Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ ΤΟΥΣ



http://www.endelfoisonline.gr/wp/wp-content/uploads/xristos-staikouras-bouli.jpgΔελτίο Τύπου του Βουλευτή Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστου Σταϊκούρα σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και τα δημοσιονομικά ισοδύναμά τους.

 «Η Κυβέρνηση συνεχίζει, δύο περίπου μήνες μετά τις εκλογές, την πορεία της σε περιβάλλον «δημιουργικής ασάφειας».
Μάλιστα το επιβαρύνει με υψηλές δόσεις σύγχυσης των αριθμών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και τα δημοσιονομικά ισοδύναμά τους.
Συγκεκριμένα:

1ον. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στην Έκθεσή του, αναφέρει ότι «δεν μπορεί να κάνει εκτίμηση της δαπάνης» για την ανθρωπιστική κρίση, αλλά στηρίζεται σε στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Αυτό, σε Νομοσχέδια με δημοσιονομικό κόστος, δεν συνηθίζεται.
2ον. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, που απέστειλε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (υπάρχει σχετική επιστολή: 2/3/2015), σε ό,τι αφορά το μέτρο της επιδότησης σίτισης, εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν, κατά μέγιστο αριθμό, 170.000 νοικοκυριά. Θυμίζω ότι ο Υπουργός Οικονομικών, στην τελευταία επιστολή του προς τον πρόεδρο του Eurogroup, αναφέρθηκε σε 300.000 νοικοκυριά.
Απόλυτη σύγχυση!
3ον. Στην ίδια επιστολή, ο Υπουργός αναφέρει ότι η ωφέλεια από το μέτρο θα ανέλθει στα 100 ευρώ ανά νοικοκυριό και θα παρασχεθεί για 9 μήνες. Συνεπώς η δαπάνη είναι διπλάσια της προϋπολογισθείσας (300.000 * 100 * 9 = 270 εκατ. ευρώ, αντί για 137,7 εκατ. ευρώ, που αναφέρει ο ίδιος στην επιστολή).
Απόλυτη σύγχυση!
4ον. Στην ίδια επιστολή, ο Υπουργός Οικονομικών ισχυρίζεται ότι τα δημοσιονομικά ισοδύναμα θα προέλθουν από τις καταναλωτικές δαπάνες (60,9 εκατ. ευρώ) και τις κρατικές προμήθειες (140 εκατ. ευρώ). Την ίδια ημέρα, στη Βουλή, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι τα ισοδύναμα θα προέλθουν κατά 51,3 εκατ. ευρώ από καταναλωτικές δαπάνες, κατά 129 εκατ. ευρώ από κρατικές προμήθειες, και κατά 20 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Απόλυτη σύγχυση!
5ον. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι έχει ήδη καταφέρει να εξοικονομήσει αυτά τα ποσά για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Δεν μιλά όμως συγκεκριμένα.
Διερωτώμεθα, γιατί αυτό δεν προβλέπεται στις διατάξεις του Σχεδίου Νόμου και δεν αποτυπώνεται στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους;
Μήπως από το κατ’ επανάληψη εξαγγελλόμενο, νέο, καινοτόμο σύστημα προμηθειών; Σύστημα που ούτε καν έχει τεθεί σε συζήτηση.
Μήπως από τη νέα δομή του Κυβερνητικού σχήματος, από την οποία διακηρύσσεται ότι προκύπτει ωφέλεια 50 εκατ. ευρώ;
Η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προβλέπει ότι από τη μείωση του αριθμού των θέσεων μετακλητών διοικητικών υπαλλήλων, ειδικών συμβούλων και συνεργατών στα γραφεία των μελών της Κυβέρνησης και των Γενικών Γραμματέων Υπουργείων αναμένεται να προκύψει μείωση της δημόσιας δαπάνης κατά 1,2 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την ίδια Έκθεση, η μείωση της δαπάνης αντιρροπείται πλήρως από την αύξηση δαπανών για τις νέες θέσεις στις 2 νέες Γενικές Γραμματείες (κόστος 1 εκατ. ευρώ), για την καταβολή αμοιβών στις νέες θέσεις αναπληρωτών Γενικών Γραμματέων και στο προσωπικό που θα απασχολούν (κόστος 1,5 εκατ. ευρώ), για την καταβολή αμοιβών υπερωριακής απασχόλησης στον διπλάσιο αριθμό των διοικητικών υπαλλήλων που προβλέπεται να αποσπώνται στα γραφεία των μελών της Κυβέρνησης (κόστος 930.000 ευρώ). Επίσης, δεν υπολογίζεται η καταβολή οδοιπορικών εξόδων στους απεριόριστους εθελοντές συμβούλους στα γραφεία των μελών της Κυβέρνησης που προβλέπεται στο Σχέδιο Νόμου αφού αυτό το κόστος «δεν μπορεί να προσδιορισθεί».
Συνεπώς, από τη νέα δομή της Κυβέρνησης, όχι μόνο δεν θα προκύψει τελικά δημοσιονομική ωφέλεια, αλλά πιθανότατα, στην πράξη, θα υπάρξει και αύξηση της δημόσιας δαπάνης.
Απόλυτη ασάφεια και σύγχυση!
Συνεπώς, είναι πλέον καιρός η χώρα να κυβερνηθεί με σαφήνεια και αποτελεσματικότητα.
Και αυτό ανεξάρτητα από το αν οι κυβερνώντες «δεν φορούν γραβάτα» ή «φορούν γραβάτα».