Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Απεργία για την απόλυση του Ελληνα CEO της Market Βasket

Απεργία για την απόλυση του Ελληνα CEO της Market Βasket 
Στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Μασαχουσέτης Μarket Βasket, την οποία ίδρυσαν πριν από έναν αιώνα Ελληνες μετανάστες, οι εργαζόμενοι απεργούν και οι καταναλωτές κάνουν μποϊκοτάζ, ζητώντας την επιστροφή του διευθύνοντος συμβούλου της. Αυτή η ιστορία θα μπορούσε να ήταν ιδανική υπόθεση εργασίας για τα εγχειρίδια μάνατζμεντ.
Ταυτόχρονα αποδεικνύει πόσο μεγάλη είναι η αξία των διαπροσωπικών σχέσεων στις επιχειρήσεις. Ολα ξεκίνησαν τον Ιούνιο με την απόλυση του ελληνικής καταγωγής διευθύνοντος Αρθουρ Τ. Δημουλά μετά 11 χρόνια στο πηδάλιο. Η απόλυση ελήφθη από ένα διχασμένο διοικητικό συμβούλιο. Η πλευρά του Αρθουρ Τ. Δημουλά ελέγχει το 49,5% της εταιρείας και η πλευρά του εξαδέλφου του, Αρθουρ Σ. Δημουλά, το 50,5%. Η οικογενειακή διαμάχη μετράει δεκαετίες.

Θρυαλλίδα


Ακολούθησε θύελλα αντιδράσεων μετά την απόλυση, για έναν άνθρωπο για τον οποίο οι υφιστάμενοί του «πίνουν νερό στο όνομά του». Οργανώθηκαν διαμαρτυρίες από τους 25.000 εργαζόμενους, η παραλαβή εμπορευμάτων διεκόπη και τα ράφια έμειναν άδεια στα 71 καταστήματα της Market Βasket. Πάμπολλες αφίσες με τη φωτογραφία του έχουν αναρτηθεί στις πόλεις όπου υπάρχουν τα σούπερ μάρκετ της αλυσίδας, και συνθήματα είναι γραμμένα σε λεωφορεία για να γυρίσει πίσω στη θέση του. Από τους αποθηκάριους μέχρι τους διευθυντές της εταιρείας, που απέχουν της εργασίας τους, οι ζημίες είναι μεγάλες και για τους ίδιους και για τη Market Basket. Προφανώς έχουν πολύ σοβαρό λόγο.

Το βέβαιον είναι ότι οι εργαζόμενοι δηλώνουν ικανοποιημένοι με τις αποδοχές τους και τα επιδόματα. Μία διευθύντρια καταστήματος ανέφερε ότι κερδίζει 140.000 δολάρια ετησίως και ότι τα δώρα Χριστουγέννων δίδονται και στους ημιαπασχολούμενους. Η ουσία της αφοσίωσης των υπαλλήλων στο πρόσωπο του απολυθέντος πηγαίνει, όμως, πέραν των χρημάτων. Εχει να κάνει με τους δεσμούς τους με τον Αρθουρ Τ. Δημουλά. Πάμπολλοι υπάλληλοι ανακαλούν στη μνήμη τους τις προσωπικές επαφές μαζί του, τον οποίο θεωρούν «πατέρα τους» στη δουλειά, καθώς και το ενδιαφέρον του γι’ αυτούς. Η Ρόζα Περέιρα με 28 χρόνια στη Μarket Basket έχασε τη μητέρα της προ τριετίας. Επιστρέφοντας μετά δεκαπενθήμερη άδεια μετ’ αποδοχών, έλαβε τηλεφώνημα από τον ίδιο τον κ. Δημουλά για να μάθει πώς είναι. Στη νέα της θέση προ ενός χρόνου και στα εγκαίνια καταστήματος, ο κ. Δημουλάς την προσέγγισε, τη συνεχάρη και ευχήθηκε συγχαρητήρια. «Είπε συγχαρητήρια για το νέο “μας”, όχι το νέο “μου” κατάστημα», θυμάται. Καταναλωτές που ψωνίζουν από τα σούπερ μάρκετ Market Basket κάνουν λόγο για ευγενείς και γενναιόδωρους υπαλλήλους. Εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης θυμούνται τον Αρθουρ Τ. Δημουλά να γνωρίζει σημαντικές λεπτομέρειες γι’ αυτούς. «Είμαι απλώς ημιαπασχολούμενη οκτώ χρόνια και θυμάμαι, όταν υπηρετούσε ο γιος μου στο Αφγανιστάν, ήρθε ο κ. Δημουλάς να με ρωτήσει τι κάνει. Δεν με έκανε απλώς να αισθανθώ σημαντική, αλλά ότι ανήκω σε κάτι σημαντικό», λέει η ταμίας Πένι Στόκι. Ο Αρθουρ Τ. Δημουλάς αντικαταστάθηκε από δύο συνδιευθύνοντες συμβούλους, ενώ στα τέλη Ιουλίου απολύθηκαν και οκτώ υπάλληλοι, επειδή πρωτοστάτησαν στις διαμαρτυρίες. Τα σούπερ μάρκετ λειτουργούν, η ζήτηση περιορίστηκε, αλλά οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται. Και αυτό παρά το ότι οι ημιαπασχολούμενοι έχασαν όλες τις ώρες τους και στους πλήρως απασχολούμενους το ωράριο μειώθηκε.

Κατά την Εμιλι Κόλινς, ερευνήτρια της Forrester Research, ο επιχειρηματικός κόσμος στις ΗΠΑ ενίοτε αγνοεί τη δύναμη που έχει η αφοσίωση των υπαλλήλων, η οποία συχνά αντανακλάται και στους καταναλωτές.
Πηγή: Καθημεινή