Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος στην Πράξη "ΒΙΟ - ΑΡΚΑΔΙΑ"

Α.Σ. «ΒΙΟ-ΑΡΚΑΔΙΑ» 
Η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ «ΒΙΟ-ΑΡΚΑΔΙΑ» υλοποιεί το έργο με τίτλο «ΒΙΟ-ΑΡΚΑΔΙΑ» στο πλαίσιο της Δράσης 7, της Κατηγορίας Παρέμβασης 1: Ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, του Θεματικού Άξονα Προτεραιότητας 7 «Διευκόλυνση της πρόσβασης στην Απασχόληση για τις 8 περιφέρειες σύγκλισης» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).
Η Πράξη αποσκοπεί στην υποστήριξη συνολικά 100 ωφελουμένων (άνεργους /ες κατοίκους των δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας) και συγκεκριμένα στην τοποθέτηση στην αγορά εργασίας 90 ανέργων και στην επαγγελματική επιχειρηματική υποστήριξη 10 συνολικά αγροτών και νέων επιστημόνων, μέσω της πολλαπλής υποστήριξής τους (συμβουλευτική, κατάρτιση, δικτύωση με φορείς κ.λπ.).

Α. Αποδέκτες της πρόσκλησης

Το έργο της Α.Σ. «ΒΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑ» απευθύνεται

