Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Βενιζέλος φεύγει. Ποιός ερχεται;

Evangelos-Venizelos-PASOK

Μετά και τη χθεσινή ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου στην επετειακή εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ, είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται ήδη σε τροχιά… αναχώρησης από την ηγεσία του Κινήματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Το ερώτημα είναι ποιός θα τον διαδεχθεί.
Το συγκρουσιακό περιβάλλον το οποίο διαμορφώνεται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, κάθε άλλο παρά εγγυάται συνθήκες ομαλής διαδοχής. Κάτι που σημαίνει ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον Ευάγγελο Βενιζέλο να προωθήσει κάποιο στέλεχος από τη νεώτερη γενιά, όπως για παράδειγμα τον Κυριάκο Πιερρακάκη ή τον Νίκο Ανδρουλάκη, που αμφότεροι άνοιξαν περπατησιά τους τελευταίους μήνες.
Επίσης, η ομιλία του Κώστα Σημίτη έδειξε ότι ο πολιτικός που διαδέχτηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, διατηρεί… ιδιοκτησιακά δικαιώματα, τουλάχιστον στο κομμάτι της στήριξης του Ευάγγελου Βενιζέλου. Κάτι αντίστοιχο άλλωστε είχε συμβεί και το 2007, με τη στήριξη Σημίτη σε Βενιζέλο να αποδεικνύεται τότε… μοιραία, και να διευκολύνει την επανεκλογή του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Απ΄την άλλη, οι κυριότεροι εκφραστές του εκσυγχρονιστικού ρεύματος βρίσκονται σήμερα εκτός ΠΑΣΟΚ ή σε… ψυχική απόσταση από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, επομένως οι επιλογές περιορίζονται… στον Ανδρέα Λοβέρδο.
Και φυσικά, κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει την “επιθετική” κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου, ή κάποιου άλλου κορυφαίου στελέχους που θα επιδιώξει να εκφράσει την κοινωνική συνιστώσα του ΠΑΣΟΚ, και να… κληρονομήσει τους παπανδρεϊκούς.

ysterografa.gr