Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Συνέντευξη Νίκου Ανδρουλάκη,Γραμματέα της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ στο Βήμα FM 99.5

http://ysterografa.gr/wp-content/uploads/2013/06/Nikos-Androulakis2.jpg
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΚΠΕ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ Ρ/Σ «ΒΗΜΑ FM» ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ, Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟ ΚΑΙ Β. ΧΙΩΤΗ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα συνομιλήσουμε τώρα με τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη, ευρωβουλευτή και Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ. Καλή σας μέρα κ. Ανδρουλάκη.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Καλημέρα. Σε μέθυσε η νίκη του Ολυμπιακού, μου φαίνεται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η αλήθεια είναι ότι είμαστε λίγο χύμα σήμερα. Σας ζητούμε συγνώμη, αλλά μικρό το κακό. Πού σας βρίσκουμε;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Στο Στρασβούργο γιατί έχουμε Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα της Συρίας και της Ουκρανίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δημιουργήσατε πρόβλημα σε μια συνεδρίαση που λείπατε. Βαφτίζατε ένα παιδί λέει και δεν ήσασταν εκεί και έγινε ολόκληρο θέμα, απ’ ό,τι θυμάμαι.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Δυστυχώς ο Σεπτέμβρης αυτός είναι μαύρος για τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι έχουν μάθει να πολιτεύονται, ανοίγοντας συνεχώς εσωκομματικά θέματα, χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος βέβαια. Αλλά ας κλείσουμε εδώ αυτή τη συζήτηση η οποία ξεκίνησε από την 1η Σεπτέμβρη με την εκδήλωση για τα 40 χρόνια του κινήματος κι ακόμη συνεχίζεται, γιατί δεν πιστεύω ότι αφορά τους πολίτες και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε, πώς θα προχωρήσει η κυβέρνηση, πώς θα απαντήσουμε στα θέματα που αφορούν τους πολίτες. Υπάρχουν σημαντικά θέματα, όπως το θέμα με τη Συρία και την Ουκρανία που αφορούν πάρα πολύ την Ελλάδα. Το ζήτημα με την Ουκρανία ειδικότερα, όσο συνεχίζεται θα πλήξει τη δική μας οικονομία, διότι έχουμε ένα σημαντικό εμπορικό ισοζύγιο με τη Ρωσία. Ιδιαίτερα στα αγροτικά προϊόντα.
                        Το 65% των αγροτικών προϊόντων που πάνε στη Ρωσία είναι οπωροκηπευτικά, οπότε καταλαβαίνετε ότι δεν είναι μόνο οι ροδακινοπαραγωγοί που πλήττονται, είναι και άλλες ομάδες παραγωγών. Κι εάν δεν υπάρξει μια σταθεροποίηση στο θέμα της Συρίας, οι ροές μεταναστών τη χρονιά που έρχεται θα είναι πολλαπλάσιες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε κάνει τίποτα, ή σκέφτεστε να κάνετε κάτι για τις συνεχείς πτωχεύσεις ρωσικών τουριστικών πρακτορείων που πλήττουν τον τουρισμό ειδικά στην Κρήτη;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Το τελευταίο δίμηνο υπήρξαν κάποια προβλήματα στο θέμα αυτό τα οποία δεν φαίνεται να συνεχίζονται. Το υπουργείο Τουρισμού έχει κάνει κάποιες κινήσεις. Εκτιμώ ότι το θέμα ήταν μεμονωμένο, δηλαδή δεν είναι κάτι το οποίο θα συνεχιστεί την επόμενη χρονιά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα για την Ουκρανία μιλάτε για την Κρήτη, αλλά για το ΠΑΣΟΚ δεν ακούω τίποτα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι. Τώρα το κάνετε σαν τον Παπαχρήστο που μίλαγε για τον Τσίπρα για να μην μιλήσει για τον Ολυμπιακό. Για το ΠΑΣΟΚ ζητήσαμε να συζητήσουμε και πρέπει να σας πω ότι η εικόνα που εκπέμπει το ΠΑΣΟΚ το Σεπτέμβρη μετά από μια ομολογουμένως καλή παρουσία του κ. Βενιζέλου στη ΔΕΘ επανήλθαμε λίγες μέρες μετά σε καλικάντζαρους, φαντάσματα, παλικαράκια του μνημονίου. Είναι εικόνα αυτή με την οποία μπορείτε το ΠΑΣΟΚ να ελπίζει ότι μπορεί να επανεκκινήσει;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Η αντιπαράθεση έχει αξία όταν έχει πολιτικό περιεχόμενο. Να διαφωνήσουμε για ένα θέμα σημαντικό, το φορολογικό, το μνημόνιο, τη στρατηγική της χώρας, να καταλάβω τη διαφωνία. Να αναμετρηθούμε, να γίνουν εσωτερικές διαδικασίες, να αποφασίσουμε τον προσανατολισμό μας.
