Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Μια ήττα που... βγάζει τον επόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ

Eric-Cantor
Twitter@EmOikonomidis
Το 2014 είναι έτος Ενδιάμεσων Εκλογών για τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς το εκλογικό σώμα της υπερδύναμης θα προσέλθει στις κάλπες για να εκλέξει τη νέα σύνθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, με τη μάχη χαρακωμάτων για τα δυο Σώματα του Κογκρέσου να αποτελεί τον πρόλογο της διαμόρφωσης των τελικών ισορροπιών ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2016.
Και… εντάξει, η Χίλαρι Κλίντον φαντάζει ως το σίγουρο και ασφαλές στοίχημα για την Προεδρία, από τη στιγμή που θα αποφασίσει να ολοκληρώσει ένα πεπρωμένο που έμεινε ημιτελές το 2008, όταν ο Μπαράκ Ομπάμα της έκλεψε μέσα από τα χέρια το χρίσμα των Δημοκρατικών και στη συνέχεια τα κλειδιά του Λευκού Οίκου, μια περισσότερο ψύχραιμη ανάγνωση των πολιτικών ισορροπιών στην πέραν του Ατλαντικού υπερδύναμη ωστόσο, οδηγεί σε… προβληματικά συμπεράσματα.

Το 2016, μετά από 8 χρόνια διακυβέρνησης υπό τον Μπαράκ Ομπάμα, οι Δημοκρατικοί θα φαντάζουν εκ των πραγμάτων το “συστημικό” κόμμα, με τους Ρεπουμπλικανούς να διεκδικούν να εκφράσουν την αναγκαία αλλαγή. Αυτή τη στιγμή, στο Μεγάλο Παλαιό Κόμμα, δεν υπάρχει μια χαρισματική προσωπικότητα όπως η Χίλαρι.
Ωστόσο… Ούτε ο Τζον ΜακΚέιν το 2008, ούτε πολύ περισσότερο ο Μιτ Ρόμνεϊ το 2012 ήταν χαρισματικοί. Παρόλαυτά κατάφεραν να “μπετονάρουν” μια μειοψηφία που έφτασε μέχρι και το 48%, κάτι που σημαίνει ότι το πλεόνασμα φθοράς της δημοκρατικής διακυβέρνησης θα καταστήσει περίπου αυτονόητη την, έστω και οριακή επικράτηση ενός Ρεπουμπλικανού στις προεδρικές εκλογές του 2016.
Αν το κόμμα που χάρισε στην Αμερική έναν Ρόναλντ Ρέιγκαν επιλέξει τον… σωστό Μπους, τον άλλοτε Κυβερνήτη της Φλόριντα που ουσιαστικά “καθάρισε” τις… περίεργες προεδρικές εκλογές του 2000 για λογαριασμό του αδελφού του, Τζεμπ Μπους, είναι βέβαιο ότι οι πιθανότητες πολλαπλασιάζονται, καθώς γύρω του θα συνασπιστούν ευρύτερες δυνάμεις. Και κυρίως… χορηγοί.
Απ’ την άλλη, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα αδυνατεί μέχρι και σήμερα να… καθαρογράψει την ατζέντα του, πάντοτε στη σκιά της διαρκούς απειλής των ακραίων και επικίνδυνων θιασωτών του Tea Party. Και μπορεί η Βουλή των Αντιπροσώπων να παραμείνει στον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών, ενδεχομένως να κερδίσουν και τη Γερουσία, όπως προβλέπουν πολιτικοί αναλυτές και… ψιθυρίζουν οι δημοσκοπήσεις, το τίμημα ωστόσο θα είναι απροσδιόριστο.
Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνει η απρόσμενη και χωρίς ιστορικό προηγούμενο (μετά το 1899) ήττα του επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Έρικ Κάντορ, στις προκριματικές εκλογές της Βιρτζίνια, από τον εκλεκτό του Tea Party Ντέιβ Μπρατ.
Είναι η πρώτη φορά εδώ και… αιώνες που γνωρίζει την ήττα σε προκριματικές εκλογές ένας εν ενεργεία επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, το πάθημα του Έρικ Κάντορ ωστόσο μοιάζει εμβληματικό. Και προσφέρεται για… ανησυχητικές εκτιμήσεις για το μέλλον.
Ο Κάντορ υπήρξε ο “σκληρός” στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Ομπάμα για την επέκταση του ορίου δανεισμού της αμερικανικής οικονομίας, και πρωταγωνίστησε δυο φορές στην απειλή χρεοκοπίας των ΗΠΑ το 2011, και στο “λουκέτο” του 2013.
“Φλέρταρε” με το Tea Party όταν διέκρινε τη δυναμική των ακραίων, και άρχισε να παίρνει αποστάσεις μόλις διαπίστωσε ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να τους ελέγξει. Και τελικά, το Tea Party τον τιμώρησε, τερματίζοντας ουσιαστικά την πολιτική σταδιοδρομία του.
Πολιτικοί αναλυτές στις ΗΠΑ θεωρούν ότι η ήττα-σοκ του Έρικ Κάντορ, με αφετηρία τις πιο μετριοπαθείς θέσεις του για τη μετανάστευση, δείχνει πως το Tea Party μπορεί να… τρομάξει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Και να επιβάλει την ατζέντα του, όχι μόνο ενόψει των Ενδιάμεσων Εκλογών του φετινού φθινοπώρου, αλλά και με φόντο τις προεδρικές εκλογές του 2016.
Με τον Κυβερνήτη του Νιού Τζέρσεϊ Κρις Κρίστι να έχει πληγωθεί “θανάσιμα” σε ηθικό επίπεδο, και τον Τζεμπ Μπους να μην… πολυενθουσιάζει, εκείνος που πανηγυρίζει για τον απόηχο της ήττας του Έρικ Κάντορ, είναι ο Τεντ Κρουζ. Ο 43χρονος Γερουσιαστής του Τέξας, γεννημένος στον Καναδά, που εκφράζει σήμερα περισσότερο από κάθε άλλον το Tea Party, στάθηκε απέναντι στον Μπαράκ Ομπάμα σε όλες τις μεγάλες επιλογές του Αμερικανού Προέδρου τα τελευταία δυο χρόνια, και φλερτάρει με το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών ως… αναγκαίο κακό.
Αν τα καταφέρει, ο πλανήτης θα έχει εισέλθει σε επικίνδυνη στροφή. Πιο επικίνδυνη ακόμη και από μια Προεδρία της Χίλαρι Κλίντον…

ysterografa.gr