Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ-ΕΥΡΩΣΤΙΝΗ / TΡΕΙΣ ΠΡΩΤΟΙ ΜΗΝΕΣ- ΠΕΝΤΕ ΘΕΜΑΤΑ

Γράφει ο Γρηγόρης Κλαδούχος


Για τη νέα δημοτική αρχή όλα θα κυλούσαν ήσυχα, μέχρι ανίας, αν δεν εμφανιζόταν το πρόβλημα των σκουπιδιών. Αναμένουν όλοι. Έχει δοθεί η κατεύθυνση απάντησης. Φαινομενικά ομόφωνη.
Μετά την στελέχωση επιτροπών, απόδοση αρμοδιοτήτων, στα θέματα ημερήσιας διάταξης του Δ.Σ. ήταν και θέματα προγραμματισμού.
ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - Στο τεχνικό πρόγραμμα προϋπολογισμού 360000 ευρώ περιλαμβάνονται έργα σε δρόμους, σχολεία. Τι να παραγγείλεις αφού δεν σου φθάνουν ούτε για μπουρμπουάρ; Το τεχνικό πρόγραμμα ψήφισαν εκτός από την παράταξη του δημάρχου και οι παρατάξεις Α. Ζάρρου,(με διαφοροποίηση ενός συμβούλου του) και Φ. Μπρακούλια, ενώ καταψήφισε η παράταξη Τσιώτου [μείζων μειοψηφία].
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ – Την εισήγηση Προϋπολογισμού του Δημάρχου καταψήφισε μόνο η παράταξη Τσιώτου. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση της Συμπολιτείας ότι και αυτή αν ήταν, τον ίδιο προϋπολογισμό θα έκανε.
ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ- Πραγματοποιήθηκαν και κάποιες συσκέψεις. Και από τον Δήμαρχο αλλά και τον κ. Τσιώτο για το ζήτημα της ανάπλασης της παραλίας Ξυλοκάστρου. Θα τους υπενθύμιζα ότι δικαίωμα γνώμης για την ανάπλαση της παραλίας έχουν όλοι οι δημότες. Έχουν βέβαια και όσοι έχουν καταστήματα. Αλλά αυτοί πρέπει να σέβονται όλους τους δημότες που σε αυτούς ανήκει ο υπαίθριος χώρος της παραλίας που οι καταστηματάρχες αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα. Σ’ αυτούς, στους δημότες-ιδιοκτήτες ουσιαστικά πληρώνουν ενοίκιο κατάληψης αυτού του υπαίθριου χώρου. Όμως το πιο σημαντικό ζήτημα είναι ότι δεν μπόρεσαν να γίνουν βελτιωτικές επεμβάσεις στο έργο. Και δεν νομίζω να είναι τεχνικό θέμα.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΣΤΙΝΗ - Στις 17 Νοεμβρίου το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε στο Δερβένι. Στο θέμα εκπόνησης ενός τοπικού σχεδίου δράσης για την Ευρωστίνη η συζήτηση διακρινόταν από έναν αυτοσχεδιασμό. Σ’ ένα τέτοιο σχέδιο απαιτείται γνώση:
1. της αιτίας της Ελληνικής καταστροφής, ως καταστροφή των τοπικών παραγωγικών συστημάτων, ως αποδιάρθρωση του οικιστικού ιστού,
2. τι είναι γενικά ένα τοπικό σχέδιο, και ποιες οι βασικές αναπτυξιακές συντεταγμένες,
3. του οικιστικού, ιστορικού και εργασιακού κεφαλαίου της Ευρωστίνης,
4. του βασικού πλεονεκτήματος, της παραλίας, αλλά και της διάβρωσή της.
ΠΑΡΑΔΟΣΗ/ΠΑΡΑΛΑΒΗ - Την πρώτη Δεκεμβρίου, στα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ο «απολογισμός, ισολογισμός 2013» και «παράδοση/ παραλαβή οικονομικού και φυσικού αντικειμένου του δήμου στις 31/8/2014». Αν και αφορούσαν το τι έγινε, είπαν περισσότερα από τις άλλες φορές για το τι πρέπει να γίνει.
Κατά μία πάγια συνήθειά του ο κ. Κεκερής υπερασπίσθηκε το έργο της δημαρχίας Κουρτζή, ενώ θεωρεί ότι η Ευρωστίνη παραμελήθηκε επί θητείας Κλαδούχου. Ο Καραβάς, αντιδήμαρχος Ευρωστίνης επί θητείας Κλαδούχου αντέτεινε ότι επί θητείας του έγιναν αρκετά έργα και η περιοχή δεν έχει αδικηθεί.
Και βέβαια ενδοδημοτική ασυμμετρία υπάρχει, αλλά κυρίως υπάρχει συνολικά όλης της περιφέρειας με το κέντρο. Οπωσδήποτε υπάρχει ασυμμετρία Ευρωστίνης και ενδοχώρας του Δήμου σε σχέση με την παραλία, αλλά το μεγάλο πρόβλημα είναι η καταστροφή της Ελληνικής υπαίθρου, η χρεογενής Αθηναϊκή συγκέντρωση, η κλεπτοκρατία κλπ. Αλλά ο κομματισμός, ο φανατισμός, αδυνατούν να δουν την αλήθεια. Ρίχνουν ψίχουλα στους δήμους και μαλώνουν ποιος πήρε τα περισσότερα.
Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ - Γενικώς, στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου επικρατεί μία ατμόσφαιρα επίφασης οικογενειακότητας. Η Συμπολιτεία επαναλαμβάνει πολλές φορές ότι ο νέος Δήμαρχος ακούει, είναι δεκτικός σε προτάσεις, που δεν τα είχαν δει με τον προηγούμενο και προβάλλει την πολύ συγκεκριμένη πολιτική πρόταση «ν’ ανοίξει το παιχνίδι». Και κάνουν κριτική στον Τσιώτο για υπερβολή κριτικής προς το Δήμαρχο. Μάλλον στον Τσιώτο απευθυνόταν το ειρωνικοκριτικό «δεν μπορούμε να γίνουμε τσάμπα μάγκες».
Την καλή ατμόσφαιρα συμπληρώνουν οι πολλές επιτροπές και η έκκληση του Δημάρχου για ομόνοια, συνεργασία. Από τα πάνω διαχέεται μια αισιοδοξία ότι τώρα τα πράγματα αλλάζουν. Οι Ξυλοκαστρίτες και Ευρωστίνιοι εύχονται να μακροημερεύσει η αισιοδοξία, να συμπεριληφθεί και στα δικά τους αισθήματα, αλλά και να δουν κάτι.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΛΑΔΟΥΧΟΣ
ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ-ΕΥΡΩΣΤΙΝΗ 

2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014