Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Νέο Μισθολόγιο: Ποια είναι η «χρυσή τομή» που αναζητά η κυβέρνηση και ποιες οι ανησυχίες των υπαλλήλων

Στην τελική ευθεία κατάρτισης του νέου ενιαίου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων φέρεται να βρίσκεται η αρμόδια ομάδα εργασίας των υπουργείων Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Το πλαίσιο που θα αφορά το μέγεθος των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Οκτωβρίου και να τεθεί σε εφαρμογή από 1/1/2015.
Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από το ΥΔΜΗΔ, προς το παρόν η αρμόδια ομάδα έχει ολοκληρώσει την «χαρτογράφηση» του συνόλου των αποδοχών που λαμβάνει μέχρι σήμερα το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων.
Το επόμενο στάδιο, που αφορά και το πιο δύσκολο σκέλος της κατάρτισης του νέου μισθολογίου, είναι η σύνδεση τριών σημείων με τις αποδοχές που θα λαμβάνει από εδώ και στο εξής ο κάθε δημόσιος λειτουργός. Αυτά είναι:
- Η θέση ευθύνης
- Τα προσόντα
- Η απόδοση του υπαλλήλου
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, αυτή η «χρυσή τομή» επιδιώκεται να βρεθεί προκειμένου να καταρτιστεί ένα δίκαιο πλαίσιο γύρω από τις αποδοχές που λαμβάνει κάθε δημόσιος υπάλληλος. Από την πλευρά τους όμως οι εργαζόμενοι δεν ενστερνίζονται τα κυβερνητικά προτάγματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕ-ΟΤΑ κάνουν λόγο για «πετσόκομμα μισθών στο δημόσιο τομέα».
Οι μέχρι σήμερα πληροφορίες κάνουν λόγο για άνοιγμα της «ψαλίδας» στις αποδοχές μεταξύ υπαλλήλων Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και των συναδέλφων τους Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης. Δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο απαξιώνονται οι υπάλληλοι ΔΕ και ΥΕ, οι οποίοι σε ορισμένα υπουργεία και δημόσιους φορείς, είναι αυτοί που «σηκώνουν» το μεγαλύτερο όγκο εργασίας.
Οι ανησυχίες των δημοσίων υπαλλήλων ότι το νέο μισθολόγιο μόνο αξιοκρατικό και δίκαιο δεν θα είναι, αποτυπώνονται όλο και πιο έντονα με την πάροδο του χρόνου. Χαρακτηριστική είναι πρόσφατη ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία επικαλούνταν  «ασφαλείς πληροφορίες πως θα αρχίσουν να «ξεπηδούν»  κάποιους ειδικά μισθολόγια αποδεικνύοντας πως η εκάστοτε εξουσία έχει πάντα την λογική του «Διαίρει και Βασίλευε» και ποτέ να δημιουργεί προϋποθέσεις ισονομίας μεταξύ των εργαζομένων».

aftodioikisi.gr