Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Αρτεμίσιο ένα θεϊκό βουνό

19

Εντυπωσιακό, επιβλητικό, πανέμορφο μα πάνω απ’ όλα θεϊκό. Ένα βουνό δεμένο άρρηκτα με τους μύθους της θεάς Αρτέμιδος, στη δικαιοδοσία της οποίας ανήκουν η ομορφιά και η σκληρότητα της φύσης όλης.
Το όρος Αρτεμίσιο βρίσκεται στα δυτικά άκρα του νομού Αργολίδας και αποτελεί τα σύνορα με τον κυρίως ορεινό νομό της Αρκαδίας. Η σπουδαιότητα της γεωγραφικής θέσης του Αρτεμισίου όπως και των γύρω ορεινών όγκων, (Χτενιάς, Λύρκειο κ.α.) έγινε αντιληπτή από τους προϊστορικούς κατοίκους της περιοχής που ίδρυσαν κοντά τους κάποια από τα αρχαιότερα και σπουδαιότερα ιστορικά κέντρα της Ελλάδας όπως το Άργος, οι Μυκήνες, η Τύρινθα... στην Αργολίδα, η Μαντινεία, ο Ορχομενός και πολλοί σημαντικοί ακόμα οικισμοί στην Αρκαδία. Στην αρκαδική πλευρά του Αρτεμισίου και στους πρόποδές του υπάρχει το ομώνυμο χωριό Αρτεμίσιο το οποίο είναι χτισμένο στην θέση της αρχαίας Μαιράς. Το ορεινό σύμπλεγμα εξασφάλιζε στις πόλεις αυτές ήπιο κλίμα και φυσική προστασία από ακραία καιρικά φαινόμενα.
Αναφορές στον Παυσανία και στον Αισχύλο βεβαιώνουν την ύπαρξη ναού και αγαλμάτων της Αρτέμιδος στο ευρύτερο πεδίο των πηγών του Ινάχου ποταμού.

Λόγω του μικρού σχετικά ορεινού όγκου, το Αρτεμίσιο έχει λίγα ποτάμια τα περισσότερα με την μορφή χειμάρρου. Ο μεγαλύτερος είναι ο κραταιός στην αρχαιότητα Ίναχος τον οποίο συναντάμε στις πηγές και με την ονομασία Αργείος, καθώς ήταν γενάρχης-ποταμός και διέσχιζε περιμετρικά τα τείχη του Άργους. Οι λιγοστές πηγές του έχουν πεντακάθαρο νερό και κάποιες απ’ αυτές χρησιμοποιήθηκαν στην αρχαιότητα για σκοπούς θεραπευτικούς. Μία απ΄αυτές είναι και η πηγή ''μπρακατσάκι'' που την συναντάμε στα μέσα του δρόμου από Καρυά προς Νεστάνη. Από την πηγή τρέχει κρυστάλινο νερό πλούσιο σε θειάφι όλο τον χρόνο και απο παλιά μέχρι και σήμερα χρησιμοποιήται για τις θεραπευτικές του ιδιότητες.
Το Αρτεμίσιο έχει αρκετά σπήλαια αλλά μικρά και χωρίς πλούσιο λιθοματικό διάκοσμο. Τα περισσότερα απ’ αυτά είναι βάραθρα και εντοπίζονται κυρίως κάτω των 1000 μέτρων. Στην περιοχή δραστηριοποιείται η Σπηλαιολογία Ναυπλίου.
Τόσο το Αρτεμίσιο όσο και το διπλανό Λύρκειο ανήκουν στις 196 σημαντικές περιοχές για τα πουλιά της Ελλάδας.(ΣΠΠΕ).