Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Συνέντευξη του Χρίστου Δήμα στο περιοδικό Βουλή και Ευρωβουλή: "Πρόωρες εκλογές ή δημοψηφισμα θα βάλουν την χώρα σε ένα πολύ ολισθηρό δρόμο".

http://dimas.gr.185-4-133-49.linuxzone36.grserver.gr/wp-content/uploads/2012/04/christos-dimas.jpg Συνέντευξη του βουλευτή Κορινθίας της Νέας Δημοκρατίας Χρίστου Δήμα στο περιοδικό Βουλή και Ευρωβουλή κα στην δημοσιογράφο Πηνελόπη Γκάλιου . Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στις 29.04.2015 στο τεύχος Απριλίου 2015.

Κύριε Δήμα, τρεις μήνες μετά τις εκλογές η χώρα βρίσκεται υπό την «δαμόκλειο σπάθη» των δανειστών, κινδυνεύει με οικονομική ασφυξία και η αγορά «στενάζει». Τι πιστεύετε ότι πρέπει, τελικά, να γίνει για να ξεπεραστεί αυτή η κατάσταση και να μπει η χώρα σε μια «κανονικότητα»;


Αυτό που τώρα επείγει είναι η άμεση επίτευξη έντιμης συμφωνίας με τους εταίρους μας και η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας στη βάση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. Η δημιουργική ασάφεια στην οποία αρχικά βασίστηκε η κυβέρνηση δυστυχώς αποδεικνύεται ότι είναι σκέτη ασάφεια και αβεβαιότητα, χωρίς δημιουργικότητα, η οποία μάλιστα καταδικάζει την ελληνική οικονομία σε μαρασμό και εκθέτει διεθνώς την χώρα μας. Η σταδιακή εξομάλυνση των οικονομικών αναταράξεων και η δημιουργία των προϋποθέσεων ανάπτυξης, που ήδη είχαν επιτευχθεί προς το τέλος του 2014, έχουν δυστυχώς ανασταλεί. Η κυβέρνηση «κατάφερε» μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να οδηγήσει την χώρα στην ευρωπαϊκή γωνιά και μάλιστα με την πλάτη στον τοίχο. Όσον αφορά την επιστροφή στην κανονικότητα αυτό θα επιτευχθεί μόλις η Ελλάδα αποκτήσει τη δυνατότητα να βγαίνει και να δανείζεται από τις αγορές – όπως πράττουν όλες οι χώρες – με αποτέλεσμα να μην έχει ανάγκη κανενός είδους μνημόνιο. Αντί όμως να συνεχίζουμε να χτίζουμε τις προϋποθέσεις ώστε να επιτευχθεί το παραπάνω, μέσα σε τρεις μήνες έχουμε δεχθεί αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν εκτοξευθεί καθιστώντας την πρόσβαση στις αγορές αδύνατη. Με δύο λόγια οι προοπτικές που χτίστηκαν το προηγούμενο διάστημα για την επιστροφή στην κανονικότητα τώρα χάνονται.

Η κυβέρνηση πάντως δεν δείχνει διατεθειμένη να δεχτεί νέα μέτρα και υφεσιακές πολιτικές. Τελικά ποιος πιστεύετε ότι θα κάνει πίσω η ελληνική κυβέρνηση ή οι δανειστές, όπως είχε πει ο κ. Φλαμπουράρης;

Δεν βοηθά σε τίποτα να τίθεται στην διαπραγμάτευση το ερώτημα ποιος θα κάνει πίσω. Αυτό που έχει αξία είναι να βρεθεί, με βάση τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, μια έντιμη, βιώσιμη και κοινωνικά αποδεκτή λύση με έντονα αναπτυξιακή προοπτική. Θα είναι λάθος να δεχθεί η κυβέρνηση μέτρα και πολιτικές που θα προκαλέσουν ύφεση ειδικά όταν μετά από τόσα χρόνια και με πολλές θυσίες από τους πολίτες είχαν μπει οι βάσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Πιστεύετε ότι θα αντιμετωπίσουμε στο άμεσο μέλλον πρόβλημα με την καταβολή μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο;

Ελπίζω πως όχι αλλά αν κρίνουμε από τις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης ο κίνδυνος που αναφέρετε θα πρέπει πλέον να θεωρείται πιθανός. Όλες οι πλευρές εντός και εκτός Ελλάδας επισημαίνουν ότι οι δυνατότητες ρευστότητας της χώρας είναι στα όριά τους. Αν μη τι άλλο επί της προηγούμενης κυβέρνησης δεν υπήρχε καμία ανησυχία για την καταβολή μισθών και συντάξεων. Αντίθετα, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα η νέα κυβέρνηση κατέστησε την συζήτηση της εσωτερικής παύσης πληρωμών μέρος της πολιτικής και οικονομικής καθημερινότητας.

