Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Παρέμβαση του εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Βαγγέλη Γούργαρη στη συνεδρίαση του ΠεΣυ για της ΚΟΙΝΣΕΠ και την ¨κοινωνική οικονομία¨.



 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στη Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση περιλαμβάνουν και την προώθηση των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ), που προχωράνε με ταχύτατους ρυθμούς στους παιδικούς σταθμούς, στην καθαριότητα, στη σχολική φύλαξη, στο «Βοήθεια στο σπίτι», στον πολιτισμό (ωδεία κλπ), στον αθλητισμό (γυμναστήρια, κολυμβητήρια κλπ), όπου αναλαμβάνουν αντίστοιχες υπηρεσίες.

Οι ΚΟΙΝΣΕΠ δεν είναι νέο ¨φρούτο¨, είναι αστικοί συνεταιρισμοί, δηλαδή λειτουργούν σαν καπιταλιστικές επιχειρήσεις και χρόνια τώρα προωθούνται συστηματικά στην ΕΕ. Στη χώρα μας νομοθετήθηκαν στο πλαίσιο της λεγόμενης Κοινωνικής Οικονομίας επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ με το ν. 4019/2011 (Νόμος Κατσέλη).
Την ¨Κοινωνική Οικονομία¨ οι στυλοβάτες του αστικού κράτους την προωθούν με ζέση για την εκτόνωση των κραυγαλέων κοινωνικών αντιθέσεων και την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, της υποταγής δηλαδή του λαού στο κεφάλαιο. Οι ¨Κοινωνικές Επιχειρήσεις¨ λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με ανταποδοτικότητα, αναπτύσσουν επιχειρηματική δραστηριότητα και εντάσσονται σε προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας.
Οι θιασώτες της ¨Κοινωνικής Οικονομίας του ¨τρίτου τομέα της οικονομίας¨  προπαγανδίζουν μια ¨νησίδα¨ ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Πρόκειται για ανάχωμα στη λαϊκή οργή και δυσαρέσκεια, που ευνοεί το καπιταλιστικό κράτος και τα μονοπώλια αφού λειτουργεί ως δούρειος ίππος για τη διείσδυση της επιχειρηματικής δράσης σε βασικές υπηρεσίες του Δημοσίου και υποβάλει στον άνθρωπο του μόχθου τη λογική της συνευθύνης στην κάλυψη τομέων από όπου το κράτος αποσύρεται, όπως η Πρόνοια.
Ως στρατηγική διαμορφώθηκε στη Διάσκεψη Υπουργών Κοινωνικής Πολιτικής των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ τον Ιούνη του 1998. Η κατεύθυνση που δόθηκε ήταν να δημιουργηθεί «το κράτος, το οποίο ρυθμίζει το κοινωνικό περιβάλλον, αντί του κράτους που χορηγεί κοινωνικές παροχές», ενώ υπογραμμίστηκε και η συμβολή του στην ¨κοινωνική συνοχή¨.
Η Κοινωνική Οικονομία αποτελεί μορφή οικονομίας, που υιοθετείται από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, αλλά και από το ΣΥΡΙΖΑ (αλληλέγγυα οικονομία) ως βασική μορφή στην ¨παραγωγική ανασυγκρότηση¨ , που προτείνει, για την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Οι ΚΟΙΝΣΕΠ στηρίζονται και από τις Δημοτικές Παρατάξεις των αντίστοιχων κομμάτων, υλοποιούνται από τους Δημάρχους τους και τους Περιφερειάρχες.
Στο προηγούμενο ΠεΣυ Αττικής οι παρατάξεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίσατε την ίδρυση ΚΟΙΝΣΕΠ για το ¨Βοήθεια στο σπίτι¨ όπως υπερψηφίσατε σε μια σειρά δήμους και τις συμβάσεις για παραχώρησης δομών άθλησης και πολιτισμού να τις λειτουργούν ΚΟΙΝΣΕΠ.
Όπου δοκιμάστηκαν μειώθηκε παραπέρα η κρατική επιχορήγηση στους Δήμους και απολύθηκε προσωπικό, εμπορευματοποιήθηκαν έργα κι υπηρεσίες, μεθοδεύτηκε η απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη να προσφέρει πλήρεις, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες στο λαό, που τις έχει ήδη πληρώσει μέσω άμεσης και έμμεσης φορολογίας.