  1. σε άνεργους /ες που είναι εγγεγραμένοι στα Μητρώα ανεργίας του ΟΑΕΔ
  2. σε όσους ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες:
    • Ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, με ατομικό εισόδημα από γεωργικές δραστηριότητες που δεν υπερβαίνει τις 3.000€ για το οικονομικό έτος 2013, το δε ατομικό πραγματικό, ή αντικειμενικό εισόδημα τους από τις λοιπές πηγές δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.000€. Επισημαίνεται ότι δεν πρέπει να υπερβαίνουν ανά κατηγορία τα όρια του εισοδήματος.
    • Νέοι επιστήμονες (ιατροί, οδοντίατροι, κτηνίατροι, φαρμακοποιοί, δικηγόροι, μηχανικοί που είναι απόφοιτοι Πανεπιστημιακών, Πολυτεχνικών Σχολών), εφόσον πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
      1. Να έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος (στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.) υποχρεωτικά από την 02/01/2011 και μετά.
      2. Δύνανται να ενταχθούν στο πρόγραμμα και όσοι έχουν προβεί σε έναρξη επιτηδεύματος από την 01/01/2012 και μετά, δηλώνοντας ως έδρα την οικία τους, με την προϋπόθεση ότι από την 02/01/2013 και μετά, έχουν προβεί σε πρώτη μεταβολή έδρας σε ανεξάρτητο επαγγελματικό χώρο. Ως ημερομηνία έναρξης θα θεωρείται η πρώτη μεταβολή.
      3. Να μην έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μέχρι την ημερομηνία έναρξης δραστηριότητας τους, μεγαλύτερο των έξι (6) ετών από το χρόνο κτήσης του πτυχίου τους (για τις λοιπές κατηγορίες) ή της απόκτησης της ειδικότητας τους (για τους ιατρούς). Όταν στο χρονικό διάστημα των έξι (6) ετών περιλαμβάνεται χρόνος παρακολούθησης κύκλου μεταπτυχιακών σπουδών, ο χρόνος αυτός παρατείνει αντίστοιχα το όριο των έξι (6) ετών. Η ανωτέρω ρύθμιση δεν αφορά στους ιατρούς. Για τους πτυχιούχους αλλοδαπής το διάστημα των έξι (6) ετών υπολογίζεται από την αναγνώριση του πτυχίου τους από το ΔΟΑΤΑΠ. Για τα πτυχία που έχουν αποκτηθεί σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν απαιτείται αναγνώριση από το ΔΟΑΤΑΠ το διάστημα των έξι (6) ετών, υπολογίζεται από την λήψη του πτυχίου.
      4. Να έχουν ηλικία μέχρι 34 ετών, (έως την ημερομηνία έναρξης της δραστηριότητας τους) πλην των ιατρών και των γυναικών νέων επιστημόνων, μητέρων ενός τουλάχιστον ανήλικου τέκνου και ανεξαρτήτως ειδικότητας που μπορούν να έχουν ηλικία μέχρι 42 ετών. Για όσους έχουν αποκτήσει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, μέχρι τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας των 34 ετών, το όριο αυτό παρατείνεται αντίστοιχα κατά το χρονικό διάστημα που αφορά στις μεταπτυχιακές σπουδές. Κατά τον υπολογισμό της ηλικίας του ωφελούμενου θα λαμβάνεται υπόψη η τριακοστή πρώτη Δεκεμβρίου του έτους γεννήσεως του. Οι μεταπτυχιακές σπουδές εξωτερικού λαμβάνονται υπόψη εφόσον υπάρχει αναγνώριση τους από το ΔΟΑΤΑΠ.
      5. Στο εκκαθαριστικό τους σημείωμα από την οικεία ΔΟΥ για το οικονομικό έτος της έναρξης δραστηριότητάς τους, το ατομικό εισόδημά τους να μην υπερβαίνει το ποσό των 12.000,00€. Ειδικά για τις κατηγορίες νέων επιστημόνων για τις οποίες απαιτείται πρακτική άσκηση για την απόκτηση ειδικότητας ή άδειας άσκησης επαγγέλματος (όπως ιατροί, δικηγόροι κ.α.), η αμοιβή τους κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης δεν υπολογίζεται ως εισόδημα προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα.
      6. Να έχουν την Ελληνική υπηκοότητα ή την υπηκοότητα άλλου Κράτους – Μέλους της Ε.Ε. ή είναι ομογενείς ή υπήκοοι τρίτων χωρών που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας και είναι νόμιμοι κάτοικοι αυτής.
      7. Να διαθέτουν αριθμό φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ.)
      8. Να έχουν εκπληρώσει ή νόμιμα απαλλαχθεί από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις (οι άνδρες υποψήφιοι).
Στους υποψήφιους ωφελούμενους νέους επιστήμονες δεν εντάσσονται όσοι έχουν ιδρύσει τις κάτωθι μορφές εταιρειών:
  1. Ανώνυμες Εταιρείες (Α.Ε.),
  2. Αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες,
  3. Όσοι είχαν άλλη επιχείρηση πριν από τη νέα έναρξη επιτηδεύματος στη Δ.Ο.Υ., εκτός της έναρξης δραστηριότητας ιατρού άνευ ειδικότητας, η οποία δεν υπερβαίνει, σε καμία περίπτωση, τους δώδεκα (12) μήνες.
Στόχοι της Πράξης «ΒΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑ» είναι:
  • η προώθηση της απασχόλησης – αυτααπασχόλησης και η τόνωση της αγοράς εργασίας στην περιοχή παρέμβασης,
  • η προώθηση της επιχειρηματικότητας εν γένει και ειδικότερα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας αξιοποιώντας τα οφέλη και τις μνείες του Νόμου 4019/2011 για την Κοινωνική Οικονομία,
  • η άμεση και συστηματική ενημέρωση των δημοτών μέσω του τοπικού δικτύου και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για την παρέμβαση και τους στόχους της, και,
  • η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για τα προβλήματα και τις ανάγκες των ανέργων καθώς και για τις δυνατότητες επανένταξής τους.
Συγκεκριμένα, από την υλοποίηση της Πράξης επιδιώκεται
  • 60 άτομα να προωθηθούν στην απασχόληση σε υφιστάμενες επιχειρήσεις μέσω προγραμμάτων (Νέες Θέσεις Εργασίας, Σύμβαση Εργασιακής Εμπειρίας)
  • 25 άτομα να υποστηριχθούν για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων (αξιοποίηση προγραμμάτων επιδοτήσεων / επιχορηγήσεων για την δημιουργία ατομικών επιχειρήσεων και μιας κοινωνικής επιχείρησης, κλπ).
  • 5 άτομα να υποστηριχθούν για την ίδρυση ΚΟΙΝΣΕΠ κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης (Συλλογικού και Παραγωγικού Σκοπού με βάση το Ν. 4019 Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και λοιπές διατάξεις).
Και επίσης αναμένεται να ωφεληθούν 10 επιπλέον άτομα που ανήκουν στις εξής κατηγορίες:
  • Αγρότες με χαμηλό εισόδημα που επιδιώκουν ενίσχυση και εκσυγχρονισμό των δραστηριοτήτων τους προκειμένου να καταστούν βιώσιμοι και ανταγωνιστικοί
  • Νέοι επιστήμονες που επιδιώκουν ενίσχυση και εκσυγχρονισμό των δραστηριοτήτων τους προκειμένου να καταστούν βιώσιμοι και ανταγωνιστικοί

