Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Ο Γιώργος (και όχι ο Βενιζέλος)… αντιπρόεδρος του Τσίπρα

Ο Γιώργος (και όχι ο Βενιζέλος)… αντιπρόεδρος του Τσίπρα Η μεγάλη μάχη που δόθηκε τις τελευταίες ημέρες για να αποτραπεί η ίδρυση νέου κόμματος στον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς από τον Γιώργο Παπανδρέου, έχει μια πρόσθετη “δεύτερη ανάγνωση”.
Αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επικρατήσει στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, και θα επιχειρήσει να διαμορφώσει συμμαχική κυβέρνηση.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου και το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη φαντάζουν ως οι φυσικοί σύμμαχοί του, ανεξαρτήτως των… αποστάσεων που αμφότεροι κρατούν από την Κουμουνδούρου, καθώς η προοπτική της συμμετοχής στη νομή της εξουσίας έχει πάντοτε προστιθέμενη αξία.
Η συμμετοχή στις εκλογές ενός κόμματος Παπανδρέου ωστόσο, αλλάζει τα δεδομένα. Η… κοινή λογική, αλλά και η κατανόηση των πραγματικών κοινωνικών συσχετισμών στον χώρο της Κεντροαριστεράς, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου θα έχει καλύτερη εκλογική τύχη από το ΠΑΣΟΚ.
Χωρίς μάλιστα να αποκλείεται να αφήσει το ΠΑΣΟΚ εκτός Βουλής, αν ο γιός του ιδρυτή του Κινήματος κινηθεί οριακά πέριξ του 4%, λόγω της συγκρουσιακής αφετηρίας από την οποία ξεκινάει.
Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Γιώργος Παπανδρέου και όχι ο… Ευάγγελος Βενιζέλος, θα έχει το προβάδισμα για τη θέση του “αντιπροέδρου” μιας μελλοντικής κυβέρνησης των κομμάτων της Κεντροαριστεράς υπό τον Αλέξη Τσίπρα.
Και αυτή η… τρομολαγνική παράμετρος, φαίνεται ότι διαδραμάτισε κομβικής σημασίας ρόλο στην επίσπευση των εξελίξεων με την προεδρική εκλογή, αλλά και με τον ορισμό της ημερομηνίας των εκλογών για τις 25 Ιανουαρίου, και όχι αργότερα στις αρχές Φεβρουαρίου.

ysterografa.gr