Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Δεν είναι ανέκδοτο. Λεφτά υπάρχουν και μάλιστα πολλά

Δεν είναι ανέκδοτο. Λεφτά υπάρχουν και μάλιστα πολλά
 Λεφτά υπάρχουν. Οχι δεν είναι ανέκδοτο. Υπάρχουν και μάλιστα πολλά, αλλά η γραφειοκρατία κάνει ότι μπορεί να τα κρατήσει εκτός Ελλάδας.
Θα περίμενε κανείς, ύστερα από τόσες εξαγγελίες για πάταξη της γραφειοκρατίας, να μπορεί ένας επενδυτής εύκολα και χωρίς τα κλασσικά εμπόδια που κατέστησαν τη χώρα κρανίου τόπο από ξένες επενδύσεις, να επενδύσει στην Ελλάδα.

Αλλά φευ. Φαίνεται πως είχαμε πληθωρισμό λόγων, αλλά πρακτικά αποτελέσματα μηδαμινά για να μην πούμε μηδενικά. Οι γραφειοκράτες αποδεικνύονται άλλη μία φορά πιο ισχυροί ακόμα και από την κυβέρνηση, η οποία υποτίθεται πως θέλει να τους εξουδετερώσει πατάσσοντας τη γραφειοκρατία.

Οποιος αμφιβάλλει δεν έχει παρά να ρίξει μία ματιά στα αφιερώματα της Wall Street Journal και του Dow Jones Newswires για τον ελληνικό τουρισμό και το real estate.
Θα διαπιστώσει με θλίψη (εκτός από εκείνους που είναι πεισματικά κολλημένοι στην άποψη ότι αποτελεί ξεπούλημα ότι αγοράζουν οι ξένοι) πως επενδυτές από το εξωτερικό έχουν εντοπίσει πολλές ευκαιρίες και επιθυμούν να επενδύσουν αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά τα γραφειοκρατικά εμπόδια με τις αδειοδοτήσεις, τις επιχορηγήσεις και άλλες τινες βλακώδεις ρυθμίσεις, προκαλούν μεγάλες καθυστερήσεις, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δεν αποκλείεται να οδηγήσουν ακόμα και ακυρώσεις επενδυτικών σχεδίων.

Ειλικρινά είναι ακατανόητο. Και μην μας πουν ότι υπάρχει το φαστ τράκ, γιατί και μόνο η ύπαρξή του αποτελεί ομολογία της νεοελληνικής γραφειοκρατικής τρέλας.

Αλήθεια γιατί να υπάρχει το φαστ τράκ; Γιατί θα πρέπει να υπάρχει κυβερνητική παρέμβαση για να προχωρούν οι επενδύσεις; Δεν αποτελεί αυτό ένδειξη (για να μην πούμε απόδειξη) παραλογισμού όταν η χώρα διψά για επενδύσεις, ο πρωθυπουργός και υπουργοί συναντώνται με ξένους επενδυτές προσπαθώντας να τους πείσουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, η γραφειοκρατία να τορπιλίζει τις προσπάθειες;

Γιατί άραγε η κυβέρνηση την αφήνει ακόμα να αλωνίζει; Επιτέλους ας σαρωθεί αυτό το τέρας παντού, γιατί αλλιώς θα συνεχίσει να ταλαιπωρεί πολίτες κια επενδυτές, θα τορπιλίζει δημιουργικές προσπάθειες και θα απειλεί να μας παρασύρει πάλι στο βυθό.

Αλήθεια πόσο ισχυροί μπορεί να είναι οι γραφειοκράτες, ώστε να υπερισχύουν της κυβερνητικής και της λαϊκής θέλησης; Εκτός κι αν όσα δηλώνουν οι κυβερνητικοί ινστρούχτορες δεν είναι παρά πομφόλυγες.

Θανάσης Λυρτσογιάννης  / newsit.gr