Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Πυρετός ζυμώσεων σε Ρίγα και Βρυξέλλες ενώ τελειώνουν χρόνος και χρήματα | Σαμαράς: Αναπτυξιακή συμφωνία τώρα που να σώζει τις μεταρρυθμίσεις Συμφωνία με διαχειρίσιμο πολιτικό κόστος ζήτησε ο Τσίπρας | Σενάριο για παράταση του προγράμματος μέχρι το φθινόπωρο

Συμφωνία με διαχειρίσιμο πολιτικό κόστος ζήτησε ο Τσίπρας | Σενάριο για παράταση του προγράμματος μέχρι το φθινόπωρο
Ο Αλέξης Τσίπας έθεσε σε Μέρκελ και Ολάντ το μείζον ζήτημα της ενιαίας συμφωνίας, που όμως μπορεί να εξελιχθεί και με ενδιάμεσα στάδια υλοποίησης.
Η τριμερής συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη μία τα ξημερώματα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συζήτηση μεταξύ των τριών ηγετών έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα. Παράλληλα, συμφώνησαν ότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος στο ελληνικό ζήτημα και εστίασαν στα εναπομείναντα ανοιχτά θέματα.

Ο κ. Τσίπρας έθεσε την προοπτική εξόδου από την κρίση που θα φέρει μία συμφωνία με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Η κ. Μέρκελ και ο κύριος Ολάντ κατανόησαν την ανάγκη μιας συμφωνίας με αυτό το χαρακτηριστικό εκφράζοντας ταυτόχρονα τη βούλησή τους να συνδράμουν και προσωπικά εάν αυτό χρειαστεί προκειμένου να ολοκληρωθεί σύντομα το deal.

Σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές οι τρεις ηγέτες συζήτησαν τόσο τους όρους της συμφωνίας όσο και την επόμενη ημέρα. Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος φάνηκαν θετικοί σε ένα επενδυτικό πρόγραμμα για την επόμενη ημέρα με τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας που θα κλείσει το τρέχον πρόγραμμα. Οπως είπαν οι ίδιες πηγές, «αγκάθι» παραμένει η επιμονή στην ανάγκη να συμφωνήσει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να ολοκληρωθεί το deal.

Σήμερα ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Με το χρόνο να αδειάζει απειλητικά…

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ


Σενάριο για παράταση του προγράμματος μέχρι το φθινόπωρο - Η κυβέρνηση το διαψεύδει, η Ευρώπη δεν το αποκλείει
Μόνο με σαφείς δεσμεύσεις του πρωθυπουργού στην καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ θα μπορούσαν να ξεμπλοκάρουν οι διαπραγματεύσεις και να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο. Την επισήμανση αυτή έκανε χθες πηγή της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες με αφορμή διάφορα σενάρια για τις διαπραγματεύσεις, αλλά και το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung περί παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος της Ελλάδας μέχρι το φθινόπωρο με παράλληλη χορήγηση ρευστότητας στη χώρα.

Πολιτική ώθηση
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι, παρά τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής πλευράς περί προόδου, οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group έχουν φτάσει στα όριά τους και τώρα χρειάζονται πολιτική ώθηση στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο.
Το ότι οι διαπραγματεύσεις παραμένουν μακριά από συμφωνία προκύπτει από την τοποθέτηση του αντιπροέδρου της Κομισιόν για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος σε «κλειστή» συνάντηση που είχε την Τρίτη το βράδυ στο Στρασβούργο με τους ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), αφού χαρακτήρισε την πρόοδο αργή πρόσθεσε: «η Ελλάδα χρειάζεται μια ηρωική προσπάθεια της τελευταίας στιγμής για να φτάσουμε σε συμφωνία».

Το αποτέλεσμα της τριμερούς στη Ρίγα θα καθορίσει τις διαδικασίες της επόμενης μέρας. Εάν ο πρωθυπουργός πείσει με τις δεσμεύσεις του το γαλλογερμανικό άξονα τότε την επόμενη βδομάδα ή το αργότερο στις αρχές Ιουνίου θα συνεδριάσει το Εurogroup για να επικυρώσει σε πολιτικό επίπεδο τη συμφωνία που θα προετοιμάσουν οι τεχνοκράτες. Στην περίπτωση αυτή οι επικεφαλής του Βrussels Grpoup και οι τεχνικές ομάδες που τους συνοδεύουν θα παραμείνουν στις Βρυξέλλες και τις επόμενες μέρες.

Στο… τραπέζι
Σενάριο της παράτασης του προγράμματος που δημοσίευσε χθες η γερμανική εφημερίδα μπορεί να διαψεύδεται από την κυβέρνηση, ωστόσο η Κομισιόν απέφυγε να το επιβεβαιώσει ή να το διαψεύσει, ενώ πηγή της ευρωζώνης υπογράμμιζε ότι όλα είναι στο «τραπέζι», τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί αυτή τη στιγμή.
Το εν λόγω σχέδιο προβλέπει να φτάσουν μέχρι τα τέλη Μαΐου οι διαπραγματεύσεις σε τέτοιο βαθμό, ώστε να επιτρέψουν τη λήψη σχετικής απόφασης από το Eurogroup στις αρχές Ιουνίου...

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ



Αμεσα μια αναπτυξιακή συμφωνία με την Ευρώπη
«Νέα αναπτυξιακή συμφωνία με την Ευρώπη» ζήτησε από τη Ρίγα της Λετονίας ο Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνάντηση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο περιθώριο της οποίας συναντήθηκε με την Ανγκελα Μέρκελ και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

«Η συμφωνία πρέπει να τελειώνει για να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και πρέπει να είναι μια συμφωνία που θα διασώζει την ανάκαμψη, που έχουμε ήδη πετύχει, και που δεν θα οδηγεί σε ύφεση. Μια συμφωνία, δηλαδή, που διασώζει τις μεταρρυθμίσεις και συνεχίζει τις αποκρατικοποιήσεις» σημείωσε μετά το τέλος της Συνόδου ο πρόεδρος της Ν.Δ.

«Δεν είναι δυνατόν να ξαναχτίσουμε το μεγάλο κράτος που χρεοκόπησε και να το χρηματοδοτούμε με νέους φόρους, που γονατίζουν την οικονομία. Χρειάζεται άμεσα μια νέα αναπτυξιακή συμφωνία με την Ευρώπη. Χρειάζεται άμεσα αλλαγή πολιτικής για να βγούμε από τα αδιέξοδα της κυβέρνησης και να ξεφύγουμε από τα ψέματα τα καθημερινά της κυβερνητικής προπαγάνδας» πρόσθεσε από τη μεγαλύτερη πόλη της Βαλτικής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ενδιαφέρον
Στο τραπέζι της συνάντησης των ηγετών του ΕΛΚ για την Ανατολική συνεργασία, διαπιστώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η θέληση και η αγωνία...
ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ

EΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