Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Λέκκας για σεισμό στο Νεπάλ: Ήταν σα να είχαμε 800 εκρήξεις στη Χιροσίμα

Λέκκας για σεισμό στο Νεπάλ: Ήταν σα να είχαμε 800 εκρήξεις στη Χιροσίμα 
Εικόνες που κόβουν την ανάσα. Καταστροφή από εκείνες που δεν μπορούν εύκολα να περιγραφούν. Η καταστροφή στο Νεπάλ από τον φονικό σεισμό των 7,9 Ρίχτερ έχει αφήσει όλη την ανθρωπότητα με το στόμα ανοιχτό και το στομάχι σφιγμένο. Πόλεις και χωριά ισοπεδώθηκαν, μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς δεν υπάρχουν πια.
Οι νεκροί πάνω από 3.200 και ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί. Οι τραυματίες περισσότεροι από 6.000. Κι αυτοί θα αυξηθούν. Ακόμη και τώρα, τρεις μέρες μετά τον φονικό σεισμό, υπάρχουν περιοχές και χωριά που κανείς δεν ξέρει τι έχει συμβεί. Στις πληγείσες περιοχές του Νεπάλ από το καταστροφικό σεισμό των 7,9 ρίχτερ βρίσκονται ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας μαζί με τον καθηγητή Δημήτρη Καρύδη.
Μιλώντας στο Νίκο Ευαγγελάτο και στα Παραπολιτικά 90,1 ο κ. Λέκκας είπε ότι μέσα στο Κατμαντού η κατάσταση διαφέρει πολύ από γειτονιά σε γειτονιά, καθώς άλλες είναι ισοπεδωμένες και άλλες δεν έχουν υποστεί καθόλου ζημιές. Αυτό που τον φοβίζει όπως είπε είναι όσα υπάρχουν σε περιοχές που δεν έχει φτάσει ακόμα κανείς. Εκεί υπάρχει φόβος για ισοπέδωση και πολλά θύματα.
Περιγράφοντας την σφοδρότητα του σεισμού ο κ. Λέκκας εκτίμησε ότι το σεισμικό γεγονός ήταν 900 φορές μεγαλύτερο από αυτό στην Κεφαλονιά και συμφώνησε ακόμη με τις εκτιμήσεις που λένε ότι ήταν σαν να είχαμε 800 εκρήξεις στη Χιροσίμα, τονίζοντας ότι η ενέργεια που απελευθερώθηκε ήταν τεράστια.

Μάλιστα πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, λόγω της σεισμικής δραστηριότητας υπολογίζεται ότι τα Ιμαλάια «θα σηκωθούν τουλάχιστον ένα μέτρο».
 3.218 νεκροί, 6.538 τραυματίες είναι ο τελευταίος απολογισμός από τον σεισμό των 7,9 Ρίχτερ στο Νεπάλ. Χιλιάδες απελπισμένοι κάτοικοι της χώρας κουλουριάστηκαν κάτω από σκηνές και αναζήτησαν λίγα από τα ελάχιστα διαθέσιμα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Άρρωστοι και τραυματίες κοιμήθηκαν στην ύπαιθρο στην πρωτεύουσα Κατμαντού, αδυνατώντας να βρουν κλίνες στα ανάστατα νοσοκομεία της πόλης. Χειρουργοί έστησαν ένα χώρο για εγχειρήσεις μέσα σε μια σκηνή στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Κατμαντού. 
“Έχουμε κατακλυστεί με αιτήματα διάσωσης και βοήθειας από όλη τη χώρα”, δήλωσε ο Ντιπάκ Πάντα, στέλεχος της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Στο Κατμαντού και γύρω από αυτό, εξαντλημένες οικογένειες, τα σπίτια των οποίων είτε ισοπεδώθηκαν ή υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσουν εν μέσω των συνεχιζόμενων μετασεισμών, έστρωσαν στρώματα στον δρόμο και έστησαν σκηνές για να προστατευτούν από τη βροχή.
 Ο κόσμος έκανε ουρές για να πάρει νερό που διανεμόταν από τις καρότσες φορτηγών, ενώ τα λιγοστά καταστήματα που απέμεναν ανοικτά δεν είχαν σχεδόν τίποτε στα ράφια. Ένα τεράστιο πλήθος ζητούσε απεγνωσμένα φάρμακα σε ένα ανοικτό φαρμακείο.
Στα Ιμαλάια, εκατοντάδες ξένοι και ντόπιοι ορειβάτες παρέμειναν παγιδευμένο μετά την τεράστια χιονοστιβάδα που διέλυσε τμήμα μιας κατασκήνωσης βάσης, στοιχίζοντας τη ζωή τουλάχιστον 18 ανθρώπων. Επρόκειτο για το πιο πολύνεκρο δυστύχημα στο Έβερεστ μέχρι σήμερα.
 Ο σεισμός των 7,8 βαθμών είναι ο χειρότερος που έχει πλήξει το Νεπάλ από το 1934, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 8.500 άνθρωποι. Εξάλλου 66 άνθρωποι έχασαν τη ζωή του στην Ινδία και τουλάχιστον 20 στο Θιβέτ, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.
 Ο απολογισμός είναι πιθανό να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, καθώς οι ομάδες έρευνας και διάσωσης δυσκολεύονται να φθάσουν στις απομακρυσμένες περιοχές της φτωχής ορεινής χώρας των 28 εκατομμυρίων κατοίκων. Την ώρα που οι άνθρωποι κοιμούνται στην ύπαιθρο, χωρίς ρεύμα ή νερό, και με τη μετεωρολογική υπηρεσία να προειδοποιεί για την εκδήλωση σφοδρών καταιγίδων, εκφράζονται φόβοι για μεγάλες ελλείψεις τροφίμων και πόσιμου νερού. Σε όλο το Νεπάλ, εκατοντάδες χωριά έχουν αφεθεί αβοήθητα. Σύμφωνα με έναν οικονομολόγο, τα μακροπρόθεσμα κόστη της ανοικοδόμησης του Νεπάλ ενδέχεται να υπερβούν τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που ανέρχεται στο 20% του ΑΕΠ.

Πηγή: CNN, με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