Β. Οφέλη από τη συμμετοχή και αντικείμενο της Πράξης

Η προώθηση των προσδοκώμενων αποτελεσμάτων της Πράξης θα πραγματοποιηθεί μέσω ενός πλέγματος επιμέρους δράσεων, που θα υποστηρίξουν πολύπλευρα τους ωφελούμενους και οι οποίες, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν:
  • Άμεση Δικτύωση των ωφελούμενων ανέργων με επιχειρήσεις, προκειμένου να διευκολυνθεί η εξεύρεση εργασίας.
  • Επιδοτούμενη Επαγγελματική Κατάρτιση ωφελούμενων που θα επιλεγούν ανάλογα με τις ανάγκες απασχόλησης του καθενός στα εξής αντικείμενα κατάρτισης:
Τίτλος Προγράμματος Κατάρτισης Διάρκεια σε ώρες Εκπαιδευτικό Επίδομα ανά ώρα
  1. «Σύγχρονες μέθοδοι παραγωγής, τυποποίησης και προώθησης αγροτικών προϊόντων με έμφαση σε προϊόντα βιολογικής γεωργίας»
120 € 5,00 (μικτά)
  1. «Παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στον τομέα του τουρισμού – εναλλακτικού τουρισμού»
120 € 5,00 (μικτά)
  1. «Αυτοματισμός Γραφείου με τη χρήση Η/Υ»
110 € 5,00 (μικτά)
  1. «Βασικές αρχές οργάνωσης, επικοινωνίας, πώλησης και διαχείρισης αποθεμάτων στη σύγχρονη επιχείρηση»
100 € 5,00 (μικτά)
  1. «Βασικές αρχές οργάνωσης, διοίκησης, λειτουργίας ατομικών και κοινωνικών επιχειρήσεων»
100 € 5,00 (μικτά)
  • Οι επιλεγέντες στο έργο της ΑΣ δικαιούνται πέραν της επιδότησης τους από την συμμετοχή τους στα προγράμματα κατάρτισης και επιπλέον 4μηνη επιδότηση από τον ΟΑΕΔ προκειμένου να προσληφθούν από επιχειρήσεις μέσω του Προγράμματος: ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ 10.000 ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ «ΤΟΠΣΑ» ΚΑΙ «ΤΟΠΕΚΟ»[1] – ΦΕΚ 439 – 24.02.2014. Το ανωτέρω πρόγραμμα του ΟΑΕΔ αφορά αποκλειστικά επιλεγέντες ΤΟΠΣΑ
  • Συμβουλευτική υποστήριξη των ωφελούμενων με στόχο την επαγγελματική ένταξη και την απασχόλησή τους.
  • Εκπόνηση επιχειρηματικών σχεδίων για τη σύσταση νέων επιχειρήσεων από ωφελούμενους που θα συμμετάσχουν στο έργο και δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη των ιδρυθεισών επιχειρήσεων κατά τα πρώτα στάδια της λειτουργίας τους.
[1] Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για τους ωφελούμενους ανέργους (μισθωτοί και ημερομίσθιοι) κάτω των 25 ετών ανέρχεται στο ποσό των 15€ την ημέρα και όχι πέραν των 25 ημερών το μήνα (ημέρες ασφάλισης).
Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για τους ωφελούμενους ανέργους ηλικίας (μισθωτοί και ημερομίσθιοι) άνω των 25 ετών ανέρχεται στο ποσό των 18€ την ημέρα και όχι πέραν των 25 ημερών το μήνα (ημέρες ασφάλισης).

Γ. Εταίροι της Αναπτυξιακής Σύμπραξης

Στην σύμπραξη συμμετέχουν εξειδικευμένοι εκπαιδευτικοί και αναπτυξιακοί φορείς σε μια απόλυτα κοινή, συντεταγμένη και συμπαγή προσπάθεια για την ενίσχυση της απασχόλησης στην περιοχή που υλοποιείται το έργο. Ειδικότερα:
  • ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ Ν ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ (Συντονιστής εταίρος)
  • ΕΝΩΣΗ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
  • ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ Α.Ε.
  • ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ Ε.Π.Ε.

