Μετά από αναρίθμητα γκάλοπ με αντικρουόμενα και διαρκώς αντιστρεφόμενα αποτελέσματα, άλλοτε να υπερισχύει το «ναι» υπέρ της ανεξαρτησίας και άλλοτε το «όχι», μετά από αναρίθμητες επισκέψεις του πρωθυπουργού Κάμερον, στελεχών της κυβέρνησης, προσωπικοτήτων του δημόσιου βίου, των επιχειρήσεων, της Τέχνης, η ώρα της Κρίσεως βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής.
Μέχρι την τελευταία στιγμή, ουδείς μπορούσε να προβλέψει έστω και με μια μικρή ασφάλεια το τελικό αποτέλεσμα.
Η αγωνία κορυφώνεται, καθώς αύριο στήνονται κάλπες, και θα φθάσει στο ζενίθ της όταν αυτές ανοίξουν.
Ο μαχητικός, έως φανατισμού, Σκώτος πρωθυπουργός Άλεξ Σάλμοντ, με έναν εξαιρετικά επιθετικό και εχθρικό προς το Λονδίνο τόνο, ξεσηκώνει εδώ και χρόνια τον κόσμο, παίρνει λυσσωδώς μέρος σε τηλεμαχίες, προσπαθεί να πείσει ότι εκτός Ηνωμένου Βασιλείου οι συμπατριώτες του θα περνούν καλύτερα.
Από την πλευρά της, η ΕΕ δεν έχει σταματήσει να επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι μόλις ανεξαρτητοποιηθεί η Σκωτία θα βρεθεί αυτομάτως εκτός ΕΕ.
Με ανυπολόγιστες οικονομικές συνέπειες, που ο σκωτσέζικος λαός, σε ένα σημαντικό ποσοστό του, δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί.
Τα εξήγησαν, τα ξαναεξήγησαν, τους μίλησαν για τα προβλήματα που θα εμφανιστούν σε σημαντικούς τομείς, όπως η Άμυνα, οι εισαγωγές, οι επενδύσεις, αλλά ο αιχμηρός λόγος του μίσους φαίνεται ότι βρήκε πολλά ευήκοα ώτα μεταξύ των 4,2 εκατομμυρίων ψηφοφόρων που προσέρχονται αύριο στις κάλπες.
Σε μια από τις επισκέψεις του στη Γλασκόβη, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι η Σκωτία έχει διπλάσιες εμπορικές σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο απ' ό,τι με όλο τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ ως
μέλος του Ηνωμένου Βασιλείου, διαθέτει πρόσβαση «σε μια εκτεταμένη εγχώρια αγορά, που στηρίζεται σε ένα κοινό νόμισμα, κοινούς φόρους, κοινούς κανόνες και κανονισμούς, χωρίς σύνορα ούτε κόστος συναλλαγών, χωρίς περιορισμούς κινήσεων για τα αγαθά, τις επενδύσεις και τα πρόσωπα».
Ωστόσο, ακόμη και οι Σκώτοι επιχειρηματίες εμφανίστηκαν διχασμένοι – τη μια μέρα 130 από αυτούς δημοσιοποιούσαν ανοιχτή επιστολή υπέρ της διατήρησης της Σκωτίας στους κόλπους του Ηνωμένου Βασιλείου και την άλλη, 200 επιχειρηματίες με διαφορετική γνώμη, υπέγραφαν διακήρυξη υπέρ της ανεξαρτησίας.
Οι τελευταίοι, δεν παρέλειψαν να υπονοήσουν ότι το μεγάλο ενδιαφέρον για την διατήρηση (αλλά και για την κατάργηση) του σημερινού status quo στηρίζεται στα πετρέλαια της Βόρειας Θάλασσας.
Οι υπέρμαχοι του «ναι» επιχειρηματίες «έριξαν» το υπονοούμενό τους, γράφοντας ότι η Σκωτία πρέπει να πάψει να είναι η «αγελάδα που κατεβάζει γάλα» για το Λονδίνο και να στηριχθεί στον πραγματικό της πλούτο.
Οι υπέρμαχοι του «όχι» επιχειρηματίες πάλι, που προφανώς δεν πιστεύουν ότι η Σκωτία μπορεί να τα καταφέρει μόνη της, αναφέρθηκαν στις «πολύ ισχυρές οικονομικές σχέσεις στους κόλπους του Ηνωμένου Βασιλείου οι οποίες στηρίζουν σχεδόν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας στη Σκωτία».
Κομμάτι του Ηνωμένου Βασιλείου από το 1707, η Σκωτία κατάφερε να στρέψει πάνω της το ενδιαφέρον του Λονδίνου, με τον Τύπο να αναφέρει πως η Βασίλισσα Ελισάβετ «ενδιαφέρεται στενά» για το επερχόμενο δημοψήφισμα και έχει ζητήσει να ενημερώνεται καθημερινά.
Την τελευταία στιγμή, το Λονδίνο έκανε μια προσφορά για παραχώρηση μεγαλύτερης ανεξαρτησίας, αλλά ο εθνικιστής Σάλμοντ έσπευσε να την απορρίψει, ως «ένα προχειρογραμμένο μη-σχέδιο», ένα «νέο περιτύλιγμα», μια «αναθεώρηση του χρονοδιαγράμματος αυτών που μας έλεγαν την άνοιξη».
Στις υποβαθμισμένες συνοικίες, υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν ψηφίσει ποτέ στη ζωή τους, αλλά αυτή τη φορά εγγράφηκαν κατά χιλιάδες στους εκλογικούς καταλόγους, καθώς ομάδες «εθελοντών» οργώνουν τις φτωχογειτονιές και φουσκώνουν τα μυαλά των ανθρώπων με την προσδοκία ενός πλούτου που θα γίνει δικός τους.
Δύσκολα μπορεί να τους μιλήσει κανείς για τα οφέλη από τη νομισματική ένωση με τη στερλίνα και για την αστάθεια και την εκροή κεφαλαίων που θα μπορούσε να προκαλέσει η έξοδος από τη στερλίνα – το Λονδίνο έχει δηλώσει ότι σε περίπτωση επικράτησης του «ναι», η Σκωτία δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί πλέον το νόμισμα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Στη Σκωτία, η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει και σύντομα θα γνωρίζουμε αν το σύνθημα «Είμαστε καλύτερα μαζί» κέρδισε τη μάχη…
elzoni.gr