                        Εκτιμώ ότι αυτά που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα, έχουν να κάνουν μόνο με προσωπική στρατηγική. Δεν έχουν να κάνουν με τον πολιτικό προσανατολισμό του ΠΑΣΟΚ, οπότε είναι χαμηλού ενδιαφέροντος. Δεν ενδιαφέρουν τους πολίτες. Προσωπικά δεν πρόκειται να εμπλακώ σε αυτή την ιστορία. Δεν με ενδιαφέρει και εκτιμώ ότι δεν ενδιαφέρει και το μεγάλο κομμάτι της βάσης του ΠΑΣΟΚ, που θέλει την παράταξη ενωμένη και με στρατηγική.
                        Έχουμε πάρει τις αποφάσεις στην Κεντρική Επιτροπή σε σχέση με την κεντροαριστερά, είναι απλά τα πράγματα. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια δύναμη συμπαράταξης, την τρίτη λύση απέναντι στη Ν.Δ. και το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με όρους συμπαράταξης. Το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να υπάρχει αυτόνομο, αυτοτελές. Έχουμε καλέσει και τη Δημοκρατική Αριστερά, έχουμε καλέσει και τις κινήσεις σε ένα τέτοιο πολιτικό συνέδριο, αλλά σε αυτή τη βάση. Το να κάνει το ΠΑΣΟΚ ένα νέο κόμμα που θα είναι μόνο τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αυτό δεν αφορά κανέναν.
                        Ας συζητήσουμε για τα υπόλοιπα. Έχουμε πολύ σημαντικά θέματα μπροστά μας. Βλέπουμε τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ που είναι εδώ και τώρα ζητεί εκλογές, όπως ακριβώς ο Σαμαράς το 2012. Ακριβώς με την ίδια στρατηγική. 17 δισεκατομμύρια στο Ζάππειο ο κ. Σαμαράς, 27 δισεκατομμύρια στη ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας, δεν καταλαβαίνουν όπως δεν κατάλαβε και η Ν.Δ. ποιο είναι το οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον και δυστυχώς θέλουν να οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές.
                        Επ’ αυτού πρέπει να συζητήσουμε και επ’αυτού πρέπει να έχουμε στρατηγική ως κόμμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά και εσείς από την άλλη πλευρά ανοίγετε ξαφνικά ένα θέμα εκλογικού νόμου, το οποίο τουλάχιστον η άλλη πλευρά της κυβέρνησης, η Ν.Δ., λέει ότι είναι άκαιρο και είναι ανώφελο να το συζητάμε τώρα. Εσείς συμφωνείτε κατ’ αρχάς με την αλλαγή του εκλογικού νόμου;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Πρέπει να θέσουμε το ζήτημα του εκλογικού νόμου επειδή το έχει πληρώσει κατ’ επανάληψη ο ελληνικός λαός λίγο πριν τις εκλογές,  να έχουμε δηλαδή φαινόμενα που υπονομεύουν και τη σοβαρότητα του πολιτικού συστήματος. Πρόκειται για πολύ σοβαρό ζήτημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εννοείτε την αλλαγή του εκλογικού νόμου παραμονές εκλογών;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Βέβαια. Εννοώ την αλλαγή του εκλογικού νόμου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καταλαβαίνετε ότι αυτό που λέτε είναι σε τέλεια αντίθεση με αυτό που λέει ο κ. Βενιζέλος;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Θα ολοκληρώσω και θα καταλάβετε τι θέλω να πω. Κατ’ αρχάς δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να φαντασιωθεί ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Οι επόμενες εκλογές είναι σε δυο χρόνια. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει όμως ο σκόπελος της Προεδρικής εκλογής που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Εάν θέτουμε το ζήτημα με τρόπο συνδικαλιστικό, δηλαδή να αλλάξουμε τις 50 έδρες, διαφωνώ κάθετα. Θεωρώ ότι αυτό δεν λέει τίποτα. Δεν λέει τίποτα το να αλλάξουν οι 50 έδρες. Αυτό που πρέπει να γίνει και αυτή είναι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς δεν λέει τίποτα. Θα αποκλείσει το ΣΥΡΙΖΑ από το να κάνει πλειοψηφία. Πώς δεν λέει τίποτα!
