Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Δημοσιονομικό κενό 2 δισ. ευρώ βάζει στο τραπέζι η τρόικα

troikanew

Την δύσκολη εξίσωση του δημοσιονομικού κενού των 2 δισ. ευρώ πρέπει να λύσει ο Γκίκας Χαρδούβελης, εφόσον διατηρηθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015.
Όπως αναφέρει το «Βήμα» αυτό το θέμα τέθηκε στις δύο τηλεδιασκέψεις με την τρόικα που έγιναν στην Αθήνα την Δευτέρα και την Τρίτη.
Αν διατηρηθεί ο μνημονιακός στόχος του 3% του ΑΕΠ η εξίσωση γίνεται ακόμα δυσκολότερη διότι τότε στο κενό των 2 δισ. ευρώ η τρόικα κατέστησε σαφές ότι πρέπει να προστεθούν το κόστος των φοροελαφρύνσεων και της αποκατάστασης των μισθών των ενστόλων.

Τρόικα και κυβέρνηση γνωρίζουν ότι αυτό πρόβλημα λύνεται με δύο τρόπους. Είτε με τη λήψη νέων μέτρων, κάτι που αποκλείεται ουσιαστικά και από τις δύο πλευρές, είτε με τη χαλάρωση του στόχου για το πλεόνασμα, να κατεβεί δηλαδή ο πήχης από το 3% στο 2,5% του ΑΕΠ ή και χαμηλότερα.
Η λύση που κρατάει στα χέρια της η κυβέρνηση είναι η έκτακτη εισφορά Αλληλεγγύης η οποία λήγει ως μέτρο το 2014. Στις εκτιμήσεις της τρόικας το κενό των 2 δισ. ευρώ προκύπτει χωρίς την παράταση του μέτρου, λαμβάνει δηλαδή ως δεδομένο ότι εκπνέει φέτος.
Μάλιστα στο μνημόνιο η τρόικα αναφέρεται σε πιθανή παράταση έκτακτων μέτρων (εννοώντας στην έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης) ως μια από τις εναλλακτικές για να κλείσει το κενό του 2015.
Να θυμίσουμε ότι ο Αντώνης Σαμαράς στην ΔΕΘ έκανε λόγο για μείωση της έκτακτης εισφοράς Αλληλεγγύης κατά 30% το 2015.

ysterografa.gr