Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου «Με αποφασιστικότητα και σχέδιο λύνουμε το πρόβλημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων»



«Η Περιφέρεια μπήκε μπροστά στο ζήτημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων, παρόλο που δεν είχε την αρμοδιότητα, γιατί είχε σχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε από τη Διυπουργική και το οποίο εφαρμόζει» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 98,4 την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014 και πρόσθεσε ότι «στα 2,5 αυτά χρόνια έχουμε ολοκληρώσει το διεθνή διαγωνισμό και είμαστε πάρα πολύ κοντά στην οριστική σύμβαση με τον οριστικό ανάδοχο που προέκυψε. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι όλο το έργο θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του 2015».
«Η προσωρινή διαχείριση δεν είναι ευθύνη και αρμοδιότητα της Περιφέρειας Πελοποννήσου» απάντησε σε σχετική ερώτηση ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και εξήγησε ότι «οι πολίτες δεν πληρώνουν ανταποδοτικά τέλη στην Περιφέρεια, αλλά στις Δημοτικές αρχές, οι οποίες είναι υποχρεωμένες να έχουν ένα σχέδιο, το οποίο θα υπακούει στον εγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ του 2010, που οι ίδιοι έχουν υπογράψει. Μέχρι σήμερα ωστόσο δεν έχουν κάνει τίποτα και αυτό οφείλεται στην αναποφασιστικότητα και τη αδυναμία τους να αναλάβουν το πολιτικό ρίσκο να λύσουν ένα πρόβλημα που ταλανίζει για δεκαετίες τη χώρα μας».  
«Η Περιφέρεια βρίσκεται πάντοτε στη διάθεση όλων των Δημοτικών Αρχών να τους βοηθήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το σημαντικό πρόβλημα, το οποίο ασφαλώς απειλεί τις δημοτικές αρχές και τους πολίτες» σημείωσε ακόμη ο κ. Τατούλης και τόνισε ότι «αρκεί οι Δημοτικές αρχές να είναι συνεπείς σε αυτά που σχεδιάζονται και αποφασίζονται».
Σε ότι αφορά τα πρόστιμα, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε ότι αυτά επιβάλλονται μετά από καταγγελίες και μετά από ελέγχους των εποπτικών οργάνων «ως κανόνας προκειμένου να συμμορφωθούν στις υποδείξεις που γίνονται από τις υπηρεσίες» και πρόσθεσε ότι η επιβολή τους είναι δεσμευτική για ην προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.