Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Σύλλογοι Εργαζομένων και Ερευνητών  ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ


           16/10/2014



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διήμερο εκδηλώσεων διοργανώνουν οι Εργαζόμενοι του Αγροκτήματος Λυκόβρυσης  του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ο   Δήμος  Λυκόβρυσης – Πεύκης και η
 η Επιτροπή φορέων του κτήματος πρώην ΕΘΙΑΓΕ  στις  17 και 18 Οκτωβρίου  στο αγρόκτημα του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ της Λυκόβρυσης με αφορμή τις  εξελίξεις σχετικά  με  την  παραχώρηση  του από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων  στο ΤΑΙΠΕΔ και την πρόταση δημιουργίας Business Park (Εμπορικό Πάρκο). 
Το αγρόκτημα  έκτασης 98 στρεμμάτων  βρίσκεται στα  διοικητικά όρια του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης και τα 23  στρεμ. είχαν παραχωρηθεί  από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) στους Δήμους Μεταμόρφωσης και Λυκόβρυσης.
Στο χώρο στεγάζονται τέσσερα  Ερευνητικά Ινστιτούτα: α. Τεχνολογίας Γεωργικών Προϊόντων, β. Οίνου, γ. Αμπέλου και δ. Εδαφολογίας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ καθώς υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ (Εργαστήριο Ελέγχου Κυκλοφορίας Ζωοτροφών,  Εργαστ. Υπολειμμάτων Φυτοφαρμάκων, Εδαφοϋδρολογικό, ΠΕΓΕΑΛ και  δύο Εργαστήρια Αναφοράς).
Σε έκταση περίπου 40 στρεμ. υπάρχει η αμπελογραφική συλλογή του Ινστιτούτου Αμπέλου Αθήνας (Ι.Α.Α) στην οποία διατηρείται πολύτιμο αμπελουργικό γενετικό υλικό περίπου 700 αυτοχθόνων και ξενικών ποικιλιών, η μεγαλύτερη στο χώρο των Βαλκανίων.
Το συγκεκριμένο ακίνητο ( Σοφ. Βενιζέλου 1, Λυκόβρυση) εμβαδού 75 περίπου στρεμμάτων, μετά των υφισταμένων κτιριακών εγκαταστάσεων ήταν κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου και ανήκε στη διαχείριση του ΥΠΑΑ&Τ.  Το ακίνητο της  Λυκόβρυσης παραχωρήθηκε για εκποίηση – πώληση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ (κωδικό ΑΒΚ 218, σύμφωνα με την απόφαση 243/14.11.2013).
Η  απαράδεκτη  αυτή απόφαση πώλησης από  το ΤΑΙΠΕΔ,  πέρα από  την καταστροφή της εθνικής κληρονομιάς, θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον των υπηρεσιών – Ινστιτούτων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και του ΥΠΑΑΤ, και για το μέλλον της ευρύτερης  περιοχής.
Οι εκδηλώσεις που προγραμματίστηκαν είναι οι ακόλουθες:
·         Συνέντευξη τύπου στις 17.10.14 και ώρα 12:00 μ.μ. στο Ινστιτούτο Αμπέλου στο αγρόκτημα από το Δήμαρχο Λυκόβρυσης – Πεύκης και εκπροσώπους - Δ/ντές των εργαζομένων των υπηρεσιών του κτήματος.
·         Επίσκεψη – ξενάγηση  πολιτών στα Ινστιτούτα – Εργαστήρια και στους λοιπούς χώρους του κτήματος, αμπελώνας και καλλιέργεια ιπποφαούς και θερμοκήπια, το Σάββατο 18.10.2014 και ώρα από 13:00μ.μ έως 17:00μ.μ. Επιπλέον οι επισκέπτες θα μπορούν να  δοκιμάσουν  κρασιά του Οινοποιείου μας.
Οι  Εργαζομένων του   ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ και των υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ στο κτήμα της Λυκόβρυσης, εκφράζουν την οργή, αγανάκτηση και την έντονη αντίθεσή τους στο προωθούμενο σχέδιο, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, εκποίησης του  πιο πάνω αγροκτήματος σε ιδιώτες. Καταγγέλλουν το σχέδιο πιθανής απομάκρυνσης εργαζομένων μέσω της προσχηματικής εκποίησης.  Οι εν λόγω ενέργειες υποβαθμίζουν το εξειδικευμένο επιστημονικό έργο, απαξιώνουν την προσφορά των υπηρεσιών προς τον Έλληνα αγρότη και καταναλωτή και καταστρέφουν την πολύτιμη και μοναδική Εθνική Κληρονομιά συλλογής αμπέλου.  Οι εργαζόμενοι  και οι ερευνητές του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ θα υπερασπισθούν το επιστημονικό έργο τους, τον κοινωνικό χαρακτήρα και την Εθνική Περιουσία του αγροκτήματος της Λυκόβρυσης.
Θα συντονίσουν τη δράση τους  με σκοπό  τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του κτήματος, σε συνεργασία  με τη τοπική κοινωνία των πολιτών, το Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης, και την Επιτροπή φορέων  του κτήματος ΕΘΙΑΓΕ (ΥΠΑΑ&Τ και ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), με στόχο την περιφρούρηση του συμφέροντος του Έλληνα αγρότη και καταναλωτή.
Απαιτούμε την άρση της εκποίησης-πώλησης του κτήματος Λυκόβρυσης από το ΤΑΙΠΕΔ και τη διασφάλιση του δημοσίου    χαρακτήρα του ακινήτου με  την ήπια αξιοποίηση  του σαν «Πρότυπο Αγροτικό Κέντρο». Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις επικοινωνήστε  στο τηλ. 210 28 45 940.