Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Eλάχιστο εγγυημένο εισόδημα 400 ευρώ για 380.000 φτωχές οικογένειες

D6F42A5D5B5883CEF492E0B0FBAAA862.jpg
Τη χορήγηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, καθώς και τη μεταφορά όλων των επιδομάτων κάτω από την «ομπρέλα» του υπουργείου Εργασίας προβλέπει το σχέδιο κοινωνικής πολιτικής που θα παρουσιάσει στην Τρόικα το μεσημέρι ο υφυπουργός Εργασίας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου.
Οι εκπρόσωποι της Τρόικας ζήτησαν περιορισμό του κονδυλίου για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ ενώ ξεκαθάρισαν ότι όποιος λαμβάνει άλλο επίδομα δεν θα δικαιούται το ελάχιστο εγγυημένο.
Η μεταφορά του συνόλου των επιδομάτων (θέρμανσης, φοιτητικό, ορεινών και μειονεκτικών περιοχών κ.ά.) στον τομέα ευθύνης του υπουργείου Εργασίας προσβλέπει σύμφωνα με το υπουργείο στον καλύτερο έλεγχο και στόχευση της επιδοματικής πολιτικής. Για παράδειγμα, θα καταβάλλεται οικογενειακό και φοιτητικό επίδομα χωρίς να απαιτούνται δύο αιτήσεις ενώ θα παταχθεί το φαινόμενο μια οικογένεια να παίρνει για την ίδια αιτία δύο- τρία επιδόματα από διαφορετικούς φορείς.

Στην ουσία όμως, η αναδιάρθρωση των επιδομάτων υπό το «βαρύγδουπο» τίτλο: «Αναθεώρηση του κοινωνικού προσώπου» στοχεύει στη μείωση των παροχών βάσει των αξιώσεων της Τρόικας. Είναι γνωστό ότι πάγια θέση των δανειστών είναι η εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων για την καταβολή οποιουδήποτε επιδόματος.
Ενδεικτικό των προθέσεων των δανειστών είναι ότι συνέστησαν το 2015 να περιοριστεί το κονδύλι για το ΕΚΑΣ, το οποίο φέτος αυξήθηκε, εξαιτίας της μείωσης των εισοδημάτων των συνταξιούχων. Η υπέρβαση θα καλυφθεί από το ειδικό αποθεματικό του προυπολογισμού.
Για να μην αναγκαστεί να μειώσει δραματικά τις παροχές, το υπουργείο ενεργοποιεί και την ελάχιστη δυνατότητα κοινοτικής χρηματοδότησης (κονδύλια για ρομά, άστεγους, μετανάστες, παιδικούς σταθμούς) προκειμένου να μεταφέρει πόρους εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη.
Το σχέδιο αναθεώρησης κοινωνικής πολιτικής βασίζεται σε τρείς πυλώνες: α) Στην αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας (8% του πληθυσμού) μέσω του μηχανισμού του εγγυημένου εισοδήματος ο οποίος θα είναι ενεργός όλο το χρόνο,  β) στην ενίσχυση των φτωχών οικογενειών μέσω των οικογενειακών επιδομάτων και γ) στην ενίσχυση των αναπήρων μέσω των αναπηρικών επιδομάτων.
Η πιλοτική εφαρμογή της χορήγησης του εγγυημένου εισοδήματος θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο σε 2-5 δήμους με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, όπως το συνολικό επίπεδο εισοδήματος, το ποσοστό φτώχιας και ανεργίας. Το ποσό που έχει δεσμευτεί για την πιλοτική εφαρμογή δεν ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ . Αυτό σημαίνει ότι θα ωφεληθούν σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις περίπου 10.000.
Η καταβολή του επιδόματος θα επεκταθεί σε πανελλαδική εμβέλεια το 2015, βάσει του χρονοδιαγράμματος της Τρόικας. Στην πλήρη εφαρμογή του μέτρου πρόκειται να διατεθεί 1 δισ. από ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους.
Οι ωφελούμενοι εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 380.000 φτωχές οικογένειες.
Το εισοδηματικό όριο για να λάβει κανείς το εγγυημένο εισόδημα, σύμφωνα με πρόταση της Παγκόσμιας Τράπεζας, θα είναι 3.000 ευρώ στο οποίο συμπεριλαμβάνονται το δηλωθέν και το τεκμαρτό εισόδημα. Το ύψος του επιδόματος θα κυμαίνεται από 90 έως 400 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση. Για παράδειγμα, ο έγγαμος άνεργος με δύο παιδιά και εισόδημα 2.500 ευρώ, θα λαμβάνει 180 ευρώ, η σύζυγος 90 ευρώ και το κάθε παιδί 54 ευρώ. Συνολικά η οικογένεια θα λαμβάνει 378 ευρώ το μήνα, ως ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Η αξία της κύριας κατοικίας δεν θα λαμβάνεται υπόψη, εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει το ποσό των 80.000 ευρώ. Η αξία ενός οχήματος δεν θα προσμετράται εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει το ποσό των 8.000 ευρώ.
Οι δικαιούχοι θα έχουν επιπλέον τη δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, συμμετοχή σε προγράμματα του ευρωπαϊκού ταμείου απόρων (π.χ. σίτιση) αλλά και συμμετοχή σε προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (δράσεις κατάρτισης και απασχόλησης).

arouraios.gr