Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Με 5άρα στην κορυφή ΚΑΛΛΟΝΗ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0 - 5


Με πρωταγωνιστή τον Μπενίτες (2 γκολ, μία ασίστ, ένα δοκάρι, ένα κερδισμένο πέναλτι) ο Ολυμπιακός συνέτριψε 5-0 την Καλλονή στη Μυτιλήνη, για την 16η αγωνιστική και πέρασε στην πρώτη θέση με 33 βαθμούς, δύο περισσότερους από τον ΠΑΟΚ ο οποίος την Κυριακή (21/12) φιλοξενείται από τον Λεβαδειακό.
Αυτό ήταν το τελευταίο παιχνίδι της καριέρας του Ερίκ Αμπιντάλ, ο οποίος έπαιξε βασικός και (έχοντας γίνει και οι τρεις αλλαγές) αποχώρησε στο 90'+1' προκειμένου να γνωρίσει την αποθέωση τόσο από τους συμπαίκτες του (στον αγωνιστικό χώρο και στον πάγκο) αλλά και από τους φιλάθλους. Μια γιορτή για τον σπουδαίο Γάλλο που συνεχίστηκε και μετά το τέλος της αναμέτρησης.
Οσο για την Καλλονή; Ηταν ανταγωνιστική στο πρώτο ημίχρονο (0-1 το σκορ), αλλά μετά το 0-2 στο 63' και το γρήγορο 0-3 (65') κατέρρευσε και γνώρισε την πρώτη εντός έδρας ήττα της. Επιπλέον, δέχθηκε και τα πρώτα γκολ στο «Ταρλάς».


Αν και η πρώτη ευκαιρία του αγώνα ήρθε για τους γηπεδούχους (2' Μίνγκας), ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος στα πρώτα λεπτά. Απείλησε με τον Κασάμι (9') και έφτασε στο γκολ με την κεφαλιά του Μανιάτη στο 11'. Αν και διατήρησαν και στη συνέχεια την κατοχή μπάλας, οι «ερυθρόλευκοι» δεν δημιουργούσαν ευκαιρίες. Εξαίρεση το σουτ του Μπενίτες στο 21' αλλά και η άστοχη κοντινή κεφαλιά του Μήτρογλου στο 40'.
Στο ίδιο διάστημα, οι γηπεδούχοι σταδιακά άρχισαν να πρεσάρουν ψηλά και δημιούργησαν τρεις μεγάλες ευκαιρίες, αξιοποιώντας τα λάθη των παικτών του Ολυμπιακού στο κέντρο. Δύο φορές ο Λεοζίνιο έκλεψε την μπάλα, πρώτα στο 17' και στη συνέχεια στο 24', αλλά αρχικά άργησε και ο Αμπιντάλ τον πρόλαβε και στη συνέχεια σούταρε από μακριά και ο Ρομπέρτο έδιωξε. Το τρίτο λάθος ήρθε στο 44' από το γλίστρημα του Ελαμπντελαουί, αλλά ο Ρομπέρτο βγήκε και πρόλαβε τον Μανούσο.
Το δεύτερο ημίχρονο ήταν μονόλογος για τον Ολυμπιακό. Οι παίκτες του Μίτσελ εκμηδένισαν τα λάθη τους ανασταλτικά και από την αρχή μπήκαν με στόχο να πετύχουν δεύτερο γκολ. Δεν το κατάφεραν σε αρκετές περιπτώσεις (48', 57' Μήτρογλου, 49' Σιόβας, 56' Ντομίνγκες, 58' Κασάμι), είχαν τη μεγάλη ευκαιρία του Μπενίτες (60') και έφτασαν στο 2-0 με πέναλτι του Ντομίνγκες στο 63' (χέρι του Πιπίνη).
Μετά το 0-2, οι παίκτες της Καλλονής φάνηκαν να απογοητεύονται, ο Ολυμπιακός είχε βρει ρυθμό και ο Μπενίτες ανέλαβε δράση. Με δύο ωραία γκολ (65', 72') ανέβασε το δείκτη του σκορ στο 4-0, για να έρθει το 5ο γκολ από τον νεοεισελθόντα Μπουχαλάκη στο 78'. Ενδιάμεσα, ο Ντομίνγκες είχε καλό σουτ (69').
Στα τελευταία λεπτά οι γηπεδούχοι προσπάθησαν να φτάσουν στο γκολ, είχαν το καλό σουτ του Καλτσά (75') αλλά η μεγάλη στιγμή ήρθε πάλι από τον Ολυμπιακό με το δοκάρι του Μπενίτες στο 90'.
Το ματς τελείωσε με τον Αμπιντάλ να αποχωρεί στο 90'+1' και να γνωρίζει αποθέωση από όλους τους φιλάθλους, αλλά και από τους συμπαίκτες του στον αγωνιστικό χώρο αλλά και αυτούς που ήταν στον πάγκο.
ΚΑΛΛΟΝΗ: Χογκ, Γιορέντε, Πιπίνης, Αναστασιάδης, Αντέτζο, Καλτσάς, Χωριανόπουλος (74' Μπαρέρα), Μίνγκας (74' Κύπρου), Ναβάρο, Λεοζίνιο, Μανούσος (79' Ραζάκ).
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ρομπέρτο, Ελαμπντελαουί (79' Βούρος), Μαζουάκου, Αμπιντάλ, Σιόβας, Εντινγκά, Μανιάτης, Κασάμι (66' Μπουχαλάκης), Ντομίνγκες (71' Φορτούνης), Μπενίτες, Μήτρογλου.

