Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Ομιλία του Υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή στη Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Γενεύη

Εμφάνιση PHOTO.jpg


Ο Υπουργός Υγείας, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής συμμετείχε στην 68η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η έναρξη της οποίας πραγματοποιήθηκε στις 18 Μαΐου, στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννη Μπασκόζο και τον μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας, Πρέσβη κ. Αλέξη Αλεξανδρή.
Στο εισαγωγικό μέρος της ομιλίας του ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στο ρόλο της παγκοσμιοποίησης και της διεύρυνσης των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων που συσσωρεύουν τον παραγόμενο πλούτο στους λίγους και μοιράζουν απλόχερα τη φτώχεια στους πολλούς.
Στη συνέχεια ο Υπουργός επεσήμανε το έλλειμμα εμπιστοσύνης των λαών προς τους Παγκόσμιους Οργανισμούς εξαιτίας της αδυναμίας να συμβάλλουν στη δικαιότερη αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου. Τόνισε δε, ότι για να καλυφθεί αυτό το έλλειμμα είναι ανάγκη να προχωρήσουμε σε ανατρεπτικές πολιτικές όπως:
α) την από κοινού και δια του Π.Ο.Υ. διαπραγμάτευση με τη φαρμακοβιομηχανία, των τιμών των ακριβών καινοτόμων φαρμάκων ώστε να είναι προσιτά σε όλους
β) τη μείωση του χρόνου διάρκειας των πατεντών στα φάρμακα ώστε να παραχθούν αξιόπιστα γενόσημα φάρμακα προσβάσιμα από πολλούς
γ) πρωτοβουλίες για τον διαχωρισμό του κόστους της έρευνας από την τελική τιμή των φαρμάκων στα πλαίσια ενός νέου μοντέλου χρηματοδότησης της φαρμακευτικής καινοτομίας που θα υπηρετεί τα δικαιώματα των ασθενών .
δ) Αύξηση της ανταποδοτικότητας των δημόσιων επενδύσεων για την Υγεία
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «μόνο έτσι θα αισθανθούν οι λαοί ότι εργαζόμαστε με πίστη για αυτούς, ότι υπηρετούμε αυτούς κι όχι τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών».
Εν συνεχεία ο κ. Π. Κουρουμπλής επεσήμανε τις δραματικές κοινωνικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα τα τελευταία 5 χρόνια στην Ελλάδα, όπως η εκρηκτική ανεργία που φθάνει στην περίπτωση των νέων στο 62%, η ύφεση, η νέα ακραία φτώχεια και η υγειονομική φτώχεια. Το υγειονομικό σύστημα απειλείται με κατάρρευση κυρίως λόγω της υποστελέχωσης, τόνισε.
Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι επιπρόσθετοι λόγοι επιβάλλουν την ανάγκη στήριξης των υγειονομικών συστημάτων της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Μάλτας και της Κύπρου ως χωρών πρώτης επαφής με το εντεινόμενο κύμα της μετανάστευσης και της προσφυγιάς. Επίσης ζήτησε την υποστήριξη του Π.Ο.Υ. στην πρόταση που πρόκειται να υποβάλει η Ελλάδα στις Βρυξέλλες για τη στήριξη του υγειονομικού της συστήματος, κυρίως όσον αφορά τη στελέχωση.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Υπουργός ανέφερε: «Η Ελλάδα προσβλέπει στην τεχνική συνεργασία με τον Π.Ο.Υ. και είναι έτοιμη να συνεισφέρει, με όσες δυνάμεις και γνώσεις διαθέτει, στη διασφάλιση της υγείας ως πρώτιστου κοινωνικού αγαθού και δικαιώματος για όλη την ανθρωπότητα».