Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Απ΄την τοπική, στην κεντρική πολιτική σκηνή: Ποιοι Αυτοδιοικητικοί από την Πελοπόννησο διεκδικούν την είσοδό τους στη Βουλή

Τοπική Αυτοδιοίκηση – Εθνικό Κοινοβούλιο: Μια διαδρομή την οποία έχει διανύσει πλήθος προσωπικοτήτων της πολιτικής ιστορίας της χώρας. Οι πολιτικές εξελίξεις φέρνουν τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές σε σύντομη χρονική απόσταση από τις τελευταίες τοπικές κάλπες. Σε διάστημα μόλις οκτώ μηνών, συμμετέχοντες στις εκλογικές διαδικασίες του Μαΐου έχουν και πάλι την ευκαιρία να ανέλθουν στο προσκήνιο.
Στην πλειονότητά τους, οι υποψήφιοι βουλευτές με αυτοδιοικητική γνώση, αποτελούν τους ηττημένους των τελευταίων δημοτικών εκλογών – όπως είναι αναμενόμενο λίγοι αιρετοί επιλέγουν να αφήσουν δημοτικές αρχές, σε αντίθεση με συναδέλφους τους μέλη παρατάξεων της αντιπολίτευσης που διεκδικούν την είσοδό τους στο Εθνικό Κοινοβούλιο. Και εάν για κάποιους η διεκδίκηση της βουλευτικής έδρας από μερίδα αυτοδιοικητικών, δεν εξυπηρετεί τίποτε παραπάνω από τη φιλοδοξία απόκτησης πρωταγωνιστικού ρόλου στις εξελίξεις, η κρισιμότητα των εκλογών του Ιανουαρίου αναμφίβολα οδήγησε τα πολιτικά κόμματα στη κατά το δυνατόν ευρύτερη συστράτευση των στελεχών τους.
Η «ακτινογραφία» των πολιτικών από την Πελοπόννησο που επιχειρούν την μετάβαση από την τοπική, στην κεντρική πολιτική σκηνή:


Νέα Δημοκρατία
Ένα μεγάλο «άνοιγμα» στο χώρο της Αυτοδιοίκησης πραγματοποιεί η ΝΔ. Στην πλειονότητά τους, οι υποψήφιοι βουλευτές με αυτοδιοικητική γνώση, αποτελούν τους ηττημένους των τελευταίων δημοτικών εκλογών – όπως είναι αναμενόμενο λίγοι αιρετοί επιλέγουν να αφήσουν δημοτικές αρχές, σε αντίθεση με συναδέλφους τους μέλη παρατάξεων της αντιπολίτευσης που διεκδικούν την είσοδό τους στο Εθνικό Κοινοβούλιο.
Ένας ηττημένος των τοπικών εκλογών που κατεβαίνει υποψήφιος βουλευτής στις 25 Ιανουαρίου, ο Δημήτρης Κατσανιώτης. Έχασε την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος από τον Απόστολο Κατσιφάρα με μία μόλις ποσοστιαία μονάδα, παρότι την πρώτη Κυριακή η διαφορά τους ήταν κοντά στο 3%, υπέρ του νυν περιφερειάρχη. Διεκδικεί έδρα βουλευτή Αχαΐας.
Στη Κορινθία με τη ΝΔ διεκδικεί την επανεκλογή του στη Βουλή και ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ένέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,  Νίκος Ταγαράς. Υπενθυμίζεται ότι υπηρέτησε για χρόνια στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, 8 χρόνια ως Πρόεδρος της Κοινότητας Χιλιομοδίου (1987 – 1994) και 4 χρόνια ως Δήμαρχος Τενέας (1999 – 2002). Ταυτόχρονα υπήρξε για 4 χρόνια Πρόεδρος της Τ.Ε.Δ.Κ. Ν. Κορινθίας (1999 – 2002), Πρόεδρος του Κέντρου Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Πελοποννήσου, Αντιπρόεδρος των Τ.Ε.Δ.Κ Πελοποννήσου.
Την οκταετία 2003 – 2010 διετέλεσε Νομάρχης Κορινθίας. Παράλληλα διετέλεσε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Εταιρίας Πελοπόννησος Α.Ε., Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Ταμείου της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τακτικό μέλος της Ε.Ν.Α.Ε. στις επιτροπές Μεταφορών και Δημοσίων Σχέσεων, εκπρόσωπος της Ε.Ν.Α.Ε. στο Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας και στην Εθνική Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας, καθώς και Πρόεδρος στο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης, στο Κέντρο Νέων και στο Λυσίππειο Πνευματικό Κέντρο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κορινθίας. Στο ίδιο ψηφοδέλτιο  της Νέας Δημοκρατίας, στην Κορινθία συμετέχουν , με πέρασμα από την τοπική αυτοδίοικηση , και οι υποψήφιοι βουλευτές Κώστας Κόλλλιας ( Νομαρχιακός Σύμβουλος Κορινθίας και επι σειρά ετών βουλευτής) και Γρηγόρης Καρπούζης ( Δημοτικός Σύμβουλος Κορινθίων).

