Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Συναγερμός για τον Έμπολα - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Σιέρα Λεόνε και Λιβερία

Συναγερμός για τον Έμπολα - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Σιέρα Λεόνε και Λιβερία
 Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν τεθεί Λιβερια και Σιέρα Λεόνε ώστε να αντιμετωπίσουν την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα επιδημία του ιού Έμπολα.
Η Σιέρα Λεόνε επιστρατεύει τις δυνάμεις ασφαλείας για να εφαρμόσει το μέτρο της καραντίνας στις εστίες του θανατηφόρου ιού, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της χώρας Ερνεστ Μπάι Κορόμα.

Ο Κορόμα ανακοίνωσε επίσης ότι ματαιώνει την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον για την Αμερικανο-Αφρικανική σύνοδο κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα εξαιτίας της κρίσης.

Ανάλογα μέτρα έλαβε χθες το απόγευμα και η γειτονική Λιβερία. Η πρόεδρος της χώρας Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ, ανακοίνωσε το κλείσιμο όλων των σχολείων της χώρας, ενώ έθεσε σε υποχρεωτική άδεια πολλούς δημόσιους υπαλλήλους, στο πλαίσιο των μέτρων που προσπαθεί να λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της επιδημίας του Έμπολα, εξαιτίας του οποίου έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους τουλάχιστον 130 άνθρωποι.
 Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσαν ότι η επιδημία του Έμπολα στις τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής--Γουϊνέα, Σιέρα Λεόνε και Λιβερία-- έχει προκαλέσει τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων που έχει καταγραφεί ποτέ και μέχρι στιγμής ευθύνεται για 672 θανάτους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν συνιστά ταξιδιωτικούς περιορισμούς ή κλείσιμο συνόρων εξαιτίας της επιδημίας του ιού του Έμπολα και ο κίνδυνος για τους άλλους επιβάτες, σε περίπτωση που θα συνταξίδευαν με κάποιον που έχει μολυνθεί από τον ιό, θα ήταν μικρός, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ).
 Η ΙΑΤΑ εξέδωσε ανακοίνωση ύστερα από αρκετές ημέρες διαβουλεύσεων με τον ΠΟΥ και με τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) --την υπηρεσία του ΟΗΕ που φροντίζει για την εφαρμογή των διεθνών κανονισμών στις αερομεταφορές--ύστερα από την περίπτωση ενός άνδρα ο οποίος πέθανε από τον Έμπολα αφού ταξίδεψε από την Λιβερία στη Νιγηρία με ενδιάμεσο σταθμό την Λομέ, πρωτεύουσα του Τόγκο.

newsit.gr