ΓΙΑ ΑΥΤΟ και δεν αποτολμώ σήμερα προβλέψεις. Οι πάντες γνωρίζουν ότι οι εκπλήξεις είναι σύνηθες έργο στη δημόσια ζωή μας. Που δεν παίζεται μόνο από όσους κινούνται στην κορυφή του παγόβουνου αλλά και από σκοτεινούς που κινούνται από κάτω. Αυτή τη φορά η τριπρόσωπη ξενοκρατία κινείται δραστήρια υπέρ του ενός εναντίον ή του άλλου και αντιστρόφως. Απώτατος στόχος της είναι να έχει στα γαμψά νύχια της την πατρίδα με τους πολύτιμους θησαυρούς της… Οσο για τον Λαό μας: «Ε, αυτό το ρυθμίζουμε, τα μίντια να είναι καλά», όπως θα έλεγε κάποιος υψηλά ιστάμενος νοσταλγός του Μακιαβέλι!..
ΚΑΘΩΣ ΤΕΛΕΙΩΝΑ το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του αγαπητού Σαράντη Καργάκου με τίτλο « Η περιπέτεια της Αμφίπολης» που μας προετοιμάζει για κάποια μεγάλη, όσο και λίαν επιθυμητή, έκπληξη (μόνο και σε αυτήν ακόμη την εθνική υπόθεση φαίνεται να παίζονται σκοτεινά παιγνίδια) έπεσε στα χέρια μου ο «Ηγεμόνας», αυτό το πολυδιαβασμένο βιβλίο του Νικολό Μακιαβέλι που, εδώ και 500 χρόνια, παραμένει ο χρησιμότερος οδηγός πάντων των ανά την υφήλιο ηγεμόνων. Απέσπασα λοιπόν μερικές «συνταγές» και σας καλώ στον πειρασμό να τις ταιριάξετε σε καθέναν από τους δύο κορυφαίους των ημερών: Τον Σαμαρά και τον Τσίπρα, που ήδη προπονούνται να σώσουν (ή να θάψουν) τη δόλια πατρίδα μας. Ιδού αυτές:
- Να θυμάσαι ότι οι λαοί επιδιώκουν να βελτιώσουν τη ζωή τους αλλάζοντας αρχηγό.
- Τον αντίπαλό σου πρέπει να τον εξουδετερώνεις ολοκληρωτικά. Αν του προξενείς μόνο μικροζημιές, θα συνέλθει και θα σε εκδικηθεί.
- Να παρακολουθείς τα στελέχη σου ώστε να εξουδετερώνεις τις ανταρσίες τους πριν ακόμη εκδηλωθούν.
- Ο ικανός τοξότης για να πετύχει τον στόχο του πρέπει να σημαδέψει ψηλότερα από αυτόν.
- Είναι πολύ πιο εύκολο να κατακτήσεις την εξουσία από το να τη διατηρήσεις.
- Οι μεγάλες δυσκολίες του ηγέτη εμφανίζονται μετά την κατάκτηση της εξουσίας.
- Για να ικανοποιήσεις τους ισχυρούς θα πρέπει να βλάψεις τον λαό. Για να κερδίσεις τον λαό δεν χρειάζεται να βλάψεις τους ισχυρούς.
- Το μεγαλύτερο, αλλά και σπανιότερο χάρισμα του ηγέτη είναι να συλλαμβάνει το μεγάλο πρόβλημα εν τη γενέσει του.
- Οταν ο αρχηγός δεν ελέγχει τα πάντα ο ίδιος αλλά ορίζει εκπροσώπους του, όχι μόνο αποδυναμώνεται αλλά κρέμεται από αυτούς.
- Οποιος αρχηγός εξωραΐζει την πραγματικότητα, προετοιμάζει την καταστροφή του.
- Οταν η τύχη δεν σου φέρνει εχθρούς, θα πρέπει να τους επινοήσεις.
- Μπορείς να κρίνεις το μέλλον ενός ηγέτη παρατηρώντας εκείνους που τον περιστοιχίζουν.
- Οι λάθος συνεργάτες είναι το «νούμερο ένα» λάθος σου.
- Οι συνεργάτες σου θα πρέπει να λένε ελεύθερα τη γνώμη τους, αλλά μόνον όταν το ζητάς.
- Κάθε θέμα το συζητάς με τους δικούς σου, αλλά την απόφαση την παίρνεις μόνος σου.
«ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ» πήρε την απόφαση ο Αντώνης Σαμαράς να χρίσει τον Σταύρο Δήμα υποψήφιο για να ξαφνιάσει τους πάντες. Θα του βγει άραγε ο αιφνιδιασμός; «Στα κρυφά», μάλλον το θέλουν οι περισσότεροι, καθώς μάλιστα βλέπουν το Χρηματιστήριο να καταρρέει και τις αγορές να οργίζονται. Τους πάντες όμως ξάφνιασε και η Βουλή την Τετάρτη, όταν ΟΜΟΦΩΝΑ -πράγμα σπανιότατο- ψήφισε... βραχιολάκι για τον Νίκο Ρωμανό, τον εικοσάρη αναρχικό που κατάφερε να ταρακουνήσει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, για να κραυγάσει τελικά όχι «ζήτω το θρανίο», αλλά «ζήτω η αναρχία»!..
ΥΣΤΕΡΑ από αυτό, τι να προβλέψει κανείς για τις τρεις κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή που αφορούν όχι έναν απεργό πείνας, αλλά την ίδια τη χώρα, με την εξάχρονη, μέχρι θανάτου… «απεργία πείνας» της!..
Από το Real.gr