Στην πατρίδα του πρωθυπουργού τη Μεσσηνία, είναι υποψήφιος διεκδικώντας την επανεκλογή του στη Βουλή ο Δημήτρης Σαμπαζιώτης, ο οποίος είχε έλθει τρίτος στις εκλογές του δήμου Μεσσήνης.
Τέλος, αυτοδιοικητικό «άρωμα» αναδύεται και στην υποψηφιότητα της Εύης (Παρασκευή) Τατούλη, κόρης του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, η οποία κατεβαίνει υποψήφια στην Αρκαδία.

ΣΥΡΙΖΑ

Πολλά τα πρόσωπα που συμμετέχουν στις εκλογές του Ιανουαρίου, έχοντας δώσει τη «μάχη» των τοπικών εκλογών τον Μάιο, στο ΣΥΡΙΖΑ. Και με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που στοχεύει στην πρωτιά στις βουλευτικές εκλογές, διεκδικούν μια βουλευτική έδρα στελέχη έμπειρα στα της Αυτοδιοίκησης.
Αρχικά, ο Οδυσσέας Βουδούρης, υποψήφιος περιφερειάρχης και περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου. Διεκδίκησε την Περιφέρεια με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ήταν ήδη ανεξάρτητος βουλευτής του Κοινοβουλίου, στο οποίο εκλέχθηκε με τη ΔΗΜΑΡ το 2012 και με το ΠΑΣΟΚ το 2009. Αν και πρώτη φορά εκλέχθηκε στην Μεσσηνία, φέτος, όπως και το 2012, κατεβαίνει στην Β’ Αθηνών. Τρίτος υποψήφιος περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ που πέρασε στον β’γύρο τον Μάιο και στη συνέχεια ηττήθηκε.
Ο Βασίλης Χατζηλάμπρου, υποψήφιος περιφερειάρχης και περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του στην Αχαΐα.
Η Αντωνία Γιαννούλη κατεβαίνει στην Αρκαδία, έχοντας συγκεντρώσει μονοψήφια ποσοστά τον Μάιο στον δήμο Τριπόλεως. Ανανέωση της θητείας του στο Κοινοβούλιο επιθυμεί ο Θανάσης Πετράκος, βουλευτής Μεσσηνίας, πρώην νομαρχιακός σύμβουλος Μεσσηνίας και πρώην περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου.  

Το Ποτάμι
Μικρότερος, συγκριτικά με άλλες παρατάξεις ο αριθμός των υποψηφίων με το Ποτάμι που διεκδικούν μια έδρα στη Βουλή και έχουν περάσει προηγουμένως από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
 στην Αρκαδία είναι υποψήφιος ο Θανάσης Καβουρίνος, πρ. δήμαρχος Λεβιδίου.

ΠΑΣΟΚ
Στην Κορινθία υποψήφια με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ είναι η άλλοτε  νομαρχιακή Σύμβουλος και τ. βουλευτής Κορινθίας, Κατερίνα Γκέκη - Φαρμάκη Υποψήφιος βουλευτής Ηλείας είναι ο Μανώλης Αγιομιργιαννάκης, περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδος με τον συνδυασμό «ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ – ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ» του Α. Κατσιφάρα. Στη Λακωνία κατεβαίνει υποψήφιος ο Ηλίας Παναγιωτακάκος, αντιδήμαρχος Ευρώτα.

Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών
Η αποτύπωση του «παντρέματος» παλαιών και νέων στελεχών, και όχι να γίνουν «πασαρέλα» επωνύμων, ήταν, σύμφωνα με το Κίνημα Σοσιαλιστών Δημοκρατών, ο στόχος των ψηφοδελτίων του κόμματος, στα οποία δεν λείπουν ονόματα με σημαντική αυτοδιοικητική εμπειρία.
Μοναδική υποψηφιότητα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας (σε μη εκλόγιμη θέση – 11η) με αυτοδιοικητικό παρελθόν, αποτελεί αυτή του Τάσου Αποστολόπουλου, ο οποίος έχει διατελέσει περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.
 Επίσης, τέλοςξεχωρίζουν οι υποψηφιότητες του πρώην δημάρχου Ήλιδας και μελους του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ Γιάννη Λυμπέρη στην Ηλεία και  του πρώην αντιπεριφερειάρχη  Πελοποννήσου, πολιτικού μηχανικού, Γιώργου Πουλοκέφαλου  στη Λακωνία.


ΚΚΕ
Η ανανέωση των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ αγγίζει υψηλά ποσοστά, ωστόσο εύκολα αντιμετωπίζει κανείς στελέχη που έχουν περάσει στο παρελθόν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Στην Πελοπόννησο κατεβαίνουν υποψήφιοι βουλευτές στην Αχαϊα η δημοτική σύμβουλος Ιουλία Γιαννιτσοπούλου, στην Ηλεία ο δημοτικός σύμβουλος Πύργου, Χρήστος Γιάνναρος, στη Μεσσηνία η δημοτική σύμβουλος Καλαμάτας Χριστίνα Καντζιλέρη και στη Λακωνία ο δημοτικός σύμβουλος Ευρώτα Γιώργος Κοιλάκος.