Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

"Ζυμώσεις" Τσίπρα - ΣΕΒ, ενόψει ΔΕΘ και... πρόωρων εκλογών

tsipras

Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ με κοινωνικούς φορείς και επαγγελματικές οργανώσεις, ενόψει ΔΕΘ, ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς και αντιπροσωπεία του κόμματος, είχαν συνάντηση την Τρίτη με το προεδρείο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για διαγραφή μεγάλου μέρους του δημόσιου χρέους, ενώ επισήμανε την εξαιρετικά κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία, η οποία είναι αποτέλεσμα της τετραετούς εφαρμογής του Μνημονίου στην Ελλάδα και της καταστροφής που αυτή έχει επιφέρει στην πραγματική οικονομία.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι είναι αδύνατο να υπάρξει ανάπτυξη όταν το δημόσιο χρέος της χώρας κινείται στο 175% του ΑΕΠ, καθώς €10 δις το χρόνο διατίθενται για την αποπληρωμή τόκων, ενώ διατηρείται η μνημονιακή υποχρέωση για ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 4,5% του ΑΕΠ.
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η οριστική και βιώσιμη έξοδος από την κρίση, η ανάκαμψη, η παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της οικονομίας προϋποθέτουν την ευρύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση στη στρατηγική ισχυρής και ουσιαστικής διαπραγμάτευσης μιας κυβέρνησης με νωπή λαϊκή εντολή και ισχυρή πλειοψηφία – της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Έθεσε επίσης ως στόχο της διαπραγμάτευσης τη διαγραφή μεγάλου μέρους του δημόσιου χρέους της χώρας, περίοδο χάριτος (moratorium) στην εξυπηρέτησή του και ρήτρα ανάπτυξης στην αποπληρωμή του υπόλοιπου μέρους του.
Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ανέλυσε τη στρατηγική του κόμματος για έξοδο από την κρίση, η οποία περιλαμβάνει: την αποκατάσταση της εργασιακής νομοθεσίας και του κατώτατου μισθού, την αναδιανομή εισοδήματος προς τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, τη ρύθμιση των λεγόμενων «κόκκινων δανείων» των τραπεζών για ελάφρυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Theodoros-FessasΑπό τη μεριά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ σημείωσε μετά τη συνάντηση πως υπήρξε συμφωνία για τον τρόπο που θα επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη, ωστόσο, φάνηκε επιφυλακτικός σχετικά με ενδεχόμενες μονομερείς ενέργειες για το θέμα του χρέους.

ysterografa.gr