Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Πάζει τα ρέστα του ο Αντώνης Σαμαράς Κάνει άνοιγμα στα δεξιά και σχεδιάζει την αποχώρηση της τρόικας

Πάζει τα ρέστα του ο Αντώνης Σαμαράς
Την επιστροφή του Γιώργου Καρατζαφέρη προετοιμάζει η Νέα Δημοκρατία, σχεδιάζοντας περαιτέρω άνοιγμα στα... δεξιά της με στόχο να δημιουργηθεί η δεξιά «Ελιά» έτσι ώστε να διευρυνθεί η εκλογική βάση του κόμματος αλλά και να δημιουργηθεί η απαραίτητη συσπείρωση των ψηφοφόρων δίνοντας έτσι παράσταση νίκης για το κυβερνών κόμμα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζονται πυρετωδώς οι επόμενες κινήσεις τόσο στο οικονομικό όσο και στο πολιτικό επίπεδο. Στα σχέδια του πρωθυπουργού είναι η κυβέρνηση να είναι έτοιμη για τη διαπραγμάτευση των Παρισίων στην οποία η ελληινκή πλευρά θα προσπαθήσει να αντλήσει τα μέγιστα προκειμένου να δοθεί η εντύπωση ότι η Αθήνα διπαραγματεύται και πετυχαίνει τους στόχους της.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός έχει πάρει πάνω του το θέμα της απομάκρυνσης της τρόικας και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η νέα συνάντηση του με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον οποίο συμφωνούν ότι θα πρέπει να αποχωρήσει οριστικά η τρόικα από την Ελλάδα και να υπάρξει άλλη μέθοδος επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας.
Στόχος είναι η πέμπτη αξιολόγηση από την τρόικα να επιφέρει τις πολυπόθητες φορολογικές μειώσεις που θα δώσουν άλλο αέρα στη φαρέτρα του Α. Σαμαρά προκειμένου να συντονίσει τις κινήσεις του και στο πολιτικό πεδίο. Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα παρουσιάσει στοιχεία με βάση τα οποία ακόμη και το «κενό», ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, που προβλέπεται για την επόμενη διετία στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλάνο για την περίοδο 2014-2018 μπορεί να καλυφθεί με υπεραπόδοση ήδη υφιστάμενων μέτρων.

Σε ό,τι αφορά τα διαρθρωτικά, ο Γκίκας Χαρδούβελης θα έχει μαζί του την πιστοποίηση της εκπλήρωσης των προαπαιτούμενων Ιουνίου και Ιουλίου μετά και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου έτσι ώστε να μπορεί να αποδείξει την εκπλήρωση των απαιτήσεων της τρόικας που τέθηκαν κατά την πολύμηνη αξιολόγηση του μνημονίου, που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάρτιο.

Επίσης, θα έχει στα χέρια τους τη μέχρι τώρα πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού, σύμφωνα με την οποία εκτός από τη συγκράτηση των δαπανών επιτυγχάνονται και οι στόχοι των εσόδων. Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών σε συνεργασία με τον πρωθυπουργό έχουν αποφασίσει στα αιτήματα που θα ζητήσουν από τους εκπροσώπους των δανειστών μας.
Το μεγάλο κομμάτι θα αφορά τη σταδιακή ελάφρυνση των φορολογικών βαρών που έχουν υπερδιπλασιαστεί και ειδικότερα τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το μεγάλο ζητούμενο από πλευράς της κυβέρνησης θα είναι μια νέα πιο ευνοϊκή ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών με δόσεις.

Το οικονομικό επιτελείο αναμένεται επίσης να ζητήσει μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, με το δεδομένο ότι το μέτρο απέτυχε πλήρως, αφού η κατανάλωση έχει μειωθεί κατά περίπου 70%. Παράλληλα, θα παρουσιαστεί ένα σχέδιο για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων σε ορίζοντα χρόνου από το 2015 μέχρι και το 2020.

Ζητούμενο, επίσης, για την ελληνική πλευρά είναι να μειωθούν οι απαιτήσεις της τρόικας για τις 600 και πλέον παρεμβάσεις του μνημονίου που θα πρέπει να ολοκληρωθούν πριν το δεύτερο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ολοκληρωθεί και επίσημα.

Ωστόσο εκτός από το οικονομικό πεδίο που το έχει αναλάβει εξολοκλήρου ο Γκίκας Χαρδούβελης, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και οι πολιτικές διεργασίες.  Στα άμεσα σχέδια του πρωθυπουργού είναι να ολοκληρωθούν όσο πιο σύντομα γίνεται και με επιτυχή αποτελέσματα οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα έτσι ώστε να γεμίσει η φαρέτρα του στο άνοιγμα που σχεδιάζει και στο άνοιγμα που έχει αναλάβει ο εξ απορρήτων του Χρύσανθος Λαζαρίδης προκειμλενου να επανπατριστούν εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόροι που προτίμησαν κόμματα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας.
Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι χθες, δια στόματος Μάκη Βορίδη, άνοιξε η συζήτηση περί του ενδεχόμενου επιστροφής του προέδρου του ΛΑΟΣ στο κόμμα. Ο κ.Καρατζαφέρης, που κατέγραψε ένα ποσοστό έκπληξη στις ευρωεκλογές (2,69%), δήλωσε πως θα κάνει ότι περνά από το χέρι του για να μην γίνει ο Αλέξης Τσίπρας πρωθυπουργός, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της ΝΔ.

Είχε προηγηθεί μια ανάλογη δήλωση από τον Άδωνι Γεωργιάδη για τον Γιώργο Καρατζαφέρη για τον οποίο έχει μόνο καλά λόγια να πει παρά τα όσα άκουσε από τον τελευταίο ότι έφυγε από τον ΛΑΟΣ για τη ΝΔ. Μάλιστα κατά την πρόσφατη περιπέτεια που είχε με την υγεία του είχε επικοινωνία με τον Αντώνη Σαμαρά.

Στο Μέγαρο Μαξίμου κινούνται σε δύο μέτωπα, είτε προς την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είτε σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Με την επιστροφή Καρατζαφέρη εκτιμούν στη ΝΔ ότι θα περιορίσουν τις απώλειες του κόμματος προς τα δεξιά. Σύμφωνα με πληροφορίες στον κ. Καρατζαφέρη έχει προταθεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας του οποίου η θέση χηρεύει με την τοποθέτηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου η θέση του κοινοτικού Επιτρόπου.
Παράλληλα ήδη υπάρχουν συζητήσεις σε βουλευτές όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης, Βύρων Πολύδωρας, σε βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων αλλά και σε ανεξάρτητους βουλευτές προκειμένου να διευρυνθεί η κυβερνητική πλειοψηφία αλλά και να δοθεί η αίσθηση ότι η Νέα Δημοκρατία ηγείται των πολιτικών εξελίξεων.
Στα σχέδια του Μαξίμου είναι να υπάρξουν προσχωρήσεις στο κόμμα αμέσως μετά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα αλλά και τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν γίνει εφικτό τότε στις πρόωρες εκλογές που θα προκυρηχθούν η Νέα Δημοκρατία να καταφέρει να ξεπεράσει το ΣΥΡΙΖΑ και να να αναδειχθεί αυτή πρώτο κόμμα και να ηγηθεί και πάλι των πολιτκών εξελίξεων

 sofokleousin.gr