«Θύελλα» αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση
της κυβέρνησης να «δεσμεύσει» τις καταθέσεις Περιφερειών, δήμων,
κοινοτήτων και φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, μεταφέροντάς τα
υποχρεωτικά σε λογαριασμούς κοινής διαχείρισης της Τράπεζας της
Ελλάδος.
Τόσο ο δήμος Αθηναίων όσο και οι περιφερειάρχες αποφάσισαν να μην εφαρμόσουν τη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ενώ η Σύνοδος των Πρυτάνεων θέτει ζήτημα νομιμότητας της ΠΝΠ.
Πρόθυμοι να συνδράμουν, αλλά αντίθετοι σε μονομερείς ενέργειες, όπως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων Γενικής Κυβέρνησης, δηλώνουν οι περιφερειάρχες και ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Μέχρι τότε δεν θα μεταφέρουν κανένα ποσό στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Το ψήφισμα του δήμου Αθηναίων
Τη μη εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), που αναγκάζει τους ΟΤΑ να μεταφέρουν υποχρεωτικά τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδας, αποφάσισε με ψήφισμά του, το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων. Παράλληλα, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο «θα συντονίζει τις περαιτέρω ενέργειές του με τις αποφάσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
Οι δημοτικές παρατάξεις που υπερψήφισαν τη μη εφαρμογή της ΠΝΠ είναι οι εξής: «Δικαίωμα στην Πόλη», «Αθήνα Μπορείς», «Λαϊκή Συσπείρωση», «Αθήνα Πόλη της Ζωής μας» και «Παναθηναϊκό Κίνημα για την Αθήνα». Λευκό ψήφισε η παράταξη «Ανοικτή Πόλη», ενώ δικό της ψήφισμα πρότεινε η «ΑΝΤΑΡΣΙΑ στις Γειτονιές της Αθήνας». Απών από τη συνεδρίαση ήταν η «Ελληνική Αυγή για την Αθήνα» και η «Αθήνα το σπίτι μας».
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο αναπληρωτής δήμαρχος, αντιδήμαρχος Γιώργος Μπρούλιας τόνισε ότι «εισηγηθήκαμε τη μη εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου» και συμπλήρωσε ότι «δεν γνωρίζουμε ούτε πως θα εφαρμοστεί, ούτε ποια θα είναι η διαδικασία. Είναι πάρα πολλές οι ερωτήσεις και πάρα πολλές οι διευκρινήσεις που πρέπει να δοθούν».
«Δεν απαντήθηκε ποιος είναι ο σκοπός που πρέπει να δώσουμε τα λεφτά μας» δήλωσε από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος, Γιώργος Αποστολόπουλος ενώ τόνισε ότι «αυτό που πρέπει να αποφασίσει η νέα κυβέρνηση είναι πως θα εφαρμόσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Από την «Ανοικτή Πόλη» η Αθηνά Αγγελοπούλου υπεραμύνθηκε της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου λέγοντας ότι «η χώρα βρίσκεται σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είναι ένα έκτακτο μέτρο που δεν αρέσει σε κανέναν». Πρόσθεσε ότι «αυτή η πρακτική ισχύει σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Παράλληλα, εξαπέλυσε «βέλη» κατά της προηγούμενης κυβέρνησης λέγοντας «ότι κάποιοι είχαν κουρέψει τα αποθεματικά και δεν είχαν πει κουβέντα τότε» ενώ έθεσε το δίλημμα εάν «θέλουμε να γίνει διαπραγμάτευση ή να πάμε σε ένα νέο μνημόνιο με μειώσεις μισθών και συντάξεων».
Ο Θανάσης Πλεύρης, από το συνδυασμό «Αθήνα Μπορείς» αρχικά είπε ότι «η παρέμβαση της κυβέρνησης είναι αντισυνταγματική» ενώ αντίθετα εάν «μας έλεγαν ότι μας μειώνουν τη χρηματοδότηση, δεν θα μας άρεσε, αλλά δεν θα ήταν αντισυνταγματικό». Είπε ακόμη, ότι δεν μπορεί να γίνεται σύγκριση ανάμεσα στην εταιρία «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ» και στους δήμους καθώς η «πρώτη είναι υπηρεσία του Δημοσίου» ενώ «μια περιφέρεια έχει το δικαίωμα να πάρει μια απόφαση και να κάνει τα διαθέσιμά της ότι επιθυμεί».
