Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με την Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Μολδαβίας

Εμφάνιση 2014_10_15_00042a.jpg

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, δέχτηκε σήμερα την Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης της Δημοκρατίας της Μολδαβίας κα Natalia Gherman.
Ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης υποδεχόμενος την κα Natalia Gherman την διαβεβαίωσε ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο θα επικυρώσει το ταχύτερο δυνατόν τη συμφωνία σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης – Μολδαβίας.
Ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας προχώρησαν ιδιαίτερα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Μολδαβίας και τόνισε ότι : «Η επίσκεψη σας στέλνει το μήνυμα ότι μπορούμε να προχωρήσουμε στην ενδυνάμωση και διεύρυνση της Ε.Ε γιατί μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και οράματα. Θα πρέπει να προχωρήσετε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να πειστούν οι πολίτες της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, ότι μόνο να κερδίσουν έχουν από την ενδυνάμωση της Ε.Ε. Πιστεύω ότι στην Ευρώπη θα υπάρξουν εξισορροπητικές τάσεις και θα βρεθεί ο κατάλληλος δρόμος για την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας. Έτσι η Μολδαβία θα συναντήσει την Ευρώπη στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας».
Η κα Natalia Gherman από την πλευρά της τόνισε ότι η αντιμετώπιση των πρόσφατων προκλήσεων από την Ελλάδα έχει προκαλέσει τον θαυμασμό των Μολδαβών τονίζοντας το πόσο σύντομα ξεκίνησε η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Συνεχάρη την πρόσφατη Ελληνική Προεδρία, σημειώνοντας ότι ήταν εξαιρετική, αφού σημειώθηκαν δύο σημαντικά βήματα για την Μολδαβία, τόσο με την άρση του περιορισμού βίζας για την μετακίνηση των Μολδαβών εντός της Ε.Ε, όσο και με την προώθηση της συμφωνίας σύνδεσης Ε.Ε- Μολδαβίας.




Στη συνάντηση του Α΄ Αντιπροέδρου της Βουλής και Προέδρου της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Γιάννη Τραγάκη με την κα Natalia Gherman.  έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

Εμφάνιση 2014_10_15_00078a.jpgΓιάννης Τραγάκης: «Σας υποδεχόμαστε με μεγάλη χαρά στην Βουλή των Ελλήνων όπου χτυπά η καρδιά της Δημοκρατίας, εδώ στην Αθήνα την κοιτίδα της Δημοκρατίας. Η φιλία μεταξύ των δύο χωρών είναι παραδοσιακή και μακρόχρονη, στηρίζεται σε βαθιές ρίζες, απόδειξη της σχέσης αυτής  αποτελεί η διατήρηση του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Κισινάου. Επίσης θεωρώ ότι επιβεβαίωσε τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις η αποφασιστική συμβολή της Ελληνικής Προεδρίας το προηγούμενο εξάμηνο στην πορεία ένταξης της Μολδαβίας στην Ε.Ε με την κατάργηση των περιορισμών εισόδων των πολιτών της χώρας σας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Και θα συνεχίσουμε αποφασιστικά να συμβάλλουμε στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων». 
Natalia Gherman: «Ευχαριστώ πολύ για τη θερμή υποδοχή. Δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι την Ελλάδα. Η πρώτη φορά ήταν στις 28 Απριλίου 2014, που ήταν μια συμβολική ημερομηνία, αφού έγινε η άρση της υποχρέωσης θεώρησης βίζας για τους πολίτες της Μολδαβίας. Ήταν πολύ λογικό εκείνη την ημέρα η Αθήνα να είναι ο προορισμός πολλών Μολδαβών, υπουργών, του Πρωθυπουργού, ηγετών πολιτικών κομμάτων όσων απαρτίζουν την συμμαχία για την ένταξη της χώρας μου στην Ε.Ε. Πέραν των πολιτικών προσώπων είχαν έρθει και πολλοί Μολδαβοί στην Ελλάδα, τόσο για να γιορτάσουν το γεγονός, όσο και για να ευχαριστήσουν την χώρα σας για την ενεργό συμμετοχή της στις προσπάθειες μας. Και εγώ θέλω για μια ακόμα φορά να ευχαριστήσω τις ελληνικές αρχές, τις Κοινοβουλευτικές Δυνάμεις της Ελλάδας, που συνέβαλλαν να πάει ένα βήμα παραπέρα η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Μολδαβίας με την Ε.Ε και να γίνει μια πραγματικότητα με την  άρση θεώρησης βίζας. Θέλω να δηλώσω πως επιθυμούμε να συνεχίσουμε αυτήν την συνεργασία μας και μάλιστα σε συγκεκριμένα πεδία στα οποία η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει με μεταφορά γνώσης και εμπειρίας προς την Μολδαβία. Επίσης θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμηση μου για τις σχέσεις των δύο χωρών, το επίπεδο συνεργασίας είναι εξαίρετο, έχουμε δεσμούς ιστορικούς και πολιτισμικούς που συνδέουν τους λαούς μας και τολμώ να πω ότι έχουμε μοιραστεί ένα κοινό παρελθόν και ευελπιστούμε ότι θα μοιραστούμε κι ένα κοινό μέλλον. Το μέλλον είναι ευρωπαϊκό για την χώρα μου γι αυτό και είμαι πολύ ευγνώμων για την υποστήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες μας».