα στηρίζεται και στην ενίσχυση της ενεργού συζήτησης και όχι στηριζόμενη αποκλειστικά στην ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας» υπογράμμισε, και συμπλήρωσε: Ανάπτυξη που θα στηρίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας και πρώτα από όλα στο ανθρώπινο δυναμικό. Δεύτερο πλεονέκτημα είναι οι φυσικοί πόροι της χώρας, τρίτον η γεωπολιτική θέση της χώρας, ο ενεργειακός κόμβος και ο τουρισμός.
Η ανάπτυξη που χρειαζόμαστε και θέλουμε, οφείλει να σέβεται τα εργασιακά δικαιώματα ώστε να ενισχυθεί η εσωτερική ζήτηση. Πρέπει να στηρίζεται στις επιχειρήσεις έντασης κεφαλαίου».
Όσον αφορά την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ο κ. Τσίπρας ζήτησε τη συστράτευση «στον αγώνα» και τόνισε ότι είναι αναγκαίο να εξαλειφθούν οι στρεβλώσεις και οι παθογένειες της οικονομίας που «υπονόμευσαν την πορεία και το μέλλον της χώρας».
«Κατά τη διάρκεια της μνημονιακής πενταετίας τα προβλήματα αυτά όχι μόνο δεν επιλύθηκαν αλλά επιδεινώθηκαν. Το κυριότερο πρόβλημα αφορά την λειτουργία και τις δομές της Δημόσιας Διοίκησης: Αδυναμία στρατηγικού σχεδιασμού, επικάλυψη αρμοδιοτήτων…Κύριος στόχος της κυβέρνησης μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης είναι να ασχοληθεί με την βελτίωση των παθογενειών χωρίς μειώσεις μισθών και προσωπικού» είπε ο κ. Τσίπρας.