Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Κώστας Κόλλιας: «Χρειάζεται γενναία μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης»



Ερώτηση σχετικά με τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης συνυπέγραψε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας μαζί με συναδέλφους του Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης έχει αποδειχθεί ένα από τα λιγότερο αποτελεσματικά μέτρα. Διότι όχι μόνο δεν επετεύχθη ο στόχος της αποκόμισης εσόδων για το κράτος, αλλά επιπλέον είχαμε και σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες για τα ελληνικά νοικοκυριά.
Το προφανές βεβαίως είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει πετρέλαιο θέρμανσης, με αποτέλεσμα να υποφέρει ολόκληρο τον χειμώνα. Το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο ώστε δεν αφορά μόνο τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως τους ανέργους, τους ανασφάλιστους υπερήλικες και τους πολύτεκνους, αλλά το σύνολο σχεδόν των νοικοκυριών τα οποία, ευρισκόμενα σε αντικειμενική αδυναμία να καλύψουν άλλες ανάγκες, έκαναν περικοπές στη θέρμανση.
Έτσι, τα καλοριφέρ είτε μένουν κλειστά, είτε λειτουργούν 2-3 ώρες την ημέρα, χρόνος απολύτως ανεπαρκής, ιδιαίτερα για τις βόρειες και ορεινές περιοχές. Η ειρωνεία είναι ότι αυτή η αντικειμενική αδυναμία να αγοράσουν οι πολίτες πετρέλαιο, οδήγησε στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκονταν με την αύξηση του ειδικού φόρου, καθώς η κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης σήμανε τεράστια απώλεια εσόδων για το κράτος.
Πέρα από τις δυσμενείς κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες δεν πρέπει να αγνοούμε και το βαρύ περιβαλλοντικό κόστος, αλλά και το κόστος για τη δημόσια υγεία. Η καύση ακατάλληλων υλικών στην οποία κατέφυγαν συμπολίτες μας για να ζεσταθούν προκάλεσε αιθαλομίχλη. Ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα η ατμόσφαιρα ήταν επί μέρες αποπνικτική και, βεβαίως, ανθυγιεινή. Επίσης ανησυχητική βεβαίως είναι και η ανεξέλεγκτη κοπή δέντρων για καύση, η οποία εάν συνεχιστεί θα απειλήσει δασικές περιοχές και οικοσυστήματα.
Επειδή υπό αυτές τις συνθήκες ο χειμώνας διαγράφεται δύσκολος για εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, θεώρησα χρέος μου να συνυπογράψω σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, με αίτημα τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και την ενίσχυση ευπαθών κοινωνικών ομάδων με επίδομα θέρμανσης. Θέλω δε να επισημάνω ότι στην ερώτηση που καταθέσαμε, θίγουμε και το θέμα της γραφειοκρατίας που αντιμετώπισαν οι δικαιούχοι του επιδόματος την προηγούμενη χρονιά. Το επίδομα δόθηκε σε έξι δόσεις, η δε ταλαιπωρία ήταν τέτοια ώστε πολλοί δεν μπήκαν καν στη διαδικασία να υποβάλουν χαρτιά.
Είναι επομένως απολύτως αναγκαίο να επανεξεταστεί και ο τρόπος καταβολής του επιδόματος στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως οι άνεργοι, και συνολικά το μέτρο του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης. Πιστεύω ότι η Κυβέρνηση έχει αποτιμήσει τα αποτελέσματα και κρίνω ότι θα υπάρξει θετική ανταπόκριση στο αίτημα που διατυπώνουμε. Η μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι και επωφελής για το κράτος, αλλά κυρίως θα αποδειχθεί κοινωνικά και οικονομικά σωτήρια για τα ελληνικά νοικοκυριά».