Oι άλλοι αγώνες της ημέρας

Νωρίτερα  στην Κομοτηνή, στον αγώνα που άνοιξε τον αγώνα της 16ης αγωνιστικής, ο Πανθρακικός και η Βέροια, μοιράσθηκαν βαθμούς κι εντυπώσεις με το ισόπαλο 1 - 1. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με τον Τζάνη στο 10ο λεπτό, ενώ οι φιλοξενούμενοι, που ισοφάρισαν στο 89` με τον Καλτσά, τελείωσαν τον αγώνα με 10 παίκτες, λόγω αποβολής του Ραούλ Μπράβο στο 81ο λεπτό για αντιαθλητικό μαρκάρισμα στον Μπαϊκαρά.
ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ (Μάνουελ Ρόκα): Αθανασιάδης, Μεχία, Τζάνης (46` Χρήστου), Κάσες (40` Πέρεθ Μορένο), Παπαγεωργίου, Έμποου, Μπαϊκαρά, Ντιγκινί, Τσουμάνης, Λαδάκης (90` Αράμπα), Ποτουρίδης.
ΒΕΡΟΙΑ (Χοσέ Γκρανέρο): Καντιμοίρης, Ραούλ Μπράβο, Μαλόν(68` Μαντζέκ), Όστοϊτς, Καλί, Βεργώνης, Μπατιόν, Καλτσάς, Μπεν, Ντουμίτρου (79` Κάμπορα), Παυλίδης (59` Μπαργκάν).

 Στο ντέρμπι της Κρήτης ο Πλατανιάς με 1 - 0 κατάφερε να προσπεράσει το εμπόδιο του ΟΦΗ στα Χανιά με το γκολ να προέρχεται από «δώρο» του Λόρια. Το «χρυσό» γκολ της ομάδας του Γιάννη Χριστόπουλου πέτυχε στο 84΄ ο Τετέ.
Με τη μεγάλη ευκαιρία για τον Πλατανιά να ανοίξει το σκορ ξεκίνησε το ματς στα Περιβόλια. Από εκτέλεση κόρνερ στο 11΄, ο Μπανανά έπιασε την κεφαλιά και η μπάλα σταμάτησε στο δεξί δοκάρι του Λόρια. Η «απάντηση» του ΟΦΗ ήταν το σουτ του Μπανούση στο 22΄ που πέρασε λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Ολιμπά.
Άτυχος στάθηκε και πάλι ο Πλατανιάς στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους (48΄), όταν μετά το σουτ του Τετέ μέσα από την περιοχή η μπάλα βρήκε τη ρίζα της δεξιάς δοκού και έφυγε πλάγια. Στο 63΄ και στο 64΄ ο Λόρια είπε δύο φορές «όχι» σε σουτ των Τόρες και Κουλιμπαλί, ενώ στο 75΄ ο Μπανανά, στην προσπάθειά του να γυρίσει τη μπάλα στον Ολιμπά, έβαλε περισσότερη δύναμη απ' όσο χρειαζόταν και χωρίς να έχει δει το συμπαίκτη του ότι βρισκόταν εκτός εστίας, λίγο έλειψε να πετύχει το αυτογκόλ της χρονιάς (πρόλαβε ο Ολιμπά μπάνω στη γραμμή κι απομάκρυνε).
Στο 84΄, από την προσωρινή απόκρουση του Λόρια στην κεφαλιά του Κουλιμπαλί, ο Τετέ πήρε το «ριμπάουντ» κι από κοντά «έγραψε» το 1-0, σκορ που δεν άλλαξε στο υπόλοιπο της αναμέτρησης
ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ (Γ.Χριστόπουλος): Ολιμπά, Κουλιμπαλί, Ιτούα, Μπανανά, Ζαραδούκας, Τετέ, Αγκιλέρα (23΄ Μαχαμάτ), Τζιλβάν, Τσουράκης, Μιλούνοβιτς (79΄ Μενδρινός), Τόρες (65΄ Ναζλίδης).
ΟΦΗ (Τζ.Γκατούζο): Λόρια, Στάθης, Αντελέγιε, Μπανούσης (86΄ Ροβίθης), Μιλιάζες, Μακρής, Λαμπρόπουλος, Μεϊτέ, Αρτόλα (83΄ Μαραθιανός), 