«Προτείνουμε να καλύψουμε με την απόφασή μας τον δήμαρχο που λέει ότι δεν θα την εφαρμόσει και να δούμε τη συνέχεια των βημάτων μας», είπε μεταξύ άλλων, ο Νίκος Σοφιανός της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και τόνισε ότι «στο δια ταύτα συμφωνούμε. Διαφωνούμε και ζητούμε την απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου». Σε επίθεση που εξαπέλυσε προς την κυβέρνηση, ο κ. Σοφιανός δήλωσε ότι «διαπραγμάτευση γίνεται, γίνεται όμως στη φάση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου» η οποία όπως συμπλήρωσε «δεν έχει έρθει ακόμη για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή» ενώ πρόσθεσε ότι «εδώ υπάρχει μία ΠΝΠ που την υπογράφει ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και όλο το υπουργικό συμβούλιο. Κι έρχεται μετά ο υπουργός και εμφανίζεται να μην ξέρει τι υπέγραψε! Μας προέκυψε κι άλλος Χρυσοχοΐδης!»
«Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου πρέπει να μας προβληματίσει γιατί πρόκειται για μια παράλογη και παράνομη πράξη» είπε από την πλευρά του ο Νίκος Βαφειάδης του συνδυασμού «Αθήνα, Πόλη της Ζωής μας». Όπως δήλωσε «τα χρήματα δεν ανήκουν στους δήμους» και έκανε λόγο για πτώχευση του δήμου εφόσον «δεχθούμε αυτή την πρόταση» κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο πρέπει να είναι casus belli.
O Πέτρος Κωνσταντίνου του «Ανταρσία τις γειτονιές της Αθήνας» αφού αρχικά υπογράμμισε ότι «στο στόχαστρο είναι όλα τα διαθέσιμα που έχει ο δήμος» κατέθεσε πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο «να ψηφίσει τη διαγραφή του χρέους» και χαρακτήρισε μονόδρομο τη «ρήξη με το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση».
«Είμαστε απέναντι σε αυτούς που παραβιάζουν εμφανέστατα το σύνταγμα» δήλωσε ο Φώτης Προβατάς της παράταξης «Δικαίωμα στην Πόλη» τονίζοντας με νόημα ότι «δεν μπορεί να μας ζητούν να δώσουμε τα χρήματα» χαρακτηρίζοντας «πολλή κακή» αυτή την απόφαση της κυβέρνησης και «βαθιά αντισυνταγματική».
Έκτακτη σύσκεψη της ΚΕΔΕ
Εκτάκτως συνεδρίασε σήμερα η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), μετά από πρόταση του προέδρου της Γιώργου Πατούλη. Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος έσπευσε να διευκρινίσει τους όρους με τους οποίους θα γίνει η διάθεση αυτών των χρημάτων σε ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ.
Σύμφωνα με όσα είπε, οι δήμοι θα αποστείλουν ενημέρωση για τις ανάγκες τους, για το επόμενο 15νθήμερο. Τα υπόλοιπα κεφάλαια, που δεν είναι απαραίτητα για την άμεση ανάγκη των ταμειακών τους αναγκών, θα τοκισθούν με επιτόκιο 2,5%. Την ίδια ώρα τόνισε ότι όποιος δήμος ζητήσει επιστροφή ποσού, που δεν θα υπερβαίνει το 10% του συνολικού του ποσού που έχει κατατεθεί, θα του επιστρέφεται αμέσως. Για ποσά μεγαλύτερα από 20%, η επιστροφή θα γίνεται εντός προθεσμίας ολίγων ημερών.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο κ. Μάρδας δέχτηκε τα «πυρά» των συμμετεχόντων στη συζήτηση και παραδέχτηκε ότι υπήρξαν απρόβλεπτες εξελίξεις και για αυτό χρειάστηκε να γίνει αυτή η κίνηση με πράξη νομοθετικού περιεχομένου. «Τα έσοδα του Απριλίου δεν είναι αυτά που περιμέναμε» ανέφερε χαρακτηριστικά, ο κ. Μάρδας.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος τόνισε ότι θα πρέπει να κλείσουν οι δήμοι από την Παρασκευή, αφού δεν θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι.
