Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Συνάντηση του Κώστα Κόλλια με αγρότες της Βόχας για το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη φυτοπροστασία



Συνάντηση με εκπροσώπους αγροτών της Βόχας είχε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, με θέμα τη διαβούλευση που έχει ξεκινήσει σχετικά με την εφαρμογή φυτοφαρμάκων κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Εδώ και μερικές ημέρες, έχει δοθεί σε διαβούλευση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  προσχέδιο ρυθμίσεων για τους τρόπους, τα μέσα και τους περιορισμούς που θα εφαρμόζονται κατά τη χρήση φυτοφαρμάκων. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα, το οποίο αφορά τόσο τους αγρότες, όσο βεβαίως και το σύνολο των πολιτών που κατοικούν κοντά σε καλλιεργούμενες εκτάσεις. Για το λόγο αυτό, είχα συνάντηση με εκπροσώπους αγροτών της Βόχας, παρουσία και της κ. Φαρμάκη από το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να ανταλλάξουμε απόψεις και προτάσεις για τη βελτίωση της νομοθεσίας.

Η Ελλάδα, ως χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει υιοθετήσει και εφαρμόζει μία σειρά αυστηρών περιορισμών στα φυτοφάρμακα. Ωστόσο, κάποια φυτοπροστατευτικά προϊόντα περιέχουν επικίνδυνες ουσίες. Γι’ αυτό και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προτείνει ένα εξαιρετικά αυστηρό θεσμικό πλαίσιο με περιορισμούς στις αποστάσεις από κατοικημένες περιοχές όπου επιτρέπονται ψεκασμοί.
Σε ό,τι αφορά τα φυτοφάρμακα με ένδειξη Τ ή Τ+, προσωπική μου θέση είναι ότι η χρήση τους όχι μόνο πρέπει να υπόκειται σε αυστηρότατους περιορισμούς, αλλά και ότι σταδιακά πρέπει, με μέριμνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να απαγορευθεί εντελώς, διότι η επιβάρυνση της δημόσιας υγείας, του εδάφους, των υδάτων, αλλά και των ίδιων των αγροτικών προϊόντων, είναι εν δυνάμει απαράδεκτα υψηλή.
Πλην όμως, τα περισσότερα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται στην Κορινθία, είναι χαμηλής ή μηδενικής τοξικότητας. Για αυτά, οι αποστάσεις που θα θεσπιστούν πρέπει να λαμβάνουν υπόψη, πέρα από τη δραστική ουσία, τον τρόπο και τα μέσα εφαρμογής, την τοποθεσία, αλλά και τις κλιματολογικές συνθήκες. Για παράδειγμα, οι ψεκασμοί σε δέντρα, με μέσα που ευνοούν τη μεταφορά νέφους, οπωσδήποτε πρέπει να γίνονται σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Αντίθετα, σε καλλιέργειες χαμηλού ύψους ή σκεπαστές, όπως τα αμπελοειδή, θα πρέπει να προσδιοριστούν αποστάσεις που από τη μια θα διασφαλίζουν την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, αλλά από την άλλη θα επιτρέπουν την αποτελεσματική προστασία των καλλιεργειών.
Ο ψεκασμός μπορεί να είναι απολύτως ασφαλής, όταν γίνεται στη σωστή απόσταση, με μηχανήματα που δεν επιτρέπουν την αερομεταφορά νέφους, όταν η εφαρμογή είναι μελετημένη, ώστε οι κλιματολογικές συνθήκες να μην ευνοούν τη διασπορά, και σε ώρες που οι μετακινήσεις των πολιτών είναι περιορισμένες. Η άτακτη οικιστική ανάπτυξη της χώρας μας σημαίνει ότι παντού στην Ελλάδα και, φυσικά, στην Κορινθία, οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις συνυπάρχουν σε μικρές αποστάσεις με  κατοικίες και δημόσια κτίρια. Όλα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν τεθεί σε εφαρμογή η νέα νομοθεσία, ώστε και τους πολίτες να προστατεύσουμε αλλά και να μην οδηγηθούμε σε ολοκληρωτική απαγόρευση της φυτοπροστασίας.
Στόχος του Υπουργείου είναι να επιτευχθεί η βέλτιστη ισορροπία ανάμεσα στη βιωσιμότητα των καλλιεργειών και την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Στα πλαίσια της διαβούλευσης, συναντήσεις όπως αυτή που είχα με τους αγρότες της Βόχας είναι ιδιαίτερα χρήσιμες, όπως εξίσου χρήσιμες είναι οι προτάσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των ενώσεων κατοίκων. Είμαι βέβαιος ότι το Υπουργείο θα λάβει σοβαρά υπόψη του τις παρατηρήσεις όλων και θα καταλήξει σε μία ρύθμιση ασφαλή για τον πολίτη και βιώσιμη για την αγροτική παραγωγή.»