Ωστόσο η ματαίωση του αγώνα ανάμεσα στη Νίκη Βόλου και τον Παναιτωλικό αναμφίβολα αποτελεί ένα πλήγμα στο πλαίσιο της 16ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ, καθώς πρόκειται για την πρώτη αναμέτρηση που ματαιώνεται από τη σύστατη του συνεταιρισμού και έπειτα.

Την Κυριακή, ο ΠΑΟΚ παίζει στη Λιβαδειά ψάχνοντας τη δική του ανάκαμψη και επιστροφή στην πρώτη θέση, ενώ ο Παναθηναϊκός μάχεται την Δευτέρα κόντρα στην Κέρκυρα.

Χωρίς ξεκάθαρο φαβορί, θα γίνουν οι αγώνες Πανιώνιος - Ατρόμητος, Αστέρας Τρίπολης - Ξάνθη, Εργοτέλης - ΠΑΣ Γιάννινα.

Το πρόγραμμα (σ.σ. όλοι οι αγώνες θα μεταδοθούν τηλεοπτικά από την NOVA) και η βαθμολογία, έχουν ως εξής:

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου
Πανθρακικός-Βέροια 1-1
(10΄ Τζάνης - 89΄ Καλτσάς)

Πλατανιάς-ΟΦΗ 1-0
(84΄ Τετέ)

Καλλονή - Ολυμπιακός 0-5

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου
15:00 Πανιώνιος - Ατρόμητος
17:15 Αστέρας Τρίπολης - Ξάνθη
17:15 Εργοτέλης - ΠΑΣ Γιάννινα
Νίκη Βόλου - Παναιτωλικός (0-3 α.α.)
19:30 Λεβαδειακός - ΠΑΟΚ

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου
19:30 Παναθηναϊκός - Κέρκυρα

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 14 αγώνες)
1. Ολυμπιακός 33 -15αγ.
2. ΠΑΟΚ 31
3. Παναθηναϊκός 26
4. Αστέρας Τρίπολης 25
. Βέροια 25 -15αγ.
6. Ξάνθη 24
7. ΠΑΣ Γιάννινα 23
8. Ατρόμητος 22
9. Παναιτωλικός 21
. Καλλονή 21 -15αγ.
11. Κέρκυρα 18
. Πλατανιάς Χανίων 18 -15αγ.
13. Πανιώνιος 14
14. Λεβαδειακός 14
. ΟΦΗ 14 -15αγ.
16. Πανθρακικός 12 -15αγ.
17. Εργοτέλης 7
. Νίκη Βόλου 7

* Ο αγώνας Νίκη Βόλου - Παναιτωλικός ματαιώθηκε έπειτα από απόφαση του Δ.Σ. της Σούπερ Λιγκ και έτσι η ομάδα του Αγρινίου παίρνει τους τρεις βαθμούς της νίκης άνευ αγώνα (0-3 α.α.), ενώ οι Βολιώτες μηδενίζονται στον συγκεκριμένο αγώνα και τους αφαιρούνται τρεις βαθμοί.