Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Πέτρος Τατούλης «Παράγοντας σταθερότητας η Περιφέρεια Πελοποννήσου ανεξάρτητα από τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα»



Εμφάνιση SAM_1932.JPG 
«Η δυναμική παρουσία των Περιφερειών αποτελεί το εχέγγυο για την ασφαλή και ομαλή υλοποίηση των προγραμμάτων της νέας προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη διάρκεια τεχνικής σύσκεψης με υψηλόβαθμα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην Τρίπολη την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου επιλέχθηκε να είναι η πρώτη περιφέρεια για αυτή τη συνάντηση, συνέχισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, γεγονός το οποίο καταδεικνύει, αφενός, τη δυναμική πορεία εξέλιξης του ΕΣΠΑ στην Πελοπόννησο και, αφετέρου, το υψηλό επίπεδο προετοιμασίας της ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020.

Ο κ. Τατούλης επεσήμανε για άλλη μια φορά ότι το ΕΣΠΑ κατά την παραλαβή του παρουσίαζε εξαιρετικά αδύναμη εικόνα, σε πλήρη αντιδιαστολή με τη δυναμική που παρουσιάζει σήμερα, «γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει πλήρως τη θέση μας ότι οι Περιφέρειες έχουν κρίσιμο ρόλο στην ευρωπαϊκή εξέλιξη, αλλά και ότι αποτελούν σταθερό θεσμό συνεργασίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ανεξάρτητα από τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.
Εμφάνιση SAM_1934.JPGΟ Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στάθηκε ακόμη στα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας, τα οποία θα πρέπει να τα προσεγγίσει με νέα οπτική η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και ζήτησε να επανεξεταστεί η δημιουργία του Περιφερειακού Ταμείου στην ευθύνη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, «το οποίο θα μοχλεύσει την τοπική οικονομία, παρέχοντας ρευστότητα και εγγυήσεις στις επιχειρήσεις».
Ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε τέλος στο πρόγραμμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά και στο πλέγμα πολιτικών για την ανακύκλωση, τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων και την  αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, ώστε η Πελοπόννησος να αποτελέσει το πρότυπο αειφόρου περιφέρειας.
Εμφάνιση SAM_1935.JPGΗ κα Sabine Bourdy, επικεφαλής της Ελληνικής Μονάδας της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνεχάρη τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, για την ικανοποιητικότατη πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ, αλλά και για την έγκριση του νέου συγχρηματοδοτούμενου προγράμματός της 2014 – 2020.
Η κα Bourdy τόνισε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η πρώτη περιφέρεια που γίνεται αυτή η συνάντηση, ώστε να λειτουργήσει σαν πιλότος για τις υπόλοιπες, και επεσήμανε ότι μετά την ολοκλήρωση και του νέου προγράμματός της θα έχει αξιοποιήσει σημαντικές ευκαιρίες και θα έχει αποκτήσει σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως στους τομείς του περιβάλλοντος και της επιχειρηματικότητας.