Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Ποιός θα πληρώσει στις εκλογές που χάλασε (και) τις γιορτές των Ελλήνων;

Ποιός θα πληρώσει στις εκλογές που χάλασε (και) τις γιορτές των Ελλήνων; Ο Ανδρέας Παπανδρέου το είχε πει όσο πιο καθαρά μπορούσε: Τα μπάνια του λαού δεν επιτρέπεται να τα ενοχλήσει κανείς.
Όπου “μπάνια”, βάλτε εσείς κάθε εορταστική περίοδο, στην οποία οι Έλληνες, ανεξαρτήτως κρίσης και ένδειας οικονομικής άνεσης, επιθυμούν να ξεχαστούν, να απομακρύνουν από το μυαλό τους τις σκέψεις μιας μίζερης καθημερινότητας και να περάσουν καλά.
Ως λαός άλλωστε, η σχέση μας με τα… πανηγύρια είναι ιστορικά προνομιακή και θυελλώδης, χωρίς να μας ενδιαφέρει ούτε το χθες, ούτε πολύ περισσότερο το αύριο. Ζούμε το “τώρα”, και το ζούμε έντονα.
Οι φετινές γιορτές λοιπόν, με την Ελλάδα να βρίσκεται ακόμη στο Μνημόνιο, και την κοινωνία να έχει χάσει το μέτρημα της υποχώρησης του βιοτικού επιπέδου της, πήγαν ουσιαστικά χαμένες.
Τόσο τα Χριστούγεννα όσο και την Πρωτοχρονιά, λίγοι ήταν εκείνοι που είχαν την ευκαιρία να ζήσουν πραγματικά γιορτές, εξαιτίας της διάλυσης της Βουλής και των πρόωρων εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.
Κάποιοι λοιπόν χάλασαν (και) τις γιορτές των Ελλήνων. Το πολιτικό σύστημα και οι ηγεσίες των κομμάτων δηλαδή. Αν μέχρι τις εκλογές οι Έλληνες αποφασίσουν σε ποιόν θα ρίξουν την ευθύνη, περισσότερο από τους άλλους, το πιθανότερο είναι ότι το αποτέλεσμα της “τιμωρίας” θα αποτυπωθεί ηχηρά στην κάλπη.

Μαρίκα Λυσιάνθη / ysterografa.gr