Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Ούτε η Ρωσία μπορεί να σώσει τους (σκόπιμα) ψευδόμενους


Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Αν δεν απατώμαι, υπάρχουν ακόμη στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δηλώνουν πως η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να στραφεί στα BRICKS, όπου ανήκει και η Ρωσία, από την οποία θα μπορούσαμε να ζητήσουμε βοήθεια, δάνεια και γενικά ό,τι μας κατέβει στο κεφάλι.
Προφανώς, κάνουν ότι δεν βλέπουν την κρίση που περνά η Ρωσία, ως συνέπεια του εμπάργκο το οποίο της επιβλήθηκε (οπότε γιατί να λυπηθούν τον ΣΥΡΙΖΑ;) και της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, με συνέπεια την κατάρρευση του ρουβλίου.
Χριστουγεννιάτικα ανακοινώθηκε ότι ο πληθωρισμός στη Ρωσία αναμένεται να φτάσει στο 11,5% για το σύνολο του 2014, από 6,5% το 2013.
Με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, η άνοδος της τιμής των καταναλωτικών προϊόντων έφτασε από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου, το 10,4%.

Την ίδια ώρα – και ενώ η Μόσχα ξόδευε περί τα 2 δις δολάρια για να στηρίξει το εθνικό νόμισμα – ανακοινωνόταν ότι η κεντρική τράπεζα θα χορηγεί δάνεια σε δολάρια ή ευρώ στις μεγάλες εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας, για να μπορέσουν να αναχρηματοδοτήσουν τον εξωτερικό δανεισμό τους.
Δηλαδή, το κράτος θα αναλάβει ουσιαστικά τον πιστωτικό κίνδυνο των δανείων αυτών, η αξία των οποίων σε ρούβλια έχει εκτιναχθεί, λόγω της μεγάλης υποτίμησης του ρωσικού νομίσματος.
Είχε προηγηθεί η προειδοποίηση του διεθνούς οίκου Standard & Poor's ότι μπορεί να υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Ρωσίας τον Ιανουάριο στην κατηγορία «σκουπίδια» λόγω της «ταχείας επιδείνωσης της νομισματικής ευελιξίας της χώρας».
Οι δυνατότητες πρόσβασης των ρωσικών επιχειρήσεων στις κεφαλαιαγορές είναι πλέον εξαιρετικά περιορισμένες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ρωσική οικονομία.
Και μιλάμε για τη Ρωσία, που έχει διαθέσιμα ύψους περίπου 414 δις δολαρίων σε συνάλλαγμα και χρυσό – ποσό ήδη μειωμένο έναντι των 510 δις δολάρια που είχε στην αρχή του έτους, καθώς διέθεσε σημαντικό μέρος τους για να στηρίξει το ρούβλι, εν μέσω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου κατά σχεδόν 50% από τον Ιούνιο.
Αν και το ρωσικό κράτος έχει ελάχιστο χρέος σε ξένα νομίσματα, οι κρατικές και ιδιωτικές εταιρείες και τράπεζες της χώρας έχουν σωρεύσει συνολικά ένα χρέος σε συνάλλαγμα ύψους 600 δις δολαρίων, από τα οποία τα 100 δις δολάρια λήγουν το 2015.
Επιπλέον, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's ανακοίνωσε ότι αναμένει τη συρρίκνωση του ρωσικού ΑΕΠ κατά 5,5% το 2015 και περαιτέρω 3% το 2016.
Αυτά για να τελειώνει και η νέα ιστορία περί στροφής προς τη Ρωσία…

www.elzoni.gr