Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

ΔΡΑΣΗ: Άλλο ένα μέτρο κατά των επιχειρήσεων ο «προληπτικός φόρος» 26%


Αθήνα 19 Μαρτίου 2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λόγω της αδυναμίας της κακής φορολογικής διοίκησης να ελέγξει για πιθανές παρανομίες, η κυβέρνηση προτίθεται να νομοθετήσει την προληπτική φορολόγηση με 26% το σύνολο των εμπορικών συναλλαγών με ορισμένες χώρες που δεν συνεργάζονται φορολογικά ή που έχουν ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς από την Ελλάδα – γεγονός όχι σπάνιο, δεδομένης της εξοντωτικής φορολόγησης που υφίστανται επιχειρήσεις και ιδιώτες στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, οι συναλλασσόμενοι θα καλούνται να αποδεικνύουν, με άγνωστα και υποκειμενικά κριτήρια, ότι δεν είναι ελέφαντες, δηλαδή δεν παρανομούν, για να τους επιστραφεί, μετά από έναν χρόνο και άτοκα, ο προληπτικά παρακρατηθείς φόρος.

Το νέο γραφειοκρατικό αυτό μέτρο, στην πραγματικότητα απαγορεύει τις συναλλαγές με δεκάδες χώρες, αφού η παγίδα ρευστότητας, χρηματοοικονομικού κόστους και αυθαιρεσίας που δημιουργεί τις καθιστά αδύνατες. Ανάμεσα στις χώρες είναι και σημαντικοί εμπορικοί εταίροι (Κύπρος, Βουλγαρία, Ιρλανδία, Χόνγκ Κόνγκ) της Ελλάδας. Στρέφεται όμως και κατά εταίρων μας στην Ε.Ε., καθώς αντιβαίνει ευθέως και σε μία από τις βασικές αρχές τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ελεύθερη κίνηση αγαθών και υπηρεσιών.

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να κλείσει σταδιακά τα σύνορα της χώρας, εφαρμόζοντας έμμεσες τακτικές περιορισμού και ελέγχων στις συναλλαγές. Σήμερα είναι μία ομάδα χωρών, αύριο όλες οι υπόλοιπες.

Η εσωστρέφεια και ο κρατικός έλεγχος της οικονομικής δραστηριότητας θα στραγγαλίσουν την Ελλάδα. Η ανοικτή, ανταγωνιστική οικονομία μέσα στην Ευρώπη είναι ο μόνος δρόμος για την ανάπτυξη.

Γεωργία Πανοπούλου
Εκπρόσωπος Τύπου ΔΡΑΣΗΣ