Δ. Δικαιολογητικά συμμετοχής στο έργο για τους ενδιαφερόμενους

Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην Πράξη θα πρέπει να καταθέσουν μαζί με την Αιτησή τους και τα λοιπά απαιτούμενα δικαιολογητικά:
  1. Αντίγραφο κάρτας ανεργίας σε ισχύ για τον υποψήφιο
  2. Αντίγραφο Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας ή Φωτοτυπία Διαβατηρίου
  3. Υπεύθυνη δήλωση (με γνήσιο υπογραφής) μόνιμης κατοικίας ή έγγραφο πιστοποίησης τόπου διαμονής (π.χ. βεβαίωση από δημοτική αρχή, λογαριασμός ΔΕΗ, ΟΤΕ, κινητού τηλεφώνου)
  4. Αποδεικτικά τίτλων σπουδών (αντίγραφο / α)
  5. Αντίγραφο τελευταίου Εκκαθαριστικού σημειώματος εισοδήματος από την Εφορία (Οικονομικό έτος 2013)
  6. Βεβαιώσεις επαγγελματικής εμπειρίας (εάν υπάρχουν)
  7. Βεβαιώσεις παρακολούθησης προγραμμάτων κατάρτισης (εάν υπάρχουν)
  8. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (να έχει εκδοθεί εντός τελευταίου 6μήνου)
  9. Άδεια παραμονής
  10. Υπεύθυνη Δήλωση (με γνήσιο υπογραφής) του Ν. 1599/86 ότι ο/η ωφελούμενος/η δεν συμμετέχει την ίδια περίοδο σε άλλο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα
Πρόσθετα δικαιολογητικά για αγρότες:
  1. Βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα (ΟΓΑ).
Πρόσθετα δικαιολογητικά για νέους επιστήμονες
  1. Έναρξη επιτηδεύματος στη ΔΟΥ και τυχόν μεταβολές έδρας
  2. Εκκαθαριστικό σημείωμα από την οικεία ΔΟΥ για το οικονομικό έτος της έναρξης δραστηριότητάς τους
  3. Υπεύθυνη δήλωση (με γνήσιο υπογραφής) ότι δεν έχουν ιδρύσει τις κάτωθι μορφές εταιρειών: α) Ανώνυμες Εταιρείες (Α.Ε.), β) Αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες και γ) Άλλη επιχείρηση πριν από τη νέα έναρξη επιτηδεύματος στη Δ.Ο.Υ. (εκτός της έναρξης δραστηριότητας ιατρού άνευ ειδικότητας, η οποία δεν υπερβαίνει, σε καμία περίπτωση, τους δώδεκα (12) μήνες)

Ε. Υποβολή Αιτήσεων Συμμετοχής – Περίοδος Υποβολής

Αιτήσεις θα γίνονται δεκτές από 25 Νοεμβρίου 2014 έως και 12 Δεκεμβρίου 2014 και ώρες 10:00 – 14:00 ημερησίως στα γραφεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου(ισόγειο), Πλατεία Εθνάρχου Μακαρίου, Τρίπολη. Αρμόδιο άτομο επικοινωνίας για την παραλαβή των αιτήσεων είναι η κα Ασβού Δήμητρα.
Οι αιτήσεις με τα δικαιολογητικά συμμετοχής υποβάλλονται είτε αυτοπροσώπως ή μέσω άλλου εξουσιοδοτημένου προσώπου (εφόσον η εξουσιοδότηση έχει θεωρηθεί ως προς το γνήσιο της υπογραφής της από δημόσια αρχή) είτε ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή και με την ένδειξη:
ΤΟΠΣΑ Α.Σ. ΒΙΟ- ΑΡΚΑΔΙΑ στην εξής διεύθυνση:
Α.Σ. «ΒΙΟ-ΑΡΚΑΔΙΑ»,
ΚΕΚ Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ,
Κωστή Παλαμά 53,
Κόρινθος, 20100
Στην περίπτωση ταχυδρομικής αποστολής, το εμπρόθεσμο της αίτησης κρίνεται με βάση την ημερομηνία που φέρει ο φάκελος.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα απαραίτητα δικαιολογητικά και τις Αιτήσεις Συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να απευθύνονται καθημερινά και ώρες 10:00 – 14:00 στην κα Ασβού Δήμητρα, τηλ.: 2713 601115 καθώς και στην Αναπτυξιακή Σύμπραξη «ΒΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑ», τηλ.: 2741 022344, υπεύθυνη επικοινωνίας: κα Πυργάκη Ελένη. Το τυποποιημένο έντυπο της Αίτησης Συμμετοχής είναι διαθέσιμο στο διαδικτυακό τόπο της Α.Σ. as-bioarcadia.gr και στα γραφεία (ισόγειο) της Περιφέρειας Πελοποννήσου (κατά το χρονικό διάστημα υποβολής των αιτήσεων).
Χρηματοδότηση