Έκτακτο διοικητικό συμβούλιο έχουν αυτή την ώρα και οι περιφερειάρχες, ενώ την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένοι κατήγγειλε με δήλωσή του και ο πρόεδρος της Ένωσης και περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.
Χτες, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε ότι θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. «Με τη σημερινή της απόφαση και μάλιστα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η κυβέρνηση υποχρεώνει τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας να μεταφέρουν τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας, σταματώντας ουσιαστικά όλα τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και καταδικάζοντας την Αυτοδιοίκηση σε παύση πληρωμών» τόνισε χαρακτηριστικά σε δήλωσή του.
Ζήτημα νομιμότητας της δέσμευσης των ταμειακών διαθέσιμων θέτει η Σύνοδος των Πρυτάνεων
Το ερώτημα εάν η κυβέρνηση μπορεί να δεσμεύσει κονδύλια από τους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), τις Εταιρίες Διαχείρισης και Αξιοποίησης της περιουσίας και τα Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα των Πανεπιστημίων θέτουν οι πρυτάνεις, οι οποίοι τονίζουν ότι αυτοί οι φορείς δεν επιχορηγούνται από το δημόσιο αλλά την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μετά από την έκτακτη τηλεδιάσκεψη της Συνόδου των Πρυτάνεων, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα με αφορμή την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, εκδόθηκε ομόφωνη απόφαση στην οποία τονίζεται ότι οι πόροι αυτοί τους έχουν διατεθεί για συγκεκριμένους σκοπούς.
«Τυχόν απώλεια αυτών των πόρων θα οδηγήσει στην ανεργία αυτούς τους χιλιάδες νέους ερευνητές, θα εξαφανίσει τα Ελληνικά Δημόσια Πανεπιστήμια από τον Ευρωπαϊκό ερευνητικό χάρτη, θα τα οδηγήσει σε αδυναμία λειτουργίας, ενώ θα προκύψουν καταλογισμοί καθώς οι φορείς χρηματοδότησης απαγορεύουν την κατάθεση των ερευνητικών κονδυλίων σε επενδυτικούς λογαριασμούς» όπως τονίζεται στη σχετική απόφαση.
Την ίδια ώρα, η Σύνοδος των Πρυτάνεων ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να διερευνήσει το θέμα, απευθύνοντας άμεσα σχετικό ερώτημα στις Νομικές Υπηρεσίες των Ιδρυμάτων και στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα καθορίσει τη στάση της στην έκτακτη συνεδρίαση του Σαββάτου 25-4-2015.
«Απαράδεκτη αλλά δικαιολογημένη η απόφαση» λέει ο Μπουτάρης
«Εντελώς απαράδεκτη» χαρακτήρισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, την απόφαση της Κυβέρνησης να δεσμεύσει τα διαθέσιμα των δήμων και των περιφερειών με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Παραδέχτηκε, όμως, ότι «όταν βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού, τότε δικαιολογείται η κυβέρνηση να κάνει οποιεσδήποτε παρεμβάσεις» αλλά θα έπρεπε, κατά τη γνώμη του, να υπάρχει προηγουμένως συμφωνία με τους δημάρχους, αλλιώς πρόκειται για «μια αυθαιρεσία άνευ προηγουμένου».
Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο κ.Μπουτάρης, τόνισε «ότι η κυβέρνηση κάνει μια προσπάθεια να βγούμε από το λούκι» και η χώρα βρίσκεται σε μια φάση διαπραγματεύσεων στην οποία πρέπει να εκπληρωθούν κάποιες υποχρεώσεις.