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Εμείς δεν έχουμε καμία τέτοια στρατηγική. Εμείς αυτό που λέμε είναι απλό. Η χώρα χρειάζεται πολιτική μεταρρύθμιση. Η χώρα χρειάζεται μια μεταρρύθμιση που θα αφορά …..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με συγχωρείτε, τη συζήτηση αυτή δεν την άνοιξε κανείς άλλος, ούτε εμείς εδώ, ούτε εσείς προφανώς, ούτε ο Σαμαράς, ούτε οι υπουργοί του. Κανείς. Την άνοιξε ο κ. Βενιζέλος.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Όχι την άνοιξε η προγραμματική συμφωνία ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βγήκε μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό και είπε ότι δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 25% και το bonus των 50 εδρών να κυβερνήσει. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Αυτό είπε.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Υπάρχει προγραμματική συμφωνία, πλαίσιο της συγκυβέρνησης Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ που γράφει συγκεκριμένα πράγματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι γράφει; Γράφει για τις 50 έδρες;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Μιλάει για  πολιτική μεταρρύθμιση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για πολιτική μεταρρύθμιση. Για τις 50 έδρες μιλάει; Κύριε Ανδρουλάκη δεν μιλάει για τις 50 έδρες η προγραμματική συμφωνία. Για το bonus. Δεν λέει κατάργηση. Ναι μέσα στην πολιτική συμφωνία που θα κάνουμε και την αλλαγή του εκλογικού νόμου, θα περιλαμβάνεται οπωσδήποτε η κατάργηση του bonus των 50 εδρών. Δεν αναφέρεται πουθενά αυτό.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Μα, δεν είπε κανείς αυτό το πράγμα. Αυτό που λέει το ΠΑΣΟΚ είναι ότι πρέπει να υπάρξει μια συνολική πολιτική μεταρρύθμιση, μια μεταρρύθμιση που θα αφορά τα οικονομικά των κομμάτων. Έχει πονέσει το πολιτικό σύστημα. Πρέπει να ξαναβρεθεί ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης με τους πολίτες.
                        Δεύτερον: πρέπει να σπάσουν οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες. Να υπάρξει ένας αναλογικότερος εκλογικός νόμος που θα αφορά τη σημερινή κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα, διότι κάποιοι προσπαθούν να χτίσουν πλειοψηφίες με βάση τον αλγόριθμο του bonus των 50 εδρών. Και να σας δώσω το εξής παράδειγμα. Το Μάιο του 2012 οι πολίτες ψήφισαν 13% ΠΑΣΟΚ, 7% ΔΗΜΑΡ, 16% ΣΥΡΙΖΑ, 19% Ν.Δ. Το bonus των 50 εδρών σχημάτισε τον χάρτη και όχι η πολιτική επιλογή. Αυτό θέλουμε να έχουμε; Ένα πολιτικό προϊόν που θα είχε να κάνει με το μαθηματικό τύπο, ή τη βούληση του ελληνικού λαού;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τον Ιούνιο του 2012 ήταν τελείως διαφορετικά τα αποτελέσματα. Ήταν η Ν.Δ. στο 29%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 27% και το ΠΑΣΟΚ στο 12%.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Ανδρουλάκη, εγώ ομολογώ ότι με μπερδέψατε. Δεν κατάλαβα τώρα. Τελικά συμφωνείτε ή όχι με την αλλαγή του εκλογικού νόμου;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ:  Πρέπει να υπάρξει αλλαγή του εκλογικού νόμου και αυτή είναι και θέση του ΠΑΣΟΚ. Ένα πλαίσιο πολιτικής μεταρρύθμισης που θα αφορά τον εκλογικό νόμο, τα οικονομικά των κομμάτων, θα αφορά το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, μια μεγάλη πολιτική μεταρρύθμιση. Μήνυμα αλλαγής νοοτροπιών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης εννοείτε;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Και όχι “ad hoc”. “Ad hoc” μόνο 50 εδρών προφανέστατα θα είναι ένα λάθος μήνυμα προς τον ελληνικό λαό. Πρέπει να υπάρξει συνολική πολιτική μεταρρύθμιση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα στο πλαίσιο της αλλαγής του συντάγματος.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Έχουν αλλάξει τα πάντα στη χώρα. Έχει πληρώσει ο κόσμος μεγάλο κόστος οικονομικό για αυτές τις συνθήκες. Το μόνο που δεν έχουμε αγγίξει πραγματικά ώστε να υπάρξει ένα άλλο πλαίσιο λειτουργίας του είναι το πολιτικό σύστημα. Έχουμε ακόμη μη θεσμικά κόμματα. Έχουμε κόμματα στα οποία απλά μέλη τους όπως του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να βρουν το δίκιο τους. Άρα χρειαζόμαστε θεσμικά κόμματα, άρα χρειαζόμαστε ισχυρούς θεσμούς για να “επαναγκυρωθεί” το πολιτικό σύστημα με τους πολίτες.