Θα ήθελα να κρίνετε την στάση που τηρούν οι ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ, έναντι της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Πολλοί πιστεύουν ότι η στάση τους δεν διέπεται από ένα βαθύ αίσθημα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και μάλλον έχουν εκδικητικές τάσεις έναντι της χώρας μας. Ποιο είναι το σχόλιο σας;

Οι ευθύνες για την κλιμάκωση των σχέσεων μας με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη προφανώς βαραίνουν και τις δύο πλευρές, δηλαδή και την ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς. Η παρούσα κυβέρνηση έχει υπογράψει την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου όπου υπάρχουν σαφείς ευθύνες και δεσμεύσεις τις οποίες πρέπει να τηρήσει. Είναι επομένως αναμενόμενη η αντίδραση των θεσμών εάν δεν τηρείται η συμφωνία. Το σίγουρο όμως είναι πως με την ακολουθούμενη πολιτική και με τις αντιφατικές δηλώσεις μελών της κυβέρνησης, κανείς πλέον στην Ευρώπη δεν εμπιστεύεται την ελληνική πλευρά για την ειλικρίνεια των προθέσεών της όσον αφορά την εφαρμογή της οποιασδήποτε δομικής αλλαγής. Στο τέλος η κυβέρνηση θα δημιουργήσει πολύ χειρότερες και ιστορικά αβάσταχτες προκλήσεις σε σχέση με αυτές που συνάντησε μόλις ανέλαβε την εξουσία. Όμως από την άλλη πλευρά διαβάζουμε και ακούμε δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων που είναι απολύτως ασύμβατες και ξένες με την έννοια της αλληλεγγύης και της κοινής προσπάθειας. Εκδικητικότητα όμως θέλω να πιστεύω πως δεν υφίσταται από καμία πλευρά.

Ενδεχόμενο χρεοκοπίας και επιστροφής στη δραχμή βλέπετε;

Η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν έχει λάβει από τους πολίτες την εντολή εξόδου της Ελλάδας από την Ε.Ε. ή το ευρώ. Δεν διαθέτει καμία νομιμοποίηση για να προκαλέσει κάτι τέτοιο ή να το επιτρέψει να συμβεί. Αντιθέτως οφείλει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα διασφαλίσουν την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Από εκεί και πέρα όμως για τις πραγματικές της προθέσεις μπορεί να σας απαντήσει μόνο η ίδια η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση έχει, βάσει των δημοσκοπήσεων, την στήριξη των πολιτών και πολλοί είναι αυτοί που τονίζουν ότι για πρώτη φορά ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά και λέει και «όχι» στους δανειστές. Τι απαντάτε;

Πρώτα απ” όλα, η προηγούμενη κυβέρνηση δεν συμφώνησε σε αυτά, που συζητά τώρα η παρούσα κυβέρνηση. Επιπλέον τίθενται τα ερωτήματα: Ως χώρα στο διεθνές περιβάλλον βρισκόμαστε σε καλύτερη μοίρα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2014; Ως οικονομία; Οι Έλληνες απολαμβάνουν καλύτερο βιοτικό επίπεδο; Οι προοπτικές για το μέλλον σήμερα φαίνονται καλύτερες ή χειρότερες; Επειδή όλα τα παραπάνω ερωτήματα λαμβάνουν αρνητική απάντηση σας λέω λοιπόν πως δίπλα στη λέξη διαπραγμάτευση χωρούν πολλά επίθετα. Και στην προκειμένη περίπτωση για την ώρα ο επιθετικός προσδιορισμός είναι «αποτυχημένη» παρά «σκληρή» διαπραγμάτευση. Ευχόμαστε να μην αποδειχθεί και ολέθρια.