«Εάν εκπληρωθούν αυτές οι υποχρεώσεις, η ΕΕ θα ανοίξει τη στρόφιγγα για κάποια λεφτά για το επόμενο διάστημα. Τώρα εάν αυτό κάποιοι θα το πουν κωλοτούμπα, άλλοι θα το πουν γύρισε από δω, γύρισε από κει, εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι πρέπει να σωθεί η χώρα» είπε χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας δε την στάση της ΚΕΔΕ, υπογράμμισε ότι «είναι αντίθετης παράταξης από την κυβέρνηση και προφανώς λειτουργούν και πολιτικά κίνητρα».
Ο κ. Μπουτάρης ξεκαθάρισε ότι η δέσμευση των αποθεματικών του δήμου που ανέρχονται σε 14 εκατομμύρια ευρώ, δεν θα έχει επιπτώσεις στην μισθοδοσία των υπαλλήλων αλλά «εάν στεγνώσουν τα ταμεία, δε θα μείνουν απλήρωτοι μόνο οι υπάλληλοι του Δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά οι δημόσιοι υπάλληλοι όλης της Ελλάδας».
Στις σκέψεις του δήμου είναι η προσφυγή στο ΣτΕ με ασφαλιστικά μέτρα, όμως οι περαιτέρω κινήσεις του θα καθοριστούν μετά τη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, στο δημοτικό συμβούλιο της προσεχούς Παρασκευής.
Πάντως, για τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, η απόφαση της Κυβέρνησης ήταν μονόδρομος, αφού όπως χαρακτηριστικά είπε, «αν δεν πάρει τώρα τα αποθεματικά, θα τα πάρει αργότερα».
Πάτρα: «Η αρπαγή των αποθεματικών θα επιδεινώσει τη ζωή δεκάδων χιλιάδων οικογενειών του δήμου μας»
Την αντίθεσή του στη μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων εξέφρασε και ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης.
Όπως ανέφερε, «η αρπαγή των αποθεματικών θα επιδεινώσει τη ζωή δεκάδων χιλιάδων οικογενειών του δήμου μας, αποτελώντας νάρκη ακόμη και στη στοιχειώδη λειτουργία κρίσιμων υπηρεσιών και δομών του δήμου, που εξυπηρετούν τα λαϊκά στρώματα».
e-typos.com
Τόσο ο δήμος Αθηναίων όσο και οι περιφερειάρχες αποφάσισαν να μην εφαρμόσουν τη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ενώ η Σύνοδος των Πρυτάνεων θέτει ζήτημα νομιμότητας της ΠΝΠ.
Πρόθυμοι να συνδράμουν, αλλά αντίθετοι σε μονομερείς ενέργειες, όπως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων Γενικής Κυβέρνησης, δηλώνουν οι περιφερειάρχες και ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Μέχρι τότε δεν θα μεταφέρουν κανένα ποσό στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Το ψήφισμα του δήμου Αθηναίων
Τη μη εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), που αναγκάζει τους ΟΤΑ να μεταφέρουν υποχρεωτικά τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδας, αποφάσισε με ψήφισμά του, το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων. Παράλληλα, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο «θα συντονίζει τις περαιτέρω ενέργειές του με τις αποφάσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
Οι δημοτικές παρατάξεις που υπερψήφισαν τη μη εφαρμογή της ΠΝΠ είναι οι εξής: «Δικαίωμα στην Πόλη», «Αθήνα Μπορείς», «Λαϊκή Συσπείρωση», «Αθήνα Πόλη της Ζωής μας» και «Παναθηναϊκό Κίνημα για την Αθήνα». Λευκό ψήφισε η παράταξη «Ανοικτή Πόλη», ενώ δικό της ψήφισμα πρότεινε η «ΑΝΤΑΡΣΙΑ στις Γειτονιές της Αθήνας». Απών από τη συνεδρίαση ήταν η «Ελληνική Αυγή για την Αθήνα» και η «Αθήνα το σπίτι μας».
