Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Ο Ευρωστίνιος σολίστ του κλαρίνου Παναγιώτης Τόλιας. ( video)


https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t1.0-9/1920473_557623791051034_4430327811259320207_n.jpg?oh=023ddd971d4f284d9fb44cc3afa448a2&oe=5523AA5F&__gda__=1430147682_131855b373a082cae853789578527f3a
Από μικρός  του άρεσε ιδιαίτερα η δημοτική μουσική, άκουγα συνέχεια δημοτικά τραγούδια  Στα 12 του χρόνια  άρχισε να μαθαίνει κλαρίνο  στα Μεντουριάνικα (Χελυδόρι) Κορινθίας κοντινό οικισμό με το χωριό του τα Ροζενά Ευρωστίνης  . Στα πρώτα καλλιτεχνικά βήματα του , τον Παναγώτη Τόλια , βοήθησαν  οι αξέχαστοι   Χρήστος  και Ηλίας Φουντάτος !  

 Μετά δούλεψε στο συγκρότημα του αείμνηστου Ηλία Φουντάτου  σε τοπικά πανηγύρια και στην Αθήνα στο κέντρο του Στάθη Κάβουρα.  Αργότερα γνωρίστηκε  με τον μεγάλο σολίστα , τον Μάκη Μπέκο  ο οποίος τον  βοήθησε παρά πολύ, τον είχε σαν παΐδι του.. Σε οικογενειακά γλέντια έπαιζε κλαρίνο συνοδεύοντας τους μεγαλύτερους που τραγουδούσαν επιτραπέζια και άλλα δημοτικά τραγούδια.  Συνεργάστηκε  και συνεργάζοται με αξιόλογους λαϊκούς  και  δημοτικούς στο είδος τους  ερμηνευτές και  καλλιτέχνες  σε πολλά  κέντρα  στην Αθήνα , στην Θεσσαλονίκη και  σε  περιοδείες  σε όλη την Ελλάδα. καθώς και στο εξωτερικό.  Ακολούθησε η συμμετοχή του σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές στα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια όπως οι συχνές  εμφανίσεις του  στην κρατικη τηλεόραση   στην εκπομπη «Μουσική παράδοση» του Παναγιώτη Μυλωνά .
Εκτός από τα μουσικά δρώμενα , ο Παναγιώτης Τόλιας  έχει αγαπήσει και το χωριό του τα Ροζενά όπου το επισκέπτεται συχνά καθώς είναι μέλος σε αρκετούς  πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής ,ενώ έχει ασχοληθεί  και με τα κοινά  καθώς σε προηγούμενες δημοτικές εκλογές είχε εκλεγεί σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο του άλλοτε Δημάρχου Ευρωστίνης Δημήτρη Δούσκα.  Εδώ πρέπει να αναφέρουμε την βαθειά του πίστη στη θρησκεία, καθώς επισκέπτεται συχνά ιερά  προσκυνήματα σε  όλη την Ελλάδα , όπως το  Άγιο Ορος , τα Μετέωρα και άλλα

Ο Παναγιώτης Τόλιας  αναφερμένος στο  Δημοτικό τραγούδι τονίζει ότι:

"Πρέπει πάση θυσία εμείς οι νεότεροι μουσικοί να προσπαθούμε να παίζουμε ΣΩΣΤΑ τα δημοτικά τραγούδια!!! Το δημοτικό τραγούδι είναι η ταυτότητα του λαού μας και πρέπει να το διαφυλάξουμε με «νύχια και με δόντια»!
Οι πρωτομάστορες του κλαρίνου Ρέλιας, Μαργέλης, Καρακώστας, Μαλλιάρας, Γιαούζος κ.α., αλλά και οι προγενέστεροί μας άξιοι κλαρινίστες Γιάννης Βασιλόπουλος, Βαγγέλης και Βασίλης Σούκας, Βαγγέλης Κοκκώνης, Μάκης Βασιλειάδης, Μακης Μπεκος κ.α. από τους οποίους έχουμε τα ακούσματα, μας άφησαν μια χρυσή παρακαταθήκη και αγωνίστηκαν κάτω από αντίξοες συνθήκες για να διαδώσουν και διασώσουν το δημοτικό τραγούδι ετσι ώστε να το παραλάβουν οι νεότεροι… στο χέρι μας είναι λοιπόν να τα διαφυλάξουμε, διατηρώντας και διαδίδοντας οσο πιο πιστά μπορούμε την παραδοσιακή μας ελληνική μουσική!!!..."

video

 
B. Λάλος /  ΔΥΤΙΚΟΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