                        Και όχι να έχουμε ένα απολιτικό σύστημα το οποίο μένει ανέγγιχτο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά κ. Ανδρουλάκη ο κόσμος έχει προβλήματα και δεν ακούμε από εσάς λύσεις. Το μόνο που ακούμε είναι για τον εκλογικό νόμο, μαλώνετε μεταξύ σας για το ΠΑΣΟΚ και τέτοια πράγματα.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Δεν ακούτε λύσεις; Θέλω να σας πω το εξής, γιατί έχει κι αυτό μια αξία. Νομίζετε ότι δεν ενδιαφέρει τους πολίτες να έχουν ισότιμους βουλευτές και όχι βουλευτές για παράδειγμα της Β’ Περιφέρειας Αθηνών, που εάν δεν τους παίξουν τα μέσα και τα κανάλια δεν θα τους μάθει ποτέ κανείς;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι παρωνυχίδα στα προβλήματα του κόσμου αυτό.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Δεν αφορά τη δημοκρατία αυτό; Δεν αφορά τη δημοκρατία να έχουμε υγιή οικονομικά των κομμάτων και όχι μαύρο πολιτικό χρήμα; Δεν αφορά αυτό τους πολίτες; Είναι πολύ σημαντικά θέματα. Όπως είναι και τα φορολογικά. Όπως είναι και το θέμα των τραπεζών. Προηγουμένως βγήκε ο υπουργός ο κ. Δένδιας και είπε για τα κόκκινα δάνεια. Ξέρετε ποιο είναι το μεγάλο θέμα για τα κόκκινα δάνεια; Αυτό πρέπει να ξεκαθαρίσουμε. Ποιες είναι οι υγιείς επιχειρήσεις που πρέπει να στηρίξουν οι τράπεζες; Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής τους;
                        Σήμερα οι τράπεζες δεν έχουν ρευστό. Πρέπει να στηρίξουν κάποιες υγιείς επιχειρήσεις. Ποια είναι τα κριτήρια μιας υγιούς επιχείρησης σήμερα; Διότι υπάρχει η επιτροπή για το ιδιωτικό χρέος. Το κορυφαίο θέμα είναι αυτό που δεν συζητιέται. Αυτό είναι το σημαντικό θέμα που πρέπει να κουβεντιάσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συμφωνώ απολύτως. Εσείς μιλάτε για τον ελληνικό νόμο και για το πολιτικό χρήμα. Πέστε τα σοβαρά θέματα.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Εσείς είστε ένας έμπειρος δημοσιογράφος, δεν είναι σημαντικό για την ποιότητα της δημοκρατίας μας το μαύρο πολιτικό χρήμα;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βεβαίως. Υπάρχει ένας νόμος που θα ψηφιστεί από τη Βουλή.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Δεν είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ισότιμους τους 300 βουλευτές; Βγαίνει ο κ. Θεοδωράκης και λέει 250 βουλευτές. Σας λέω λοιπόν 300 βουλευτές. Όμως να είναι ισότιμοι μεταξύ τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Ανδρουλάκη δυστυχώς δεν έχουμε άλλο χρόνο. Η συζήτηση είναι πολύ ενδιαφέρουσα.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ:  Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που με καλέσατε στην εκπομπή σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να έρθετε μια μέρα να τα πούμε με μεγαλύτερη χρονική άνεση. Ευχαριστούμε πολύ. Καλημέρα σας.