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο αναπληρωτής δήμαρχος, αντιδήμαρχος Γιώργος Μπρούλιας τόνισε ότι «εισηγηθήκαμε τη μη εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου» και συμπλήρωσε ότι «δεν γνωρίζουμε ούτε πως θα εφαρμοστεί, ούτε ποια θα είναι η διαδικασία. Είναι πάρα πολλές οι ερωτήσεις και πάρα πολλές οι διευκρινήσεις που πρέπει να δοθούν».
«Δεν απαντήθηκε ποιος είναι ο σκοπός που πρέπει να δώσουμε τα λεφτά μας» δήλωσε από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος, Γιώργος Αποστολόπουλος ενώ τόνισε ότι «αυτό που πρέπει να αποφασίσει η νέα κυβέρνηση είναι πως θα εφαρμόσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Από την «Ανοικτή Πόλη» η Αθηνά Αγγελοπούλου υπεραμύνθηκε της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου λέγοντας ότι «η χώρα βρίσκεται σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είναι ένα έκτακτο μέτρο που δεν αρέσει σε κανέναν». Πρόσθεσε ότι «αυτή η πρακτική ισχύει σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Παράλληλα, εξαπέλυσε «βέλη» κατά της προηγούμενης κυβέρνησης λέγοντας «ότι κάποιοι είχαν κουρέψει τα αποθεματικά και δεν είχαν πει κουβέντα τότε» ενώ έθεσε το δίλημμα εάν «θέλουμε να γίνει διαπραγμάτευση ή να πάμε σε ένα νέο μνημόνιο με μειώσεις μισθών και συντάξεων».
Ο Θανάσης Πλεύρης, από το συνδυασμό «Αθήνα Μπορείς» αρχικά είπε ότι «η παρέμβαση της κυβέρνησης είναι αντισυνταγματική» ενώ αντίθετα εάν «μας έλεγαν ότι μας μειώνουν τη χρηματοδότηση, δεν θα μας άρεσε, αλλά δεν θα ήταν αντισυνταγματικό». Είπε ακόμη, ότι δεν μπορεί να γίνεται σύγκριση ανάμεσα στην εταιρία «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ» και στους δήμους καθώς η «πρώτη είναι υπηρεσία του Δημοσίου» ενώ «μια περιφέρεια έχει το δικαίωμα να πάρει μια απόφαση και να κάνει τα διαθέσιμά της ότι επιθυμεί».
«Προτείνουμε να καλύψουμε με την απόφασή μας τον δήμαρχο που λέει ότι δεν θα την εφαρμόσει και να δούμε τη συνέχεια των βημάτων μας», είπε μεταξύ άλλων, ο Νίκος Σοφιανός της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και τόνισε ότι «στο δια ταύτα συμφωνούμε. Διαφωνούμε και ζητούμε την απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου». Σε επίθεση που εξαπέλυσε προς την κυβέρνηση, ο κ. Σοφιανός δήλωσε ότι «διαπραγμάτευση γίνεται, γίνεται όμως στη φάση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου» η οποία όπως συμπλήρωσε «δεν έχει έρθει ακόμη για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή» ενώ πρόσθεσε ότι «εδώ υπάρχει μία ΠΝΠ που την υπογράφει ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και όλο το υπουργικό συμβούλιο. Κι έρχεται μετά ο υπουργός και εμφανίζεται να μην ξέρει τι υπέγραψε! Μας προέκυψε κι άλλος Χρυσοχοΐδης!»
«Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου πρέπει να μας προβληματίσει γιατί πρόκειται για μια παράλογη και παράνομη πράξη» είπε από την πλευρά του ο Νίκος Βαφειάδης του συνδυασμού «Αθήνα, Πόλη της Ζωής μας». Όπως δήλωσε «τα χρήματα δεν ανήκουν στους δήμους» και έκανε λόγο για πτώχευση του δήμου εφόσον «δεχθούμε αυτή την πρόταση» κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο πρέπει να είναι casus belli.
O Πέτρος Κωνσταντίνου του «Ανταρσία τις γειτονιές της Αθήνας» αφού αρχικά υπογράμμισε ότι «στο στόχαστρο είναι όλα τα διαθέσιμα που έχει ο δήμος» κατέθεσε πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο «να ψηφίσει τη διαγραφή του χρέους» και χαρακτήρισε μονόδρομο τη «ρήξη με το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση».
