Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Έσβησε η πυρκαγιά στον ΧΥΤΑ Αιγείρας-Άμεση κινητοποίηση


Πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα της Πέμπτης στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Αιγείρας και προς στιγμήν υπήρξε έντονη ανησυχία για τυχόν επέκταση της φωτιάς και κίνδυνος ανεξέλεγκτης κατάστασης με απρόβλεπτες συνέπειες.
Αμέσως έφτασαν στο σημείο άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ακράτας αλλά και οχήματα που με επιχωματώσεις περιόρισαν και έσβησαν τη φωτιά περίπου μία ώρα μετά. Επί τόπου βρέθηκαν και οι αντιδήμαρχοι Αιγιαλείας κ.κ. Δημήτρης Φιλιππάτος και Φάνης Σταυρόπουλος, οι οποίοι μιλώντας στο filodimos.gr υπογράμμισαν πως η φωτιά πιθανότατα προκλήθηκε από έκρηξη κάποιου μικρού οικιακού γκαζιού. Κάτοικοι της περιοχής πάντως, αναφέρουν από την πλευρά τους πως οι κίνδυνοι ενόψει και του καλοκαιριού είναι μεγάλοι και πως απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή γιατί το ενδεχόμενο πυρκαγιάς είναι αυξημένο και οι συνέπειες μπορούν να αποβούν καταστροφικές τόσο για το έργο, όσο και για τη γύρω περιοχή, την ατμόσφαιρα κλπ.
Γιά τη φωτιά στο ΧΥΤΑ Αιγείρας ο κ. Τριαντάφυλλος Οικονόμου σε σχετικό του σημείωμα αναφέρει
Η λέξη πυρκαγιά ακυρώνει την έννοια ΧΥΤΑ. Εδώ και πολύ καιρό έχει μετατραπεί σε ανεξέλεγκτη χωματερή που δέχεται τα σκουπίδια όλης της Αιγιάλειας. Που ούτε καν θάβονται, αφού αν γινόταν αυτό, δεν θα αναφλέγονταν. Ήταν ανμενόμενο, όπως και είναι βέβαιο ότι θα ξαναγίνει. Άλλωστε πριν μερικές εβδομάδες σε επίσκεψη στο χώρο διαπιστώσαμε άθαφτα σκουπίδια πολλών ημερών. Όσο για την αισιοδοξία ότι ευτυχώς έσβησε γρήγορα, ας είμαστε επιφυλακτικοί. Τα σκουπίδια καίγονται υπόγεια, χωρίς αέρα και εκλύουν διοξίνες και μερκαπτάνες, από τα πιο ισχυρά δηλητήρια της φύσης. Βέβαια, αυτός ήταν παλιότερα ο "δόκιμος" τρόπος για να εξοικονομηθεί χώρος όταν αυτός είχε φτάσει στα όριά του και να συνεχίσει να δέχεται σκουπίδια.
Ο μεγάλος κίνδυνος είναι βέβαια η κατάρρευση όλου του χώρου, αφού τα σκουπίδια έχουν "αποθηκευθεί" με λάθος τρόπο και το βάρος τους έχει ξεπεράσει κατά πολύ το προβλεπόμενο. 'Ολη η περιοχή άλλωστε είναι κατολισθήσιμη. Χρόνια τώρα το Τεχνικό Επιμελητήριο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά "φωνή βοώντος εν τη ερήμω..."


Με αφορμή την παραπάνω ανάρτηση γιά τη πυρκαγιά στο γειτονικό μας δήμο, όπως σημειώνει ο επικεφαλής της Συμπολιτείας του Δήμου  Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης, Ανδρέας Ζάρρος να μην ξεχνάμε και το δικό μας ΧΥΤΑ. Μπορεί η ύπαρξή του να μας κάνει να αισθανόμαστε "ξεχωριστοί" σε σχέση με τους άλλους δήμους της Πελοποννήσου αυτή την εποχή και να έχουμε να πάμε κάπου νόμιμα τα σκουπίδια μας, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αν δεν λειτουργεί σωστά είναι μια πολύ επικίνδυνη περιβαλλοντική βόμβα.

Ακόμα και τότε που βασικό μας πρόβλημα ήταν να μη δεχτούμε τα σκουπίδια από Τρίπολη κι Ερμιονίδα, τονίζαμε ότι και μόνο εμείς να πηγαίνουμε τα σκουπίδια μας εκεί, δεν πρέπει να κοιμόμαστε ήσυχοι. Όπως ξέρετε, η εγκατάσταση αυτή δεν έχει μονάδα επεξεργασίας στραγγιδίων και πρέπει άμεσα να φτιαχτεί. Αλλά ακόμα και όταν φτιαχτεί δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε. Η πανελλαδική εμπειρία δείχνει περιβαλλοντικές ...τραγωδίες όπου υπάρχουν ΧΥΤΑ.

Τη λύση για όλα αυτά θα τη δώσει μόνο η υλοποίηση των προτάσεων για μείωση της "παραγωγής" αστικών αποβλήτων και της αποκεντρωμένης διαχείρισής τους, που κάνει εδώ και χρόνια η ΠΡΩΣΥΝΑΤ. Τότε, τα υπολείμματα που θα φτάνουν στους ΧΥΤΥ θα είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό από το σύνολο των αποβλήτων. Δυστυχώς και πανελλαδικά και στο δήμο μας, δεν προχωράει κάτι. Ενώ θα έπρεπε να τρέχουμε με 1000, κάνουμε "σημειωτόν". Μετά, δεν θα προλαβαίνουμε πάλι...