Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Η (μεγάλη) επιστροφή του Σωκράτη Κόκκαλη!


Sokratis-Kokkalis
Twitter@EmOikonomidis
Το όνομά του προσέλαβε διαστάσεις μύθου για την Ελλάδα της Μεταπολίτευσης, με όλες τις… παραμέτρους της αφηγηματικής διάστασης, και ενος εθνικού dna που αναζητεί πάντοτε “συνωμοσίες”, ανεξαρτήτως του αν και πού υπάρχουν.
Ο Σωκράτης Κόκκαλης υπήρξε ένας από τους επιχειρηματίες που καθόρισαν την εικόνα της Ελλάδας στα χρόνια προ Μνημονίου, ενώ ακόμη και τη στιγμή που άρχιζε να γράφεται ο πρόλογος της βαθιάς, σύνθετης και πολυεπίπεδης κρίσης, εκείνος κοίταξε πιο μακριά, όπως άλλωστε συνήθιζε να κάνει, και επανατοποθέτησε εγκαίρως τις επιχειρηματικές στοχεύσεις του σε κάθε σχεδόν γειτονιά του πλανήτη.
Αποδεικνύοντας ότι ακόμη και όταν το χρήμα… περισσεύει, δεν ζαλίζει, αλλά επιτρέπει την ορθή κρίση, η οποία με τη σειρά της διευκολύνει την ανατροφοδότηση του επιχειρηματικού ευ ζειν.
Φυσικά, ο Σωκράτης Κόκκαλης καρφιτσώθηκε στο εθνικό υποσυνείδητο κυρίως λόγω της θυελλώδους παρουσίας του στον ελληνικό αθλητισμό και στον μεγαλύτερο των συλλόγων. Τον Ολυμπιακό της καρδιάς του, που στα χέρια του ξαναέγινε Θρύλος, σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ, χωρίς τα υπόλοιπα… συμπληρωματικά αθλήματα να πηγαίνουν πίσω.
Ο ιστορικός του μέλλοντος θα αφιερώσει… τόμους στην προσωπικότητα του Σωκράτη Κόκκαλη και την παρεμβατική διαδρομή του στον δημόσιο βίο μιας χώρας η οποία ελάχιστες φορές παραδέχτηκε αξίες και ικανότητες. Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι ο ιδρυτής του Ομίλου Intracom είναι πλέον… αδιάφορος για όσα συμβαίνουν στον τόπο.
Η ενεργή παρουσία του δίπλα στον Γιάννη Μώραλη και τον Βαγγέλη Μαρινάκη, στο “πείραμα του Πειραιά”, έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα ότι ο πρόεδρος των μεγάλων επιτυχιών του Ολυμπιακού… δεν έφυγε ποτέ από κοντά μας.
Στην ίδια κατεύθυνση δείχνουν και οι επιχειρηματικές επιτυχίες των εταιρειών του, με στρατηγικές τοποθετήσεις από το Οχάιο των ΗΠΑ (την Πολιτεία που… παγίως αναδεικνύει τον εκάστοτε Πρόεδρο της υπερδύναμης) μέχρι τις Βρυξέλλες και τη συνδρομή στη Eurostat.
Σήμερα, στη Γενική Συνέλευση της Intracom, ο Σωκράτης Κόκκαλης ήταν εκεί. Δεν παρέστη απλώς για να ακούσει. Μίλησε. Και εστίασε στην ανάγκη να τεθούν καινούριοι στόχοι, συμβατοί με τις επικαιροποιημένες εξελίξεις κυρίως σε διεθνές επίπεδο, ώστε ο Όμιλος να γίνει περισσότερο κερδοφόρος. Και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη λέξη-κλειδί για την Ελλάδα του μέλλοντος: Καινοτομία.
Θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για τη μεγάλη επιστροφή του Σωκράτη Κόκκαλη. Απ’ την άλλη, λίγο δύσκολα θα διαπίστωνε κανείς… απουσία. Ένα μακρόσυρτο… χο-χο-χο άλλωστε, ηχεί ακόμη στην ατμόσφαιρα.

ysterografa.gr