«Είμαστε απέναντι σε αυτούς που παραβιάζουν εμφανέστατα το σύνταγμα» δήλωσε ο Φώτης Προβατάς της παράταξης «Δικαίωμα στην Πόλη» τονίζοντας με νόημα ότι «δεν μπορεί να μας ζητούν να δώσουμε τα χρήματα» χαρακτηρίζοντας «πολλή κακή» αυτή την απόφαση της κυβέρνησης και «βαθιά αντισυνταγματική».
Έκτακτη σύσκεψη της ΚΕΔΕ
Εκτάκτως συνεδρίασε σήμερα η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), μετά από πρόταση του προέδρου της Γιώργου Πατούλη. Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος έσπευσε να διευκρινίσει τους όρους με τους οποίους θα γίνει η διάθεση αυτών των χρημάτων σε ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ.
Σύμφωνα με όσα είπε, οι δήμοι θα αποστείλουν ενημέρωση για τις ανάγκες τους, για το επόμενο 15νθήμερο. Τα υπόλοιπα κεφάλαια, που δεν είναι απαραίτητα για την άμεση ανάγκη των ταμειακών τους αναγκών, θα τοκισθούν με επιτόκιο 2,5%. Την ίδια ώρα τόνισε ότι όποιος δήμος ζητήσει επιστροφή ποσού, που δεν θα υπερβαίνει το 10% του συνολικού του ποσού που έχει κατατεθεί, θα του επιστρέφεται αμέσως. Για ποσά μεγαλύτερα από 20%, η επιστροφή θα γίνεται εντός προθεσμίας ολίγων ημερών.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο κ. Μάρδας δέχτηκε τα «πυρά» των συμμετεχόντων στη συζήτηση και παραδέχτηκε ότι υπήρξαν απρόβλεπτες εξελίξεις και για αυτό χρειάστηκε να γίνει αυτή η κίνηση με πράξη νομοθετικού περιεχομένου. «Τα έσοδα του Απριλίου δεν είναι αυτά που περιμέναμε» ανέφερε χαρακτηριστικά, ο κ. Μάρδας.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος τόνισε ότι θα πρέπει να κλείσουν οι δήμοι από την Παρασκευή, αφού δεν θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι.
Έκτακτο διοικητικό συμβούλιο έχουν αυτή την ώρα και οι περιφερειάρχες, ενώ την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένοι κατήγγειλε με δήλωσή του και ο πρόεδρος της Ένωσης και περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.
Χτες, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε ότι θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. «Με τη σημερινή της απόφαση και μάλιστα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η κυβέρνηση υποχρεώνει τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας να μεταφέρουν τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας, σταματώντας ουσιαστικά όλα τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και καταδικάζοντας την Αυτοδιοίκηση σε παύση πληρωμών» τόνισε χαρακτηριστικά σε δήλωσή του.
Ζήτημα νομιμότητας της δέσμευσης των ταμειακών διαθέσιμων θέτει η Σύνοδος των Πρυτάνεων
Το ερώτημα εάν η κυβέρνηση μπορεί να δεσμεύσει κονδύλια από τους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), τις Εταιρίες Διαχείρισης και Αξιοποίησης της περιουσίας και τα Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα των Πανεπιστημίων θέτουν οι πρυτάνεις, οι οποίοι τονίζουν ότι αυτοί οι φορείς δεν επιχορηγούνται από το δημόσιο αλλά την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μετά από την έκτακτη τηλεδιάσκεψη της Συνόδου των Πρυτάνεων, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα με αφορμή την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, εκδόθηκε ομόφωνη απόφαση στην οποία τονίζεται ότι οι πόροι αυτοί τους έχουν διατεθεί για συγκεκριμένους σκοπούς.
