Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Βενιζέλος: Αναβάλλεται για ένα μήνα η καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ

Evangelos-Venizelos-PASOK

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ανακοίνωσε ότι αναβάλλεται κατά ένα μήνα η καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, ώστε να διορθωθούν λάθη και να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές χωρίς επιβάρυνση και ταλαιπωρία των πολιτών.
Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη πρόταση είχε διατυπώσει εδώ και ημέρες το ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε επίσης ότι στις 25 Αυγούστου θα συνέλθει σε πρώτη συνεδρίαση το Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης που έχει συσταθεί με πρότασή του και στο οποίο μετέχουν όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και οι παραγωγικοί φορείς με στόχο την προώθηση ολοκληρωμένων πολιτικών που μειώνουν την ανεργία, δημιουργούν νέες και διασφαλίζουν υφιστάμενες θέσεις εργασίας καθώς προφανώς δεν αρκούν τα μέτρα προσωρινής απασχόλησης και στήριξης των ανέργων.
Με την ευκαιρία ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί χθες η κυβέρνηση επισημοποίησε τη συνέχιση των μέτρων στήριξης των ανέργων που είχαν ξεκινήσει εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο με κορμό τον ΟΑΕΔ και αφετηρία τις προτάσεις που είχε εισηγηθεί η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου:

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λύσει τα προβλήματα και όλα αυτά τα λάθη που έχουν προκύψει στον ΕΝΦΙΑ;
Eυ. Βενιζέλος: Υποχρέωση, όχι απόφαση, υποχρέωση της Κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ. Για να γίνει αυτό, ζήτησα και αποφασίστηκε να μετατεθεί κατά ένα μήνα η πρώτη δόση, ώστε να υπάρχει περιθώριο στις υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ να κάνουν τις αναγκαίες προσαρμογές και βελτιώσεις, χωρίς να ταλαιπωρείται ο πολίτης, ο φορολογούμενος.
Και τώρα που θα καταλαγιάσει σιγά σιγά ο κουρνιαχτός και θα βγούμε από την κρίση, θα κάνουμε όλοι ως κοινωνία, μία αναδρομική αξιολόγηση του κάθε φορολογικού μέτρου, για να δούμε τί ήταν αυτό που απέδωσε αποτελέσματα και ήταν σωστό και εύκολο και απλό και τί προκάλεσε πρόσθετες δυσκολίες.
Δημοσιογράφος: Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα πακέτο μέτρων για τους ανέργους, για την αντιμετώπιση του υπ΄ αριθμόν ένα προβλήματος στην Ελλάδα. Θα πρέπει να κάνει και άλλες δράσεις ώστε να δούμε απτά αποτελέσματα;
Eυ. Βενιζέλος: Κoιτάξτε, η Κυβέρνηση επισημοποίησε χθες τη συνέχιση ενός προγράμματος που έχει ξεκινήσει με επιτυχία εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο. Είχαμε επισκεφθεί, με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, τον ΟΑΕΔ και είχαμε υποβάλει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις. Αυτές αποδίδουν καρπούς, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και με τη δημόσια διοίκηση.
Είναι σημαντικό να υπάρχουν μέτρα προσωρινής προστασίας των ανέργων και προσωρινής απασχόλησης. Αλλά χρειαζόμαστε, όχι απλώς καταπολέμηση της ανεργίας, χρειαζόμαστε απασχόληση. Δηλαδή υποστήριξη των υφισταμένων θέσεων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες παρουσίασε πρόσφατα μία μελέτη, ότι μπορούμε τα επόμενα 5 χρόνια να δημιουργήσουμε περίπου 750 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Για να γίνει αυτό, πρότεινα και έγινε δεκτό, 25 Αυγούστου να συνεδριάσει ένα νέο όργανο, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης, όπου μετέχουν όχι μόνο τα συναρμόδια υπουργεία, αλλά και οι παραγωγικοί φορείς, ώστε να κινητοποιηθεί όλη η ελληνική οικονομία, με άξονα την απασχόληση. Την προστασία των θέσεων εργασίας και τη δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας. Γιατί δεν χρειαζόμαστε μικρά μέτρα, αλλά ένα μεγάλο –θα έλεγα- «κίνημα απασχόλησης», γιατί το μεγάλο θέμα που έχουμε είναι φυσικά η ανεργία και ιδίως η ανεργία των νέων.
Δημοσιογράφος: Ένα άλλο θέμα, κύριε Πρόεδρε, είναι το εμπάργκο της Ρωσίας στα ευρωπαϊκά προϊόντα. Πόσο πλήττεται η ελληνική αγροτική οικονομία και τί μέτρα πρέπει να ληφθούν;
Eυ. Βενιζέλος: Oι αποφάσεις που έχει λάβει η Ρωσία, ο Πρόεδρος Πούτιν, είναι αποφάσεις που αφορούν όλο το δυτικό κόσμο, την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τον Καναδά την Αυστραλία. Εμείς έχουμε συνεχείς επαφές ώστε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις, ει δυνατόν καμία πρακτική επίπτωση. Δεν θέλω να πω τώρα ποια είναι –αν θέλετε- η διαδικασία, στην οποία βρισκόμαστε. Εμείς, ως μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεπής στις κοινοτικές υποχρεώσεις, προσπαθούμε να έχουμε τις καλύτερες σχέσεις με όλες τις χώρες και προσπαθούμε να προστατεύσουμε την ελληνική αγροτική παραγωγή.

ysterografa.gr