Οι δημοτικές αρχές προωθούν τις ΚΟΙΝΣΕΠ όχι μόνο για να ¨ξεφορτωθούν¨ τομείς ιδιωτικοποιώντας τους, αλλά και για να τους χρησιμοποιήσουν ως μηχανισμό προσλήψεων και ενσωμάτωσης των πιο ευάλωτων στρωμάτων. 
Ωθούν συμβασιούχους στην ίδρυση ΚΟΙΝΣΕΠ, προωθώντας και με αυτόν τον τρόπο την ενίσχυση των αυταπατών ότι μπορεί να λύσουν οι άνεργοι τα εργασιακά τους προβλήματα με τη μετατροπή τους σε επιχειρηματίες.
Προωθούν στα Δημοτικά Συμβούλια τις προγραμματικές συμβάσεις με τις ΚΟΙΝΣΕΠ, εξασφαλίζοντας την οικονομική τους ενίσχυση νε σημαντικά ποσά, εκχωρώντας δημοτικές εγκαταστάσεις, μέσα και εξοπλισμό που ανήκουν στους Δήμους και διοχετεύοντας στις τσέπες τους ανταποδοτικά τέλη.
Επιχειρηματολογείτε ότι με αυτό τον τρόπο διασφαλίζετε τη συνέχιση της λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών, κρύβοντας ότι οι ΚΟΙΝΣΕΠ αποτελούν φυσικό επακόλουθο της υποχρηματοδότησης των ΟΤΑ, της λειτουργίας τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, της απαγόρευσης των προσλήψεων και της αντικατάστασης της σταθερής δουλειάς με ελαστικές και πρόσκαιρες σχέσεις εργασίας, ότι δηλαδή αποτελούν συστατικό στοιχείο της κυβερνητικής και ευρωενωσιακής πολιτικής.
Παρουσιάζετε τις ΚΟΙΝΣΕΠ ως αναγκαστική επιλογή στα πλαίσια της διαχείρισης που καλούνται να ασκήσουν στους ΟΤΑ, με τους πενιχρούς πόρους που διαθέτουν. Πασχίζετε να κάνετε ελκυστική, άρα και προσιτή στις λαϊκές μάζες, μια υποτιθέμενη διέξοδο στα αδιέξοδα που προκαλεί η καπιταλιστική παραγωγή και η οικονομική κρίση, δηλαδή αυτά της φτώχιας, της ανεργίας και της εξαθλίωσης.
Στις ΚΟΙΝΣΕΠ, που δραστηριοποιούνται στους ΟΤΑ ωθούνται να συμμετέχουν ως ¨μέτοχοι¨ -είλωτες οι χιλιάδες άνεργοι, απολυμένοι, πρώην συμβασιούχοι των Δήμων μα και άλλοι επιτήδειοι παράγοντες, είτε επιχειρηματικών συμφερόντων, είτε δημοτικών αρχών, οι οποίοι βέβαια και πρωτοστατούν στην ίδρυσή τους.
Ακόμα και ως μέσο για παροχή ανασφάλιστης ¨μαύρης¨ εργασίας σε κάθε είδους εργοδότες μπορούν να λειτουργήσουν οι αποκαλούμενες ΚΟΙΝΣΕΠ και μάλιστα με τη βούλα του νόμου, κάποιοι το προπαγανδίζουν και με ανοιχτές επιστολές..
Απέναντι σ’ αυτή την αθλιότητα δημιουργίας αντεργατικών τετελεσμένων μέσω των ΚΟΙΝΣΕΠ που προωθούν ΕΕ, κυβέρνηση και τα στηρίγματά τους σε Δήμους και Περιφέρειες, αντιπαραθέτουμε την κατάργηση κάθε μορφής επιχειρηματικής δράσης των Δήμων και των Περιφερειών. Την λειτουργία των κοινωνικών υπηρεσιών με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
Παλεύουμε για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με δικαιώματα. Για μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για μέτρα στήριξης των ανέργων.
Αυτή είναι η διέξοδος στα αδιέξοδα της λειτουργίας των ΚΟΙΝΣΕΠ, όπου ο άνεργος καλείται να δουλεύει σκληρά, χωρίς δικαιώματα, με αβέβαιο μέλλον, να αμείβεται ελάχιστα, να εκμεταλλεύεται συναδέλφους του (τους άνεργους), να επιζητά την αύξηση της ανταποδοτικότητας και της επιχειρηματικής δράσης  στους ΟΤΑ.
Αυτή είναι η βαρβαρότητα που προωθείτε να καταστήσετε τον άνεργο θύμα και θύτη ταυτόχρονα του εαυτού του και των εργαζόμενων των λαϊκών στρωμάτων γενικότερα