Πως σχολιάζετε τα σενάρια περί ενδεχομένου οικουμενικής κυβέρνησης με την συμμετοχή της ΝΔ; εκτιμάτε ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, μπορούν και έχουν τα περιθώρια να βρεθούν στο ίδιο κυβερνητικό σχήμα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε σαφή εντολή μόλις πριν τρεις μήνες να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό. Παράλληλα στη Ν.Δ. δόθηκε η εντολή να ασκήσει μια εποικοδομητική αντιπολίτευση και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε στηρίζοντας την κυβέρνηση σε όποιες αποφάσεις λαμβάνονται προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά και επισημαίνοντας τις διαφωνίες μας. Αυτή η απόφαση στην ουσία της σημαίνει κάτι πολύ απλό, ότι στη δύσκολη περίοδο που περνάει η χώρα η Ν.Δ. δεν πρόκειται να πολιτεύεται δογματικά και να βάζει τρικλοποδίες αλλά θα συμβάλει με κάθε τρόπο στην προσπάθεια για να ξεφύγει η χώρα από τα οικονομικά και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Σημειωτέον βέβαια πως ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση έπραξε ακριβώς το αντίθετο. Σε περίπτωση βέβαια κινδύνου αν χρειαστεί να συμμετέχει η ΝΔ σε μια δημοκρατική οικουμενική κυβέρνηση η οποία θα είχε ως στόχο την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και την εφαρμογή απαραίτητων δομικών αλλαγών δεν θα ήταν αρνητική.

Ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες βλέπετε;

Η κυβέρνηση έχει νωπή λαϊκή εντολή, η θητεία της είναι για τέσσερα χρόνια και κανονικά κάθε κυβέρνηση θα πρέπει να έχει σταθερή εκλογική θητεία την οποία και να εξαντλεί. Είναι απαράδεκτο αμέσως μετά τις εκλογές να ξεκινάνε φήμες και συζητήσεις για μια νέα διαδικασία ειδικά μάλιστα όταν αυτό γίνεται σε δύσκολες συνθήκες όπως οι σημερινές. Οι εκλογές σε αυτό το πλαίσιο θα επέτειναν την οικονομική κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες.

Αλήθεια με μια νέα εκλογική αναμέτρηση ή με ένα δημοψήφισμα εκτιμάτε ότι οι δανειστές θα βάλουν νερό στο «κρασί» τους και θα αλλάξουν την στάση τους έναντι της Ελληνικής κυβέρνησης;

Πιστεύω πως μια εκλογική αναμέτρηση ή ένα δημοψήφισμα τώρα θα μας έβαζε σε πολύ ολισθηρούς δρόμους με απρόβλεπτες και πιθανόν αδιανόητες συνέπειες για την οικονομία ακόμη και για την καθημερινότητα όλων μας. Η χώρα έχει νέα κυβέρνηση η οποία θα πρέπει να σταματήσει να αναζητεί εξόδους διαφυγής και να επικεντρωθεί σε δομικές αλλαγές οι οποίες θα εκσυγχρονίσουν το κράτος. Δομικές αλλαγές που αντί να μας υποδεικνύονται από έξω θα έπρεπε οι ίδιοι χρόνια τώρα να είχαμε εφαρμόσει, όπως έχουν άλλωστε εφαρμοστεί σχεδόν στο σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών. Μην ξεχνάμε ότι η ευρωζώνη αποτελείται από 19 κράτη μέλη και κάθε κυβέρνηση έχει τη δική της λαϊκή εντολή και νομιμοποίηση. Άρα το λογικό επιχείρημα της λαϊκής νομιμοποίησης που χρησιμοποιεί έναντι των εταίρων η κυβέρνηση σκοντάφτει στο γεγονός ότι οι κυβερνήσεις που μας δανείζουν ενεργούν αντίστοιχα βάση της δικής τους λαϊκής εντολής και επομένως οι ελιγμοί που μπορεί να γίνουν δεσμεύονται από αυτή.

Η ΝΔ στην παρούσα χρονική συγκυρία δείχνει να έχει πολύ μικρή απήχηση στην κοινωνία και να έχει μεγάλη δημοσκοπική διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκτιμάτε ότι αν το κόμμα σας πήγαινε σε ένα Συνέδριο και αναδείκνυε νέο πρόεδρο θα μπορούσε να ανακάμψει και να αποκτήσει νέο και δυναμικό ρόλο στα πολιτικά δρώμενα;

Σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για την χώρα η προεδρολογία και η εσωστρέφεια θα αποτελούσε ατόπημα. Ως αξιωματική αντιπολίτευση τώρα πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στον εθνικό σκοπό. Εφόσον τα πράγματα εξομαλυνθούν και η χώρα γλιτώσει οριστικά τα χειρότερα, το περιβάλλον θα είναι πολύ πιο γόνιμο για να συζητηθεί το οτιδήποτε. Όσον αφορά τη δημοσκοπική πτώση της Ν.Δ. νομίζω αυτή απλώς ακολουθεί τον κανόνα που συνοδεύει κάθε κόμμα που έχει απωλέσει την διακυβέρνηση το πρώτο διάστημα μετά την εκλογική αναμέτρηση.



Η συνέντευξη σε αρχείο pdf