«Τυχόν απώλεια αυτών των πόρων θα οδηγήσει στην ανεργία αυτούς τους χιλιάδες νέους ερευνητές, θα εξαφανίσει τα Ελληνικά Δημόσια Πανεπιστήμια από τον Ευρωπαϊκό ερευνητικό χάρτη, θα τα οδηγήσει σε αδυναμία λειτουργίας, ενώ θα προκύψουν καταλογισμοί καθώς οι φορείς χρηματοδότησης απαγορεύουν την κατάθεση των ερευνητικών κονδυλίων σε επενδυτικούς λογαριασμούς» όπως τονίζεται στη σχετική απόφαση.
Την ίδια ώρα, η Σύνοδος των Πρυτάνεων ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να διερευνήσει το θέμα, απευθύνοντας άμεσα σχετικό ερώτημα στις Νομικές Υπηρεσίες των Ιδρυμάτων και στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα καθορίσει τη στάση της στην έκτακτη συνεδρίαση του Σαββάτου 25-4-2015.
«Εντελώς απαράδεκτη» χαρακτήρισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, την απόφαση της Κυβέρνησης να δεσμεύσει τα διαθέσιμα των δήμων και των περιφερειών με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Παραδέχτηκε, όμως, ότι «όταν βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού, τότε δικαιολογείται η κυβέρνηση να κάνει οποιεσδήποτε παρεμβάσεις» αλλά θα έπρεπε, κατά τη γνώμη του, να υπάρχει προηγουμένως συμφωνία με τους δημάρχους, αλλιώς πρόκειται για «μια αυθαιρεσία άνευ προηγουμένου».
Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο κ.Μπουτάρης, τόνισε «ότι η κυβέρνηση κάνει μια προσπάθεια να βγούμε από το λούκι» και η χώρα βρίσκεται σε μια φάση διαπραγματεύσεων στην οποία πρέπει να εκπληρωθούν κάποιες υποχρεώσεις.
«Εάν εκπληρωθούν αυτές οι υποχρεώσεις, η ΕΕ θα ανοίξει τη στρόφιγγα για κάποια λεφτά για το επόμενο διάστημα. Τώρα εάν αυτό κάποιοι θα το πουν κωλοτούμπα, άλλοι θα το πουν γύρισε από δω, γύρισε από κει, εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι πρέπει να σωθεί η χώρα» είπε χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας δε την στάση της ΚΕΔΕ, υπογράμμισε ότι «είναι αντίθετης παράταξης από την κυβέρνηση και προφανώς λειτουργούν και πολιτικά κίνητρα».
Ο κ. Μπουτάρης ξεκαθάρισε ότι η δέσμευση των αποθεματικών του δήμου που ανέρχονται σε 14 εκατομμύρια ευρώ, δεν θα έχει επιπτώσεις στην μισθοδοσία των υπαλλήλων αλλά «εάν στεγνώσουν τα ταμεία, δε θα μείνουν απλήρωτοι μόνο οι υπάλληλοι του Δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά οι δημόσιοι υπάλληλοι όλης της Ελλάδας».
Στις σκέψεις του δήμου είναι η προσφυγή στο ΣτΕ με ασφαλιστικά μέτρα, όμως οι περαιτέρω κινήσεις του θα καθοριστούν μετά τη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, στο δημοτικό συμβούλιο της προσεχούς Παρασκευής.
Πάντως, για τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, η απόφαση της Κυβέρνησης ήταν μονόδρομος, αφού όπως χαρακτηριστικά είπε, «αν δεν πάρει τώρα τα αποθεματικά, θα τα πάρει αργότερα».
Πάτρα: «Η αρπαγή των αποθεματικών θα επιδεινώσει τη ζωή δεκάδων χιλιάδων οικογενειών του δήμου μας»
Την αντίθεσή του στη μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων εξέφρασε και ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης.
Όπως ανέφερε, «η αρπαγή των αποθεματικών θα επιδεινώσει τη ζωή δεκάδων χιλιάδων οικογενειών του δήμου μας, αποτελώντας νάρκη ακόμη και στη στοιχειώδη λειτουργία κρίσιμων υπηρεσιών και δομών του δήμου, που εξυπηρετούν τα λαϊκά στρώματα».
e-typos.com