Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Κύρτσος… την είπε στους Γερμανούς ευρωβουλευτές

Giorgos-Kyrtsos
Ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γιώργος Κύρτσος αξιοποίησε την παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για να ασκήσει σκληρή κριτική στο κόμμα των Γερμανών ευρωσκεπτικιστών “Εναλλακτική για τη Γερμανία”. Ο κ. Κύρτσος υπογράμμισε ότι το τελευταίο διάστημα το συγκεκριμένο κόμμα κλιμακώνει τις επιθέσεις του σε βάρος των χώρων του Νότου και ειδικά της Ελλάδας με το σκεπτικό ότι τα δανειακά προγράμματα υπέρ των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης καταλήγουν να επιβαρύνουν τους Γερμανούς φορολογούμενους.
Κατά την άποψη του κ. Κύρτσου, οι Γερμανοί ευρωσκεπτικιστές που επικαλούνται τα συμφέροντα των Γερμανών φορολογούμενων «στην πράξη τα βλάπτουν με τις παρεμβάσεις τους». Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ, «εάν η Ελλάδα αφεθεί αβοήθητη από τους ισχυρούς Ευρωπαίους εταίρους να πέσει σε μια μαύρη τρύπα χρέους, οι πρώτοι που θα πληρώσουν το λογαριασμό θα είναι οι Γερμανοί φορολογούμενοι, οι οποίοι θα κληθούν να καλύψουν τις εγγυήσεις για τα δάνεια στην Ελλάδα που έχει δώσει το γερμανικό Δημόσιο».
Σε ό,τι αφορά στην προετοιμασία της Συνόδου κορυφής των κρατών μελών της Ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο, ο κ. Κύρτσος υποστήριξε ότι οι εφαρμοζόμενες μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική αυστηρότητα είναι αναγκαίες για την αντιμετώπιση της κρίσης, δεν οδηγούν όμως αυτόματα στην έξοδο από αυτή. Οι μεταρρυθμίσεις επιβάλλονται για να αντέξει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σκληρό ανταγωνισμό των ΗΠΑ, της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και άλλων ισχυρών ανταγωνιστών. Η δημοσιονομική πειθαρχία είναι αναγκαία προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της κρίσης υπερχρέωσης που οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στην υπερβολική δημοσιονομική χαλάρωση της περιόδου 2000-2009.
Κάλεσε τους ηγέτες της Ευρωζώνης να σκεφθούν δημιουργικά για να υπάρξει μια νέα αναπτυξιακή δυναμική και να ξεκαθαρίσουν τις προτεραιότητές τους για την οικονομία. Θέλουν ένα ισχυρό ή ένα λιγότερο ισχυρό ευρώ; Θέλουν τον πληθωρισμό κοντά στο 0 % ή στο 2% όπως προτείνει ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ντράγκι, θέλουν αύξηση της ρευστότητας στην ευρωπαϊκή οικονομία και τη λεγόμενη ποσοτική χαλάρωση ή υποστηρίζουν τη νομισματική ορθοδοξία; Η αποσαφήνιση των προτεραιοτήτων σε επίπεδο Συνόδου κορυφής των κρατών μελών της Ευρωζώνης, είναι αναγκαία για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων, υπογράμμισε ο κ. Κύρτσος.