Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Κριτική και Πρόοδος

Εμφάνιση DSC00008.JPGΌλοι οι λαοί έχουν, εν συγκρίσει προς τους άλλους, κάποιες ιδιαιτερότητες. Έχουν και οι Έλληνες και η Ελλάδα τις ιδικές των ιδιαιτερότητες. Πάντοτε οι Έλληνες είχαν ένα ιδιαιτέρως υψηλό μορφωτικό επίπεδο, εφάμιλλο ή και ανώτερο του μορφωτικού επιπέδου των πλέον ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών λαών. Αναλόγως του πληθυσμού της, η Ελλάδα έχει περισσότερους ιατρούς και δικηγόρους από οποιανδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Αλλά και εις τα άλλα ακαδημαϊκά επαγγέλματα, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, φαρμακοποιοί κλπ. δεν υστερεί η Χώρα μας, εν συγκρίσει π.χ. με την Γαλλία ή την Μεγάλη Βρετανία. Δεν μας χωρούν τα Πανεπιστήμιά μας! Αυτό δεν συμβαίνει πουθενά αλλού. Οι Έλληνες φοιτητές είναι, μετά τον 2ο Παγκόσμιο  Πόλεμο, οι εκάστοτε μεγαλύτερες εθνικές ομάδες εις όλα τα Πανεπιστήμια της Δυτικής και Βορείου Ευρώπης! Δεν είναι αμόρφωτοι οι Έλληνες και ουδείς μπορεί να τους λέγει ότι του «καπνίσει».


Παρά ταύτα η Ελλάδα πάντοτε εν συγκρίσει προς τις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες, υστερεί ως προς τον βαθμό εξελίξεως. Γιατί; Παλαιότερα το φαινόμενο αυτό εξηγείτο δια μίας και μόνης λέξης: Ψωροκώσταινα!  Δεν ήταν πολύ λανθασμένη η εξήγηση αυτή και δικαιολογούσε πράγματι πολλά. Αλλά η δικαιολογία αυτή δεν ισχύει πλέον. Εάν συνυπολογίσει κανείς, μεταξύ των άλλων, τα δεκάδες δισεκατομμύρια Ευρώ που έχουν καταβληθεί τα τελευταία 6 χρόνια για τις υποχρεώσεις της Πατρίδας μας απέναντι των δανειστών και τα ανεξάντλητα προαπαιτούμενα της ΤΡΟΙΚΑ, και τις τεράστιες θυσίες του λαού μας.
Συγχρόνως είναι εντός της Ευρωπαϊκής Ενώσεως κοινώς αποδεκτό, ότι άλλες χώρες χρησιμοποίησαν καλύτερον παντός άλλου τα τεράστια ποσά που έλαβαν, για την ανάπτυξή των, από τις Βρυξέλλες. Γιατί οι Έλληνες δεν διαχειρίσθηκαν τόσο αποτελεσματικώς τα επίσης τεράστια ποσά που έλαβαν; Βεβαίως, στο καφενείο κάθε ελληνικού χωριού, δίδεται αμέσως η απάντηση στο ερώτημα αυτό: «ημέτεροι», υπερτιμολογήσεις, διαφθορά, ατιμωρησία! Μόνον εκ των προσωπικών του εμπειριών ο κάθε Έλληνας είναι εις θέση να δώσει ολόκληρη διάλεξη περί του πως διασπαθίζεται το δημόσιο χρήμα και ο ιδρώτας του Ελληνικού Λαού.
Ανάλογος είναι όμως και η διάθεση των εκτός «κυκλωμάτων» Ελλήνων να ασκούν κριτική εις τους διαφόρους ανεύθυνο-υπεύθυνους, εις αυτούς οι οποίοι διαχειρίζονται κακώς τα δημόσια χρήματα. Η κριτική αυτή δεν υπαγορεύεται ούτε από κακία, ούτε από ιδιοτέλεια. Υπαγορεύεται από την αγωνία δια το μέλλον του Έθνους! Η αποχώρηση δεκάδων χιλιάδων Εταιρειών από την χώρα μας, αλλά και οι απολύσεις εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων δεν γίνονται μόνον επειδή τα ημερομίσθια είναι χαμηλότερα εις την Βουλγαρία ή εις τα Σκόπια. Γίνονται και διότι ο βρόγχος της γραφειοκρατίας εις τον λαιμό κάθε πολίτου και κάθε επιχειρήσεως είναι ανυπόφορος, και διότι η αναποτελεσματικότητα της Δημοσίας και Τοπικής Διοικήσεως  «σπάει νεύρα» και «αδειάζει τσέπες» εις την Ελλάδα!
Φεύγουν και όλες οι ξένες εταιρείες από την Ελλάδα. Ορθότατα λένε οι αρμόδιοι της ΓΣΕΕ και διαφόρων άλλων Φορέων ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να «γίνει Αλβανία» για να μείνουν οι ξένες εταιρείες. Θα πρέπει όμως να γνωρίζουν, ότι χωρίς ξένες επενδύσεις δεν υπάρχει οικονομική πρόοδος εις χώρες όπως η Ελλάδα. Ακόμη και η Γερμανία, η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης,  προσπαθεί να προσελκύσει ξένες επενδύσεις. Αν η Δημοσία και Τοπική Διοίκηση υποχρεώνει τις ξένες και τις ελληνικές εταιρείες να αποχωρήσουν, η Ελλάς θα γίνει πράγματι «Αλβανία» - περί αυτού να μη έχουν  αμφιβολίες άπαντες.
Αυτά και άλλα πολλά, να μη τα βλέπομε και να μη τα καυτηριάζομε; Την στιγμή που η Πατρίδα μας έχει χρεοκοπήσει, και η νεολαία της Ελλάδος πνίγεται από την ανεργία και το ΙΚΑ ζητά καθημερινώς σχεδόν ένα δεύτερο ημερομίσθιο για τον κάθε οικοδόμο που ασφαλίζει;

Γεώργιος Εμ. Δημητράκης
    
Υποσημείωση: Ο αρθρογράφος σπούδασε Πολιτικές-Οικονομικές Επιστήμες και Κοινωνιολογία στη Βόννη και Ιστορία και Πολιτιστική κληρονομιά στην Αθήνα. Διετέλεσε επί 5 χρόνια υπάλληλος της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας.